Szegyesdi-völgy és barlangjai

2014.09.20

 Különjáratú bérelt autóbusszal érkezünk a Bihar lábánál fekvő Kisszegyesd településre. A falu központjában hagyjuk járművünket és innen indulunk a szurdok bejárata felé.

 

A települést elhagyva diófákkal díszített rétre érünk, ahol forrás is található. Ezután belépünk a szurdokba, mely egyre szűkül, és elkezdjük a patakon való átkeléseket (lesz vagy húsz). A szurdok oldalában a sziklafalakban és számtalan barlang nyílása sötétlik. A völgy maga tipikus mészkőszurdok, amely a tengelyében lévő (fő) barlang beszakadásával jött létre, az oldalában nyíló barlangok az egykori főág mellékjáratai voltak. E barlangok közül többet fel is keresünk túránk során.

 

 

Első célunk a több mint 100 méterrel a völgytalp felett nyíló Kereki Nagy Sándor-barlang lesz, amely ékessége egy barlangi tó. A tóban lévő cölöpök egy olyan híd maradványai, amelyet még Czárán Gyula építettet. A völgy további része egyre vadregényesebbé és egyre nehezebben járhatóvá válik. Több, barlangból fakadó karsztforrást, óriási lapuleveleket, kisebb vízeséseket csodálhatunk meg utunk következő szakaszán.   Mindenképpen felkapaszkodunk, a völgy déli oldalában nyíló, impozáns méretű szádával rendelkező Sárkány-barlanghoz. A rövid, de meredek kapaszkodó megéri a fáradtságot, mert így nemcsak a barlang méretei nyűgözhetnek le minket, hanem kiváló rálátást kapunk a Szegyesdi-völgyre is. A túra egyik fénypontja a Schmidl kőköz, sokszor csak méternyi széles szurdoka lesz, mely a Szegyesdi-völgy járható végét jelenti.

 

Innen felkapaszkodunk a Semsey valamint a József főherceg –barlangokhoz. Ha szerencsénk lesz, és még meg van, a lezárt József főherceg barlang „művészbejárata” akkor meg is nézhetjük. Utunkat a völgy északi oldalában oldalazva felfelé folytatjuk, míg fel nem érünk kb. 700 méter magasan futó sárga jelzéshez. Ezen folytatjuk utunkat várhatóan pazar kilátással a völgyre. A gerincről a piros kör jelzést követve fordulunk le észak felé, hogy Kiskohra érjünk, ahol a Medve-barlang parkolójában vár ránk majd a buszunk.

A túra hossza: 11 km

Emelkedő szint különbség: 400 m

Nehézség: közepes

Túravezető: Gila Csaba 70/6100878

 

 

 

 

 

 

A túrára gumicsizmát is „elnyelő” hátizsákot, kényelmes túra bakancsot, vagy túracipőt, táplálékot, gyümölcsöt, energia pótlót, innivalót, eső elleni öltözetet  javaslunk hozni.

 

Figyelem feltétlenül szükség van gumicsizmára, mert cipőben a völgyet száraz lábbal nem lehet bejárni!

 

A barlangok megtekintéséhez (működő képes) fej vagy zseblámpa elengedhetetlen!

 

 

A szervezésért felelős Zanócz Róbert 70/3340841

 

2014.09.20.-án reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú bérelt autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 04.45 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.00 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.15 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.30 Gyula Penny Áruház Parkolója                                                               

Várható vissza érkezés kb. 20-21 óra körül.

Részvételi költség

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.


 A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Egyesületi hozzájárulás" kifejezést és a résztvevő(k) nevét kérnénk feltüntetni.

 Jelentkezni, regisztrálni : IDE KATTINTVA lehet.