Tisztelt Érdeklődők!

Egy érdekesnek ígérkező programot szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a gyulai Wenckheim Krisztina Közalapítvány szervezésében, mely a hagyományos értékekre épülő kertészkedésre, a gyümölcsnemesítésre, valamint az Erdély kapujában található Kalotaszeg varázsára épül. Magyarvalkói Református Templom

 

Elfelejtett gyümölcsfajták nyomában Erdély kapujában!

Ki ne emlékezne  gyerekkora kedvenc almájára! Finom íz, kicsi gyümölcs. Nehéz már olyan helyet mondani, ahol még fellelhetők azok a régi fajták . Magyarvalkó egyike azon településeknek,  ahol kétszáz éve nőnek, növögetnek csendben. Itt még megtalálható a pónyik, a sikulai, a tökalma, a csetertes és még sok más alma, körte. A falu Kalotaszeg déli részén fekszik (Felszeg). A vidék magyarlakta, ősi hagyományokkal és értékes templomokkal rendelkezik. A kalotaszegi szőttesek vagy a kazettás mennyezeteiről híres templomok hatalmas értéket képviselnek.

Gyűjtőmunkával egybekötött oltás-tanítást és gyakorlást szervezünk erre a vidékre. Várunk minden érdeklődőt szeretettel erre a programra.

Helyszín:                                Magyarvalkó és környéke

Időpont:                                2013.január 25-26-27

 

 

 

Programok:

Január 25 (péntek):        Indulás Gyuláról reggel 8 órakor. Méhkeréken lépjük át a határt. Bánffyhunyad és Körösfő érintésével érkezés délután Valkóra. Még a szállás elfoglalása előtt vendéglátóinkkal megtekintjük a több hektáros templomkertet (gyümölcsöst) és elkezdjük az ágak gyűjtését. Utána szállásfoglalás, vacsora.

             

Január 26 (szombat):     Délelőtt gyűjtésre fel!  Az iskola környékén, a községben  és esetleg a templomkertben ismét oltóvesszők szedése.

Délután előadás oltástechnológiákról és régi magyar fajtákról, majd ezt követően a szedett  oltóvesszők és a gyökeres alanyok segítségével élesben is kipróbáljuk az oltásokat.

A gyakorlást követően vacsora.

Utána pedig a helyi lakosok népviseletbe öltöznek és zenés estet adnak.

Január 2 (vasárnap):       A valkói templom megtekintése, istentisztelet . Majd hazaindulás. Útközben oltóágak gyűjtése Magyarókerekén a Telegdy kertben és Kalotadamoson.

Érkezés az esti órákban Gyulára.

Költség:                                  18500Ft

Az összeg tartalmazza a kiutazás költségeit, az oltáshoz 3db vadalanyt valamint 2 éjszakára szállást félpanziós ellátással.

A kirándulásra 5000 Ft előleg befizetésével lehet jelentkezni, amit a következő bankszámlára kérünk átutalni 2013 Január 18-ig! (megjegyzésbe nevet kérjük feltüntetni)

Erste Bank 11603009-20267801-03000009 Szűcs Gergely

Kapcsolattartó- informátor Szűcs Gergely 30/3363370 vagy Török Zsófia 30/5234313