Túra a Bocsászára és az Ördögmalom vízeséshez!

 

Bérelt különjáratú busszal megyünk a Bihar hegység egyik legnépszerűbb kiránduló helyéig Biharfüredig. A Belényesi medencéből BOCSASZA, ÖRDÖGMALOM VÍZESESkiemelkedve a szerpentines úton 1200m tengerszint feletti magasságot kell a busznak leküzdeni, mire megérkezünk az üdülő telepre. A gyalog túránk a Jadolina Szállótól indul, ahonnan a Csodaforrás felé veszzük az utunkat. Friss vízzel megtöltve kulacsunkat tovább haladunk a Sasok szérűje felé. Utunk során egy 350 m - es emelkedő szintkülönbséget kell leküzdenünk, de ha felérünk, a látvány kárpótol a fáradságért. Erről a tisztásról tiszta időben páratlan kilátás nyílik a környék csúcsaira, völgyeire.

 

 

 

 A Sasok szérűjétől leereszkedünk a Cserepes patak völgyébe. A turistaház mellett ismét egy kapaszkodó következik ahonnan egy jelentős szintkülönbséget leküzdve (650m) jutunk el az Esztenácska tisztásig. Ezen a környéken van az Ördögmalom vízesést tápláló patak forrásvidéke. Ezután még 2 km-t kell haladnunk néha zsombékos, füves területen, mire a csúcs előtti borókás területhez érünk. Ezen a részen elég nehéz haladni az aljnövényzet miatt. A Bocsásza csúcsára érve (1792 m.) tiszta időben, páratlan kilátásban lehet részünk. Láthatjuk a Vigyázó csúcsát, a Fehér köveket és az egész Nagy Havas csúcsait, de jó rálátás nyílik a Dragan völgyi víztározóra is.bihari_hegyek

 

 

Egy kis pihenő után visszaindulunk azon az úton, ahol jöttünk egy elágazásig, ahol ösvény tér le a vízeséséhez. A patakot elérve ismét emelkedő következik, mire feljutunk ehhez a drámaian gyönyörű látnivalóhoz, mely a Bocsásza hegy nyugati oldalának csodálatos vízesése. A víz két „ugratón” zuhan alá több mint 25 méter magasságból. A szűk völgy, a tornyosuló sziklák, az egészre árnyékot vető fenyőerdő hihetetlenül vad környezetet teremt itt. Ezen a helyen is rövid pihenőt tartunk, majd lefelé vesszük utunkat a „Cserepesi” turistaházig. A ház közelében levő Eszmeralda forrásból vizet merítünk, hogy az újabb emelkedőnek nekivágjunk, amely a Sasok szérűjére vezet vissza. Innen már csak néhány kilométert kell leereszkednünk Biharfüredre a Jadolina Szállóhoz, ahol a bérelt busz vár bennünket.

 

A túra útvonala: Biharfüred (1110m) - Csodaforrás - Sasok szérűje nyereg (1400m) - Cserepes turistaház (1085m) Bocsásza –csúcs (1792m) Eszmeralda forrás - Ördögmalom vízesés (1440m) majd vissza Biharfüredre.

 

 

 

A túra hossza: 27 km !!

Emelkedő szintkülönbség: 1600 m

Időtartama: 12 óraordogmalom_vizeses

Nehézségi foka: Nehéz túra  

A túrára kényelmes túra bakancsot, vagy túracipőt,

táplálékot, gyümölcsöt, energia pótlót, innivalót,

eső elleni öltözetet  javaslunk hozni. 

 

 

  2013.06.08 -án reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 04.45 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.00 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.15 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.30 Gyula Penny Áruház Parkolója

                                                                

Részvételi költség

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -5000Ft.


 A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni: OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Egyesületi hozzájárulás" kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

  BOCSASZA, ÖRDÖGMALOM VÍZESES       

 

 

 

Jelentkezni: e-mailban a szazlabuprogram@gmail.com, vagy az info@szazlabu.hu-n

A szervezésért felelős Zanócz Róbert 70/3340841

A túrát Lovas József túravezető vezeti. Bővebb információk tőle kérhetők. T: 06-20 2638189

 

 

 

 

 

 

Edina az Esmeralda forrásnál valamit megértett....

Esmeralda forrás