Krókusz lesen a Padis-fennsíkon 2021.04.24.

vagy, (határnyitástól függően): 2021 05.09.

 

"Kókusz-leső” könnyű gyalogtúránkat az idén  a gyönyörű Padis-fensíkon tervezzük megtartani.

Ezt a hamisítatlan tavaszi hangulatú túránkat minden korosztálynak szívesen tudjuk ajánlani mivel az, viszonylag csekély szintkülönbséggel, és kevés technikai nehézséggel jár.  Programunk gyönyörű hegyvidéki tájakon, erdőkön, mezőkön át vezet, és reményeink szerint a frissen előbújó, kora tavaszi krókuszok virágzásában is gyönyörködhetünk majd.

 

 

A bérelt különjáratú autóbuszunkkal az útviszonyok függvényében egészen a Bihari-hegység közepébe, a festői Padis -fensíkig vitetjük fel magunkat ahonnan e-napi könnyű gyalog túránkat is indítjuk.

Túránk alkalmával a Padis–menedékháztól a Ponor réten át, a Glavojon keresztül, a Skărica- Erdészházig gyalogolunk és ott  fejezzük be a túraprogramunkat is.

 

 

   A Padis-fennsík központi részén összegyűlt csapadék és olvadékvíz a töbrökön és zsombolyokon keresztül a felszín alá kerül. A víztömeg nagy része a Ponor-rét közelében a Ponor forrásnál bukkan a felszínre, (a túránk során először Mi is itt találkozunk vele) majd innen a Bihar-hegység legrövidebb patakjaként az úgynevezett Ponor réten kanyarogva halad keresztül. Ez a kurta patak, pár-száz méteres útja után a "feneketlen kútban" vész el, mely  találó nevet a Bihari-hegység nagy felfedezőjétől Czárán Gyulától kapta.

Ezután, hogy a víz eltűnik a szemünk elől újra a felszín alatt folytatja útját a Csodavár, majd a Galbena kitörés felé. Mi viszont a gyalogtúránkat másik irányban folytatva, a Glavoj-rétre érünk amely a nyári időszakban sok-sok túrázó ideális táborhelyéül is szolgál. Ezután még pár km-es könnyed gyaloglást követően a Padisi Karsztvidék szélére érünk a Skărica- Erdészházhoz  ahol már vár minket a bérelt autóbuszunk amellyel haza indulunk.

 

Ponor-rét
Ponor-rét

  A túra hossza: 9 km

Emelkedő szintkülönbség: 150m

A túra ideje – kb.5- 6 óra

Nehézségi fok: KÖNNYŰ TÚRA!

  A túrára kényelmes túra bakancsot, vagy gumicsizmát, túracipőt, (VÍZÁLLÓT!) esetleg kamáslit, (lábszárvédő) kis hátizsákot, (nem nylon szatyrot!) 1 napra elegendő táplálékot, energia pótlót, esetleg gyümölcsöt, innivalót, esőkabátot (nem esernyőt!!) váltó ruhát és váltó cipőt  javaslunk hozni. (Ez utóbbiakat, lehet a buszban is hagyni a túra ideje alatt.)

Figyelem!

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

2021.04. 24-én reggel, a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz Pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója

 A túrát Lovas József túravezető vezeti 30/9680935

                                                              

Részvételi költség:

Egyesületünk, valamint Pártoló tagjainak 4000Ft

Egyéb résztvevőknek 6000Ft.

Gyerekeknek 14 év alatt 50%kedvezmény = 3000Ft/ fő

 

Százlábú Egyesület számlaszáma: OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Krókusz lesen" azonosító kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

 ________________________________________________

 

FIGYELEM!


A részvételi költséget majd csak azon esetben kell befizetni a Százlábú Egyesület számlaszámára ha már teljes bizonyossággal tudjuk, hogy a vírus helyzet engedi-e Románia felé a turisztikai célú határátlépést!

 

Ezt az információt mindenki felé közöljük időben, a regisztráció alkalmával megadott elérhetőségen!

 

 

Jelentkezéshez kérjük  KATTINTSON IDE

és töltse ki a regisztrációt.

 

 

 

 

 

 Tagja, (vagy pártoló tagja) kíván lenni Egyesületünknek? 

Soha sem késő!

 

A részletekről ITT OLVASHAT!