Erdélyország "legjava"!

Terítéken Székelyföld, a Gyimesek, és a Szászföld kincsei

2018. 09. 15--21.

 

 

Tisztelt Egyesületi Tagság, Tisztelt Érdeklődők, Tisztelt Barátaink!

Nagy örömmel és lendülettel fogtunk hozzá erdélyi nyílt programunk újbóli megszervezéséhez mely már régóta nem szerepelt az éves programjaink között.   Úgy gondoljuk: Méltatlanul!

Most új „köntösben” egy kicsit a régi programot újra gondolva, és azt átszervezve, (kibővítve) tárjuk felétek Székelyföld, a Gyimesek, a Barcaság és Szászföld szerintünk legérdekesebb és leg látványosabb csodáit, egy vélhetően jó hangulatú és igen-igen tartalmas kirándulás formájában.

Szállásaink és kitűnő ellátásunk mind a Székelyföld, mind pedig a Szászföld (szerintünk) legjobb vendégfogadó Panzióiban lesznek, (össz.2 helyen) melyek kitűnő bázisul is szolgálnak majd a vidéket „csillagtúraként” bejáró kirándulásainknak.

…és nem hiányozhat persze egy ilyen átfogó és sokrétű programból az autentikus Erdélyi konyha ízei, a Csíki Székelyek, a Gyimesi és a Barcasági „hétfalusi” Csángók vendégszeretete valamint azok fantasztikus élményt nyújtó népzenei és néptánc bemutatóval egybekötött táncházas esti programjaik sem.  Igazi kuriózumként ajánljuk figyelmébe tisztelt tagjaink és (még) nem tagjaink számára ezt a fantasztikusan tartalmas kora őszi programunkat. Utazásunk csoportosan különjáratú bérelt autóbusszal.

 

1.nap

Indulás (felszállási lehetőség) az alábbi időpontokban és helyszínekről 2018.09.15-én szombat reggel:

  • 05:00 Békés (Penny áruház parkolójából)
  • 05:20 Békéscsaba (Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolójából.)
  • 05:45 Gyuláról ugyancsak a Penny áruház parkolójából.

Utazás: Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Hargitafürdő útvonalon. Útközben rövid pihenőt tartunk Erdély Kapujában, a Királyhágónál, majd Kalotaszeg központjában Bánffyhunyadon is, ahol megismerkedhetünk a helyi műemlék jellegű (középkori alapokra épült) patinás református templommal. Ezután, folytatjuk utunkat kelet felé. Tordánál a híres Tordai-hasadéknál egy rövid gyalogtúrát teszünk a fantasztikusan látványos szurdok völgyben, hogy egy kicsit megmozgassuk végtagjainkat a hosszabb buszozás okozta esetleges kellemetlenségek miatt. Tovább haladva egy rövid időre Farkaslakán, (Tamási Áron síremlékénél) is megállunk tiszteletünk jeléül. Érkezésünk előre láthatólag a kora esti órákban, a gyönyörű fenyvesek közt megbúvó, Hargitafürdőre, (1350 m-re) ahol a szálláshelyek elfoglalása után egy igazi „székely vacsorával" várnak minket a Csiki Panzióban. E családias panzióban gondoskodnak szállásunkról, kiváló ellátásunkról, az elkövetkező 3napon keresztül.

A Tordai-hasadéknál

 

   2.nap

A bőséges reggeli után rövid sétát teszünk szálláshelyünkön Hargitafürdőn, néhány helyi érdekességet megtekintve./Szt.István Kápolna,  Mofetta (gázfürdő) stb.../ Ezután Hargita- megye központjában, Csíkszeredában időzünk egy kicsit. Rövid városnézés, majd Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Templom megtekintése a programunk. Innen tovább indulunk a fel-csíki medencén keresztül Gyergyó vidékére. Rövid pihenő Marosfőn, (a Maros forrásánál) Gyergyószentmiklóson, majd a Pongrácz-tető kilátója után a gyönyörű természeti környezetben megbúvó Gyilkos-tónál állunk meg egy kicsit bámészkodni.

 

Gyilkos-tó
...út a Békási-szorosba

Ezt követően néhány km megtételéig visszaülünk az autóbuszunkra, hogy azután közép Európa legszebb mészkő szorosánál ismét leszálljunk arról, és gyalogszerrel járjuk végig a minden ámulatot felülmúló, grandiózus méretekkel büszkélkedő csodaszép Békási-szorost. A késő délutáni órákban visszaindulunk szállásunkra Hargitafürdőre ahol már bőséges vacsorával várnak minket házigazdáink a Panzióban.

A Békési-szorosban
A Békási-szorosban

 

3.nap:

A bőséges reggeli után indulás a Gyimesekbe, Csángóföldre.

Útközben megtekintjük a híres Csíksomlyói Mária Kegytemplomot, a hozzá tartozó kolostort és a híres Csíksomlyói zarándokhelyet is ahova a „Székely Golgotán” a stációk mentén felkapaszkodva jutunk el.  Ezután utunkat keletnek véve a Keleti Kárpátokban „megbúvó” Gyimesi-szorosba látogatunk. Végig buszozva a csodálatos Gyimes-völgyben az ezer éves határhoz, az un.„utolsó” vasúti őrházhoz érünk, ahol felkapaszkodhatunk a Tatros folyó felett magasodó egykori Rákóczi Vár romjaihoz is. Kora este helyben, egy hamisítatlan Gyimesi Csángó estre vagyunk hivatalosak, ahol  helyi ízeket felhasználó finom vacsorával majd, élő autentikus gyimesi csángó zenével és táncbemutatóval, várnak minket a Deáky fogadó nagy udvarán és pajtájában. A táncbemutatót és az egész gyönyörű napot egy közös táncház zárja. Estére visszatérünk Hargitafürdőre a szállásunkra.

 

Gyimesbükki csángó esten 2015-ben

 

4.nap:

Reggeli után búcsút veszünk házigazdáinktól és Hargitafürdőtől, hogy tovább induljunk, dél- felé a kanyargós Olt folyó mentén. Először az al-csíki- medencében haladunk majd a Tusnádi-szorosba érve hagyjuk magunk mögött véglegesen „Csíkországot”.   Tusnádfürdőn rövid sétát teszünk az egykori patinás fürdőhelyen, igazi „borvizeket” kóstolgatunk a felszínre törő forrásokból, majd az igen hangulatos Csukás-tónál fejezzük be a délelőtti sétánkat.

Tusnádfürdő (Csukás-tó)

 

Ezután Közép Európa egyik legszebb vulkanikus tavához „kapaszkodunk” fel az autóbuszunkkal, a meseszerű Szent Anna-tó hoz, amely a Csomád-hegység egyik kialudt vulkáni kúpjának közepén helyezkedik el.

Szt.Anna-tó

A krátertó megtekintése, körbe járása után, (ami szerencsét hoz(hat) a helyiek szerint) tovább folytatjuk utunkat Bálványosfürdőn és Torján keresztül Kézdivásárhelyre. A hangulatos főtérrel és a Székely Múzeummal is büszkélkedő kisvárosban pihenőként egy rövid sétát is tartunk. Kézdivásárhelyről tovább indulva (még mindig délnek haladva) érünk délutánra a Szászok földjére.

Kézdivásárhely
Kézdivásárhely

Programunk e pontjától kezdve helyi idegenvezetés mellett zajlik tovább, melynek segítségével betekintést kaphatunk a már a XII. század közepétől ide települt szászok kultúrájába, valamint ízelítőt a helyi magyarság és az itt élő barcasági csángók szülőföldjükhöz és hagyományaikhoz való ragaszkodásából. Ezek mellett a híres történelmi átjárón, a Tömösi-hágon átkelve Havasalföldön megismerkedünk a román nép XIX. század közepén történt nemzetté válásának igen érdekes körülményeivel is... De lesz alkalmunk e csodálatos helyre jellemző, pazar természeti értékekkel, látványosságokkal is megismerkednünk, hiszen e kirándulásunk alkalmával a Déli-Kárpátok egyik legszebb és legfestőibb részeit érintjük majd. No-de csak sorjában…

Prázsmári erődtemplom
Prázsmári erődtemplom

Első megállónk a világörökség részét is képező igen meghökkentő Prázsmári Erődtemplomnál lesz. Az időnk függvényében még a Szász- Hermányi Erődtemplom látogatását is betervezzük, amennyiben a nyitvatartási időben még oda érünk… Ezután érkezünk már az esti órákban a Brassóval szinte teljesen összeépült „Négyfaluba” (románul: Săcele, németül: Vierdörfer) ahol már várnak minket Barcasági Csángó vendéglátóink az esti vacsorával egy aranyos családi panzióban. Szállásunk-ellátásunk ebben a Panzióban és egy közeli vendégházban lesz az elkövetkező napokban.

5.nap:

Ezen a napon a korai reggeli után, utunkat dél- felé vesszük és Brassót átmenetileg magunk mögött hagyva a híres történelmi átjárón, a Tömösi-hágon keresztül, utazunk Erdélyből, Havasalföldre.  Kora délelőtt érünk Sinajára, az igazán festői környezetben található gyönyörű, román királyi palotához, a „Peles” Kastélyhoz. Látogatás a kastélyban helyi idegenvezető segítségével.

Peles-kastély (Sinaja)
Peles-kastély (Sinaja)

Ezután visszatérünk Brassóba ahol egy közös városnéző sétára indulunk az óvárosban. (Fekete Templom, Cérna utca, Zsinagóga, Főtér stb...) Sétánk során  alkalmunk lesz felvonóval felkapaszkodni a város felett magasodó Cenk-hegyre is, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk az Erdélyi Szászok egykori „fővárosáról” és a gyönyörű környékről. Estére visszatérünk Négyfaluba a szállásunkra ahol már várnak minket vendéglátóink a finom vacsorával.

Brassó
Brassó

6.nap

Ezen a napon a bőséges reggeli után ismét autóbuszra szálunk, hogy meglátogassuk a környék egyik leg ismertebb és leg „felkapottabb” turista látványosságát a Brassótol 30-40 km-re található igen impozáns Törcsvári várkastélyt, melyet a közvélemény Drakula várának is tekint…

Törcsvár
Törcsvár

A várkastély látogatás után visszatérünk Négyfaluba ahol a Barcasági Csángó Múzeumot látogatjuk meg, majd egy izgalmas és felettébb látványos gyalogtúrára indulunk a közeli Nagykő-havas hegységben található Hétlétrás vízeséshez. A gyalogtúra hossza kb.10km (oda vissza) amelyre érdemes erősebb lábbelit (erős sportcipőt vagy bakancsot is hozni)

A 7 létrás vízesésnél
A 7 létrás vízesésnél

Estére visszatérünk a szállásunkra ahol a búcsú estét egy jó hangulatú flekkenvacsorával és a helyi Barcasági Csángó Néptánc Csoport fellépésével, majd ezt követő táncházzal zárjuk.

7.nap

A korai reggelit követően ismét búcsút kell, hogy intsünk vendéglátóinknak, Négyfalunak és Brassónak is, majd utunkat Nyugat felé, (hazafelé) vesszük. Útközben az időjárás függvényében letérőt teszünk a Fogarasi-havasokba vezető Transzfogarasi útra ahol a Bilea- vízesés aljából induló kabinos felvonó segítségével feljuthatunk egy rövid séta erejéig a 2035m magasan található tengerszemhez, a csodaszép  Bilea-tóhoz.

Felvonóval a Bilea-tóhoz
Felvonóval a Bilea-tóhoz

Ezután a maradék időnk függvényében Nagyszebenben az Erdélyi Szászok második legnagyobb történelmi városában is megállunk egy rövid belvárosi sétára. Ezt követően már csak a kötelező pihenők miatt szükséges rövid megállók okán állunk meg. A várható visszaérkezésünk 20 óra után várható.

Bilea tó 2034m-en
Bilea-tó (2034m-en)

 

A kirándulás kalkulált költsége: 68000Ft

Egyesületi tagoknak: 65000Ft

(Minimum 40fő jelentkezésével számolva.)

Ennél kevesebb számú jelentkezés esetén a részvételi díjak egy kissé változhatnak.

Amely tartalmazza:

  • A különjáratú autóbuszos utazás teljes költségét
  •   A szállást (2-3 ágyas panziós szobákban)
  • A félpanziós ellátást
  • A helyi idegenvezetés díját
  • A 2db esti zenés Csángó néptánc csoportok fellépésének díját
  • A szervezés költségeit
  • Az egyesületi hozzájárulást.

 

A regisztrált jelentkezőktől 20 000Ft/fő  (Útiköltség hozzájárulást)  kérünk átutalni az Egyesület számlaszámára mely egyben helyfoglalónak is tekintendő. A befizetéskor a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni az „Erdély 2018” kifejezést valamint a befizető nevét is, a könnyebb azonosítás érdekében.

Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564

Figyelem!

Jelentkezéseket csak időrendben tudunk elfogadni!

Költőpénz  belépőkre, libegőre, kb.5000Ft-nak megfelelő Román Lei

 További infó: info@szazlabu.hu, szazlabuprogram@gmail.com, vagy a 70/3340841 tel.számon

 

 Jelentkezni, regisztrálni

 

ERRE A SORRA KATTINTVA LEHET

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a belépésről IDE KATTINTVA olvashat!

   

  

Hargitafürdő (Szent István kápolna)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A