Túra a Galbena-völgyben (Valea Galbenei)2015.09.26

 

 

Galbena, (sárga patak) a Pádisban és a Csodavárban elnyelt vizekből táplálva tör a felszínre egy igen csodálatos és rendkívül gazdag természeti környezetben. Ez a völgy és környezete meredek sziklafalakkal vízesésekkel,  hasadékokkal és barlangszájakkal tarkított csodálatos vidék. Mellékfolyójának, a Seacának eredeténél található a Rozsda-szakadék, amely a mészkőre tevődött homokkő rétegek regresszív kopása során meghökkentő, vöröses szerkezetet hagyott maga után. Az innen lezúduló víz sárgásra festi a patak vizét, ezért kapta a sárga nevet. Néhány száz méteres függőleges karsztfal lábánál kez­dődik. Itt található a Galbena-forrás (Izbucul Galbenei), mely egy 4-5 méteres átmérőjű tó. A Galbena  Völgy mélyen vágott utat magának a magas mészkőtömbbe, a Szigethegység (Apuseni) egyik leg­magasz­tosabb szorosát ered­ményezve. Több száz méter mély szakadékok, természetes függőteraszok, a szoros meredek falainak közepében tátongó barlang bejáratok, a zuhatagok és földalatti alagutak egy vad­regényes táj hangulatát keltik. A Bihar hegység egyik leglátványosabb része.

Azt, hogy mindezt végigjárjuk, a túraútvonalba beépített láncok és drótkötelek segítik. Ennek ellenére nagy körültekintést, és alapvető fizikai felkészültséget igényel ez a túra.

 

 

A túra hossza: 6 km.

Emelkedő szintkülönbség: 200 m

A túra nehézségi foka: nehéz-túra

 

Amit érdemes hozni:  Érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél, vegyes ruházat, váltóruha, esőköpeny,  erős cipő (ha lehet akkor bakancs)  energia pótló hideg élelem, folyadék, csúszásmentes lábbeli, esetlegesen strandcipő (a vizes részekhez) fejlámpa, csúszásmentes kesztyű és váltóruha.

 Találkozó a szokásos helyeken és időpontokban 2015.09.26-án. Utazás bérelt autóbusszal!

                     05:00 Békés Városháza előtti parkoló

                     05.20 Békéscsaba Vasútállomás melletti Penny Áruház Parkolója

                     05.30 Békéscsaba Lencsési úti buszmegállók-

                     05.50 Gyula Penny Áruház parkolója

                      06:00 Gyula Vasútállomás

Visszatérés az esti órákban

A program az időjárástól és az útviszonyoktól függően módosulhat.

A túrát Lovas József túravezető vezeti  20/2638189, vagy a 30/9680935 (Bővebb információ a túráról tőle kérhető.)

 

 

 

 

Részvételi díjakat

  • tagoknak 4000Ft
  • nem tagoknak 6000Ft

 a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564) kérjük befizetni, vagy személyesen Békéscsaba Székely M.u.61 alatt.

 (telefonos Időpont egyeztetés után.)  70/3340841

 A befizetésnél, a befizető nevén túl, az „egyesületi hozzájárulás / Galbena völgye kifejezést kérjük azonosításként feltüntetni.

 

 A Programra IDE KATTINTVA jelentkezhet!