Mofettázás a Hargittán

 

Csyíkszentimre Büdösfürdő és környéke

2013.06.12 – 2013.06.16.

Aktív egészségmegőrzés!

 

 Csíkszentimre büszkesége a faluhoz tartozó birtokrészen kialakult "Szentimrei Büdösfürdő" a Hargita gerincén. Helyi érdekeltségű balneológiai üdülőhely, 1100-1250 m tengerszint feletti magasságban, a Dél-Hargita egyetlen hegyi üdülőtelepe. Gázömléseiről (mofetta) nevezetes, itt vannak a Hargita hegyvonulat legerősebb (99%  széndioxidot tartalmazó) gázömlései, amit reumás tünetek kezelésre használnak.  A mofettákat eleinte a pásztorok ásták ki saját használatukra. Különleges süvöltő hangjuk miatt "Süllögőnek" nevezték el őket. A gyógyhatásukat tekintve messze túlszárnyalják hasonló társaikat.

 

 

 

Gyógyjavallatok:
Reumás és mozgásszervi megbetegedések, szív- és érrendszeri zavarok, idült gyulladások, magas vérnyomás esetén a gáz és borvízfürdők általában igen gyors gyógyulást eredményeznek. A büdös-gödör gázai (különösen a radon) élénkíti a szervezet anyagcseréjét, és szabályozza a központi idegrendszer funkcióit.

 

1. nap [szerda]  Indulás a megszokott protokoll szerint. Több megállóval -pl. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál- kb. 10 óra és 500 km buszozás után érkezünk 18:30 körül Büdösfürdőre.

2. nap [csütörtök]     A reggelt közös bemelegítő tornával kezdjük, majd a reggeli után rögvest az első gáz-fürdőkúrát vesszük. Orvosi javaslatra max.1/2 -1 órát töltünk a gázfürdőben. Innen nem messze  alig fel óra járásnyira kissé Délre található a Bánya patak feje, ahol már az 1770-es években fürdőtelep volt. A völgy végig tele van borvizekkel, itt-ott bányaszáj tátong, ahol csillogó piritek csábítják az atyafiakat "aranybányászatra". Továbbhaladva a hegygerincen, a szomszédos Vermed-patakjában hasonló hegyet találunk. Mindkét borvizes patak Szentimréhez tartozik. A kiadós séta után ismét fürdőzünk, majd ismét túrára indulunk a Lucs tőzegláphoz és vissza. A hely több védett, ritka növénynek ad otthont. Megcsodáljuk a tőzegláp DK-i részében található tószemet. A délutáni  újabb gáz-fürdőzés után jólesik a vacsora.

3. nap [péntek]         A reggel ismét közös tornával, majd délelőtti gáz-fürdőzéssel telik. Délidőben busszal ellátogatunk a közelben lévő Csíkszeredára, majd Csíksomlyóra, a híres búcsújáró helyre. Visszaérve szállásunkra még vacsora után jut idő egy kis gáz-fürdőzésre.

4. nap [szombat]       Ez a nap is jól kezdődik, mert megint elmerülhetünk a csodálatos gázfürdőben. A délelőtti kényeztetés után jólesik a mozgás. A Kakukk-hegy( 1557m) jelent kihívást a kirándulni vágyóknak. A jó étvággyal elfogyasztott estebéd után az igazán elszántak a gázfürdőben  nyerhetnek felüdülést.

 5. nap [vasárnap]      Az utazás izgalmait fokozza, hogy túránk során csak a koránkelők tudnak még utoljára lubickolni a megszeretett fürdőhelyen. Itt elbúcsúzunk a frissen szerzett barátoktól, még szippantunk párat a gyógyító hegyi levegőből. Buszunkkal legkésőbb 09:30-kor elindulunk  hazafelé. Útközben még megállunk Szovátán és Korondon.

 A túra könnyű, kikapcsolódást elősegítő mozgásterápia.

 A túrán való részvétel szempontjából indokolt lehet: kérjék ki háziorvosuk véleményét! A gázfürdő használata, javallatok és ellenjavallatok megtalálhatók ITT.

 Az utazás fontosabb adatai:

Létszám:    17-50 fő. Amit a jelentkezések és befizetések sorrendjében fogadunk el!

Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát. Ha elmarad az utazás, azt indulás előtt 2 héttel közöljük.

Ajánlott korhatár:                16-65 év.

A túra ideje:                          2013.06.12 – 2013.06.16 (5 nap,4 éjszaka)

Hiányzás a munkahelyről:    3 nap! 

A napi túrák hossza:      3 -8 km

Emelkedő szintkülönbség :   kb. 600 m.

Mit vigyünk magunkkal?

Elemlámpát vagy fejlámpát, izomlazító krémet, térdvédőt. Könnyű sapkát vagy kendőt, bőrvédő krémet, bicskát, sportcipőt, vagy könnyű bakancsot. Esőkabát legyen a táskában! Napi min. 1,5 liter folyadék tárolására alkalmas tárolóedényt (kulacs, termosz, palack). Aki nem kér félpanziót fém bögréről, edényről, evőeszközről, -és akinek van- főzőről önmaga gondoskodjon!

 Szállás és utazás:      

 Az éjszakákat hangulatos vendégházakban töltjük. A szobák többszemélyesek. A közösen használható fürdőszobák a folyosóról nyílnak. A szállás közelében nem található élelmiszerüzlet!! Élelmet vásárolni a környező településen lehet. Ágyneműt a szálláson kapunk, így nincs szükség hálózsákra! A szálláson a házirend betartása az ott tartózkodók kötelessége. Az esetlegesen felmerülő károkért az egyesület felelősséget nem vállal.

Ellátás, étkezés:   A túra alapvetően félpanziós ellátású. Reggelizni a szállásainkon tudunk, ebédidőben pedig minden nap olyan helyeken állunk meg, ahol a magunkkal hozott élelmet elfogyaszthatjuk. A napi túrákra vigyünk magunkkal ivóvizet, néhány csokoládé- vagy müzliszeletet. Lehetőség van csak szállás igénylésére is, de ezt külön kérem jelezni! (kb. 1.500--2000 Ft/nap)

Találkozó és csatlakozó helyek:

  • 2013.06.12-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:
  • 04.45 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.00 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.15 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.30 Gyula Penny Áruház Parkolója

Várható visszaérkezés 2013.06.16-án kb. 20-21 óra körül.

 Részvételi költség tartalmazza az utazás, a szállás(félpanzió) díját, valamint az egyesületi hozzájárulást.

Egyesületünk tagjainak:         32.000.-Ft/fő

Többi résztvevőknek:              35.000.-Ft/fő

 

A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérjük befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Egyesületi hozzájárulás mofeta" kifejezést és a résztvevő(k) nevét kell feltüntetni.

Jelentkezni: e-mailben a szazlabuprogram@gmail.com, vagy az info@szazlabu.hu-n

 

A szervezésért felelős és a túra vezetője: Harangozó Gábor +36/303066700