Moldoveanu (2544m), Negoj (2535m)

2013. 07.11-14

 

Moldoveanu-csúcs

 

Aki elindul ezen a túrán  a Fogaras hegység (Románia) legmagasabb csúcsának – a Moldoveanu  (Vf. Moldoveanu 2544 m) megmászására készül.

Feljutni csúcsra -túránk során- a 2527 méter magas Nagy-Vist felől lehet, ami a gerincúton meredek emelkedőn érhető el. Innen az oldalgerincen haladva tovább 10-15 perc alatt elérhető amennyiben az időjárás is úgy akarja. Tudnunk kell, hogy a Fogaras sokkal hidegebb, mint a környező hegyek. Saját klímát képes kialakítani. Az éves középhőmérséklet +2 0C. Nyáron sem ritka a hóesés, az erős köd.

 

 

1. nap. [csütörtök].

Békéscsaba – Gyula – Déva – Felsőszombatfalva – Nagyszombati turista központ. A kocsikat itt hagyjuk a panzió biztonságos, őrzött cabana a Fogarasbanudvarán. A felszerelésünket a szállásunkhoz a kb. 3 km-re levő Szombatvölgyi turistaházhoz magunk visszük. A menetidő kb. 2,5 óra! Senki ne számítson luxusra! Faltól – falig 2 szintes priccs, függetlenül attól hányan alszanak rajta. Többen azt fontolgatják majd, hogy jó idő estén inkább sátoroznak. Természetesen a ház körüli sátorozás is pénzbe kerül. Ami azonban a legjobban gondolkodásra késztessen mindenkit a hálóhely megválasztásában, az az időjárás változékonysága és a táborbontás időigénye! A turistaházban van egy rövid ideig működő aggregátor. A telefonokat ezért itt nem lehet tölteni. Marad a fejlámpa, vagy a gyertya. Forrás közvetlenül a ház mellett van. A jó hír az, hogy a koedukált fürdő a kb. 60 m-re levő kristálytiszta pataknál található. Vízdíjat nem kell fizetni! Fűtés az időjárástól függően működik. Természetesen gravitációs WC van. Vacsora után ajánlatos minél előbb lefeküdni, mert reggel korán kelünk. A vacsorát – és a többi étkezést is – mindenki egyénileg oldja meg.

2. nap [péntek].

moldoveanuÚgy kell időzíteni a felkelést, hogy legkésőbb 06.00 órakor elindulhassunk. Ezt előtte este még mindenki megtudja. Reggel amennyiben az időjárás kedvezőtlennek mutatkozik akkor nem vágunk neki a hegynek. Másnap próbálkozhatunk ismét. Ezen a napon akklimatizálódunk. Kisebb kirándulást teszünk a környékben.

A turistaház 1401 m-en van. A gerinc (Nagyablak) kb. 3.5 km-re 2188 m-en. Onnan a Moldoveanu csúcs kb. 6.5 km-re 2544 m-en. Addig 3 csúcsot kell megmásznunk 1200 m-t emelkedünk!!! Oda - vissza kb. 20 km, a menetidő háztól – házig várhatóan 8-10 óra! Menet közben lehetőség van dönteni a Kisablakon való mászásról. Ez rövidebb, de még meredekebb. Távolról jól felmérhető és mindenki a helyszínen dönteni tud. A gerincen legfeljebb csak hólé található, ezért min. 1,5 liter víz megléte kötelező! A felszerelés kiegészül meleg ruhával, esőkabáttal, elemlámpával, élelemmel. Ajánlatos fényvédőkrémet vinni és használni. Mindenki a saját felelősségére és a saját tempójában jön.

3. nap. [szombat].

Amennyiben pénteken nem sikerült megindulni, akkor ezen a napon ismét megpróbáljuk. Legalább a gerincig igyekszünk feljutni. Itt Útban a Moldoveanu csúcs felé.ismét eldőlhet a csúcstámadás lehetősége. Amennyiben kedvező az időjárás, az előző pontban írtak szerint megyünk kb. 10 órán keresztül. Kedvezőtlen időjárás esetén gyorsan összepakolunk lemegyünk a hegyről. A kocsikkal neki vágunk a Transzfogarasi útnak, felmegyünk a Bilea tóhoz.

Itt ismét eldől, milyen az idő. Ettől függ a másik cél a Negoj (2535) mászása. Erőnket úgy kell felmérni, hogy 15 km megtétele, 1320m szintkülönbség és összesen 7-9 óra gyaloglás vár ránk!

A terep többnyire normál turistaút, helyenként meredekebb, köves szakaszokkal tarkítva.

A nehezebb szakaszokon (nem sok van) láncokkal könnyítik a haladást. A csúcs előtti szakaszon odafelé a láncos utat, visszafelé a sárga keresztet választhatjuk. Várható, hogy az út során hófoltokon is át kell kelni. Várhatóan sötétben érkezünk vissza a kocsikhoz, ezért fejlámpáról mindenki feltételen gondoskodjon. Azonnal elindulunk a szállásunk felé, ami 1,5 óra autózással, 52 km-re található.

 4.nap. [vasárnap]. Egy kiadós alvás, és bőséges reggeli után Vajdahunyad felé, rövid megálló után érünk haza várhatóan 19 órára.

A túrát legalább 7 fő jelentkezése esetén indítjuk, telekocsi rendszerben. Aki járművel tud jönni (sok csomag, max. 4 fő/autó) jelezze előre!

A napi túra hossza:               15-20 km

Emelkedő szintkülönbség:   1143 m.

A túra ideje:                          napi 10 óra

Jellege: alapos felkészültséget, állóképességet, kitartást igénylő túra.

Javasolt sportbiztosítás megkötése!

 

Az útra nagy zsákot hozzunk, meleg öltözéket és több napra elegendő élelmet. Igény szerint hálózsákot is csomagoljunk. Célszerű egy hátizsákba pakolni. A megpakolt hátizsák súlya ne legyen több 20 kg-nál!(mérni fogjuk) Sátrat csak az hozzon, aki végképp eltökélt. Mindenki maga szervezi meg a sátortársát (szét kell osztani a sártorelemeket).

A napi túrára kis hátizsákot, kényelmes túrabakancsot, vagy túracipőt, táplálékot, gyümölcsöt, energia pótlót, innivalót, eső elleni öltözetet, fejlámpát, elemlámpát hozni kell!

2013.07.11-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a telekocsi rendszerben előre egyeztetve, megbeszélés szerint.

Várható vissza érkezés Békéscsabára 14.-én kb. 20-21 óra körül.

 Részvételi költség:

Részvételi költség tartalmazza az utazás, a szállás díját, valamint az egyesületi hozzájárulást.

Nem tartalmazza az étkezés díját!

 

Egyesületünk tagjainak:         26.000.-Ft/fő

Többi résztvevőknek:              29.000.-Ft/fő


A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Egyesületi hozzájárulás Moldoveanu" kifejezést és a résztvevő(k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

Jelentkezni: e-mailban a szazlabuprogram@gmail.com, vagy az info@szazlabu.hu-n

A szervezésért felelős és a túra vezetője:

Harangozó Gábor +36/303066700

gabor.harangozo@gmail.com