Csabai Körtúra!

 

2013. 03.17.

 

Hagyományteremtő céllal hirdeti meg a Százlábú Egyesület, a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör, valamint a Körösök Völgye Naturpark Egyesület a kora tavaszi időszak egyik legelső, könnyű gyalogos túráját. A nemrégen kialakított és átadott Békéscsaba körüli túraútvonal jelzésekkel, információs táblákkal valamint pihenő helyekkel rendelkezik. A jelzések mentén haladó sík terepi túra igyekszik a városhoz közeli természeti és környezeti látványosságokon kívül, néhány épített kulturális örökségünket is bemutatni.

Kattints a térképre!

 

 

A csoportosan vezetett, szervezett gyalog túra 2 kategóriában, teljesen nyílt, részvételi és nevezési díj mentes.

  1. I.                   kategória (teljes kör):

Körösök Völgye Látogatóközpont, (Békéscsaba Széchenyi liget) -Bandika-fa, - Sikony, - Gerlai Kastély, -Póstelek,-Veszely, -Békéscsaba Árpád-sor, -Széchenyi Liget. - kb. 27 km. (6-7óra)

  1. II.                kategória (fél kör):

Körösök Völgye Látogatóközpont, (Békéscsaba Széchenyi liget), -Bandika-fa, - Sikony, - Gerlai Kastély, -Póstelek, kb. 19km (4-5óra)

(visszatérés a Látogatóközponthoz különbusszal 300Ft/fő)

   

Ajánlott felszerelés: Erős lábbeli, kis hátizsák, esőkabát, energiapótlók, szendvics, folyadék.

A túra jellege: könnyű, sík területi gyalogtúra.

Szintkülönbség: 0m.

Nevezési díj nincs

Ajánljuk: egyéneknek, családoknak, baráti társaságoknak.

Találkozó Körösök Völgye Látogatóközpont udvarán (Békéscsaba Széchenyi liget)

2013. 03. 17 (vasárnap) 8.00 órakor.

A gyalogtúrát ………………………vezeti.   

                             Túrázók a Bandika fánál           

Előzetes regisztráció: a szazlabuprogram@gmail.com, vagy a z.gabriella@korosoknaturpark.hu, címre kérnénk.

A túrához biztosítunk szemetes zsákokat, amik a pihenő helyeknél, padoknál, asztaloknál, információs tábláknál, korábban „véletlenül ott felejtett” szemetet hivatott magába foglalni....Az összeszedett szemetet külön gépjármű szállítja majd el!! Előre is köszönjük a segítséget!

Részletek:

E számtalan látnivalót magába foglaló, információs pontokat és pihenőhelyeket érintő körtúra, Békéscsabát és szűkebb külterületi környezetét igyekszik megismertetni az aktív túraélmény jegyében. Az útvonal szinte teljes egészében a városon áthaladó Élővíz-csatornát és a Gerlai-holtágat kíséri. E „zöld folyosó” önmagában is a település és a környék egyik legjelentősebb természeti eleme, de közelében számos kulturális vagy egyéb környezeti érték is felfedezhető. A túrapontok információs tábláinak képi és szöveges tartalmai, interaktív feladatai, gyereket és felnőttet, egyaránt játékosan vonnak be az ismeretszerzés és ismeretátadás világába. Kör túránkat a Körösök Völgye Látogatóközpontban kezdjük, innen északi irányba indulunk. A Ligeti-soron az Élővíz-csatornát kísérő faóriásokat követve elérjük a békés-úti zsilipet. Ezután a túraútvonal a gátkoronán halad tovább. A várost és az aszfalt utat elhagyva tanyasi tájtól övezve, dűlőúton érjük el a Bandika-fát, ahol a csatornát követve északkeletnek fordul az útvonal Sikony felé. Figyelmesen haladva a városi ember számára ritkán elérhető élményeket szerezhetünk a természet világából. A civilizáció zajától elcsendesedő környék szíve a Gerlai-holtág visszacsatlakozása, amitől nem messze a gátról letérve, szintén földúton érünk ki a Békést és Gerlát összekötő műútra. Gerla csendes, szinte falusi békéjét a határáig húzódó Pósteleki erdőben vihetjük tovább, ahol az egykori grófi birtok kastélyának hangulatos romját ölelő szabadidőpark csábít pihenésre. A parkerdő élményei után aszfaltúton haladunk Békéscsaba felé, ahol a Veszei-kerteknél jutunk ki újra az Élővíz-csatorna partjára. A „futófolyosónak” is nevezett aszfaltozott gyalog- és kerékpárút, a festői Élővíz-csatorna mentén szinte végig árnyas lombsátor alatt siet a megyeszékhelyig, majd onnan tovább annak belvárosa felé. E városi szakaszon sok idős fa, védett fasor dacol az idővel, mely alatt a csatorna gazdag állatvilága kevésbé szemérmesen éli az ember melletti életét. A belvárosi szakasz után érünk vissza a kiinduló pontunkra a Körösök Völgye Látogatóközpontba.