Retyezát csodái (Déli Kárpátok)

2013.08. 01-04 

Retyezát a Déli-Kárpátok egyik látványos, ezért turisták által sűrűn látogatott hegysége. Több mint 750 km2 területén égbenyúló csúcsok, óriás katlanok, cirkuszvölgyek váltogatják egymást. A Fogarasi Havasokkal együtt itt vannak a Déli Kárpátok legmagasabb gerincei. A több mint 80 tengerszem teszi varázslatossá. Ez az óriási kő citadella, a Vulkán-hegység, a Szörényi-havasok és a Hátszegi-medence közé ékelődik. Keleti határa a Barbat folyócska, amely a Valea Reaval és a Fogarasi Havasokból induló Vilsan völggyel a Kárpátok talán legszebb völgyei. Nyugaton és északon a Riul Mare, délkeleten a Zsil (Jiul) választja el a Vulkán hegyeitől.

 

 

 

   

Kelet-nyugati hosszúsága több mint 35 km, észak-déli szélessége 25 km. E területen több mint 90 csúcs található, amely meghaladja a 2000 métert. 30 csúcs 2300-2400 m közötti, 15 van 2400 m felett. A hegység zömét egy "H" betűre emlékeztető gerinc pár teszi ki, amely óriási sziklatömeget alkot. A legmagasabb csúcsok az északi gerincen találhatók: a Peleága 2509 m, a Nagy Papusa (Papusa Mare) 2500 m, a névadó Retyezát csúcs "csak" 2485 m, a Virful Mare (Nagy-csúcs) 2455 m, a Bucura 2439 m, a Judele 2410 m, és 2408 méterével a Capul Vaii Rele zárja a 2400 m felettiek sorát.
A déli gerinc valamivel alacsonyabb. Itt a Crusturi a legmagasabb, 2457 m, ezt a Gruniul 2300, a Lazarul 2290 és a Ciumfu 2238 méterével követi. A 2000 m körüli magasságokban található az a számtalan szebbnél-szebb, kristálytiszta tengerszem, amelyek oly feledhetetlenné varázsolják e tájat. Legnagyobb a Bukura-tó, felülete 8.86 ha., mélysége meghaladja a 15 métert. A Peleaga és a Bukura csúcsok alatt, 2041 m magasságban található. Legalább ilyen szép a fő tömeg nyugati szélen lévő Zanoaga-tó, amely 1997 m magasan van, felülete 6.5 ha. Az összes közül a legmélyebb a Galesi-tó, 29 m, ezt a Valea Rea csúcsa alatt találjuk.  A hegységben 800 km-nyi jelzett turistaút található. A jelzések biztonsággal követhetők. A szálláslehetőségek elég jók. A Retyezát Nemzeti park, ezért a sátorozás csak a Bukura-tó mellett megengedett, mindenütt máshol tilos.

            Első nap [csütörtök]  Gépkocsival eljutunk Nucşoara, Cirnic turistaházig. A biztonságos őrzött parkolóban hagyjuk az autókat. Tovább már gyalog megyünk. Két óra alatt érjük el a Pietrele házat  és a Gentiana (Encián) turistaházat. Szusszanunk párat, majd nagy elszántsággal indulunk tovább. A serpákat ösztökélni kell! Nem kell ugyan túl sokat gyalogolni mert kb. 10 km-re található a szálláshelyük.  Nagy zsákot, teli felesleges holmival, élelemmel, csekély itallal megrakva 1000 m-t kell felfelé vinni. Annyi megyünk, mint ha a Kékesre „ugranánk” fel. Mindezt 4 óra alatt? Elhagyva a Gentiana menedékházat a Stînisoara völgyön át a Retyezát (Saua Retezat) nyeregnél tartunk egy rövid pihenőt. A nyeregből átbukva a Bukura tavat (Lacul Bucura) meglátva fellélegezhetünk. Mindjárt itt a cél, de ekkor még legalább 1 órát menetelünk. Még világosban kiválasztjuk a megmaradt legjobb sátorhelyet és a kb. 50 cm magas összehordott kövekből épített falak védelmében „felverjük” a sátrainkat. Gyors vacsora után édes pihenés következik.

             Második nap [péntek]   Az éjszaka nyugodtan telt. A sátrakat sem vitte el a szél, mert benne aludtunk. Jól fog esni a forró reggeli ital miután a korán megmártóztunk a tó hűs vizében. Egész napos túrára készülünk. Kis zsákkal NY-ra indulunk. A körtúrán bejárjuk a Bucura (2433) a Retyezát csúcsokat (vf. Retezat, 2482 m). A Bucura nyergen (Curmatura Bucurei 2208) át visszaérkezünk a táborhelyre. A túra hossza 9,6 km, menetideje 8 óra. A szintemelkedés/süllyedés 1340 m.

             Harmadik nap [szombat]  Már nem is olyan hideg a tó, a bátrabbak, már a lábujjukat is bele merik érinteni az ezüstösen csillogó vízbe. Kiadós reggeli után  részben jelzetlen úton felmászunk a Peleaga(2509  Papusa (2508) csúcsokra. A Papusa tó (Lacul Papusa) – Peleaga rét (Poiana Pelegi)  útvonalon visszaereszkedünk éjszakai szállásunkra. A túra hossza 14 km, aminek megtétele 9 órát vesz igénybe. A szintemelkedés/süllyedés 2670 m!

            Negyedik nap [vasárnap] Már teljesen belelendültünk a menésbe, de elfogytak a túranapok. Ezért kora reggel sátrat bontunk és visszaindulunk a kocsikhoz. Természetesen találunk egy érdekes, de rövidebb levezető utat, amin már könnyített hátizsákkal szinte „száguldunk” lefelé. A kocsikat felmálházzuk és irány Magyarország.

 

 

A túrát legalább 8 jelentkezése esetén indítjuk, telekocsi rendszerben. Aki járművel tud jönni (sok csomag, max. 4 fő/autó) jelezze előre!

A napi túra hossza:               10-13 km

Emelkedő szintkülönbség:   1143 m.

A túra ideje:                          napi 8 óra

Jellege: alapos felkészültséget, állóképességet, kitartást igénylő túra.

Javasolt sportbiztosítás megkötése!

 

Az útra nagy zsákot hozzunk, meleg öltözéket és több napra elegendő élelmet. A hálózsák lehetőleg  3 évszakos legyen. Célszerű egy hátizsákba pakolni, aminek a súlya ne legyen több 20 kg-nál!(mérni fogjuk) Sátrat párban érdemes hozni. Mindenki maga szervezi meg a sátortársát (szét kell osztani a sártorelemeket).

A napi túrára kis hátizsákot, kényelmes túrabakancsot, vagy túracipőt, legalább 1,5 liter ivóvizet, táplálékot, gyümölcsöt, energia pótlót, eső elleni öltözetet, fejlámpát (elemlámpát) hozni kell!

2013.08.01-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek telekocsi rendszerben  előzetes megbeszélés szerint.

Várható vissza érkezés 19 óra körül.

Részvételi költség:

Részvételi költség tartalmazza az utazás, szervezés és a túravezetés költségét, valamint az egyesületi hozzájárulást.

Nem tartalmazza az étkezés díját!

 

Egyesületünk tagjainak:         17.500.-Ft/fő

Többi résztvevőknek:              18.500.-Ft/fő

A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Egyesületi hozzájárulás Retyezát" kifejezést és a résztvevő(k) nevét kérjük feltüntetni.

Jelentkezni: e-mailban a szazlabuprogram@gmail.com, vagy az info@szazlabu.hu-n

 

A szervezésért felelősei és a túra vezetői:

Gila Csaba+36/706100878

gilacsaba@gmail.com

Harangozó Gábor +36/303066700  gabor.harangozo@gmail.com