Hétvégi kiruccanás a Szár-kő - hegységbe

2015 május 30-31.

 A túra program célja: A Szár-kő hegység megismerése. A túra a hegység központi részében  a névadó Szár-kő csúcsára vezet (2190m).

 Utazás: Kisbusszal

Indulás:2015.május 30. szombat 06.00 óra Békéscsaba Vasútállomás melletti Penny áruház parkolójából.

Haza érkezés: (előre láthatóan)  2015. május 31. vasárnap ~22.00 óra (késő este) 

Közúti útvonal:  Békéscsaba- Arad - Temesvár - Lugos - Karánsebes - Borló (Borlova) - Kis-havas  (Muntele Mic) kb 260km.

 1.nap:

Körülbelül  5 órás buszozás után a Bánsági területek egyik leg szebb és legérdekesebb területére érkezünk, a Szárkő-hegység tövébe. Felfelé menet a Kis-havasra egy arra alkalmas helyen leparkolunk (kb.1200m-en), és a kisbuszt hátra hagyva gyalog folytatjuk utunkat tovább. A két napra való személyes dolgainkat Nagyméretű hátizsákba érdemes pakolni melyet a 6 km-re lévő Kuntu meteorológiai állomásig kell csak cipelnünk, hiszen itt lesz az esti szállásunk,  pihenő helyünk és innen indítjuk másnap kora reggel a „csúcstámadásunkat” is a Szárkő-hegység legmagasabb pontja felé.  A 6 km-es „nagyzsákos” gyaloglás során kb.250m emelkedő szintkülönbséget küzdünk le kb.2-3 óra alatt. Utunk hangulatos liget erdőn keresztül vezet egy tisztásig ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a környék magas hegyeivel a háttérben. Innen még egy órás gyaloglással érjük el a pihenő helyünket és esti szállásunkat is egyben.

A Kuntu meteorológiai állomás (1456m) egyben, mint turista menedékházként is funkcionál teljesen alapszintű puritán szolgáltatásokkal…Több szoba is van az épületben, amelyekben 2-6 fő részére tudnak szállást biztosítani, „normál” vas (és némelyikben francia) ágyakkal. Az ágyakon matrac, párna, és lópokróc, melyek minősége és tisztasága erősen változó…. Ezért érdemes saját hálózsákot hozni.
Mindegyik szobában van kályha, amit be lehet üzemelni éjszakára. Tűzifát adnak, melynek ára a szállás díjban benne van. WC és mosdó van, de előfordulhat, hogy lefagy a rendszer, ezért akkor a közeli Bem forrásból, vödörrel hozott vízzel kell a vízöblítést biztosítani mindenkinek magának. Tusoló, meleg víz, vezetékes áram nincs! Sötétedéskor bekapcsolnak egy aggregátort, amit magyar idő szerint 21:00-kor le is kapcsolnak. Ez csak világításra van, akkumulátorokat, telefonokat tölteni nem lehet.
A földszinten van egy nagyobb "közösségi helység", az első emeleten pedig egy kis konyha, ahol vannak asztalok, székek. Ezeken a helyeken lehet főzni. általában saját kemping palackkal. Ivóvíz a közeli Bem-forrásból biztosított. (ki kell menni érte… ) Az étkezéséről mindenki maga gondoskodik! Ellátás, büfé, étterem, bolt nincsen a közelben!!

 

 2 nap:

Vasárnap hajnali ébredéssel a Szár-kő csúcsra indulunk. Csak a legszükségesebb dolgokat kell vinnünk kisebb hátizsákban. A többi cuccunk maradhat a szálláshelyünkön, hiszen ide térünk vissza majd a napi túra után.  E- napi emelkedő szintkülönbség +750m, ereszkedő szintkülönbség -950m. A napi túra hossza kb. 15km, melyet előre láthatóan 7-8óra alatt tudunk teljesíteni. 

Az alkalmi menedékházunkat elhagyva kezdődik máris az első komoly emelkedő. Nagy kiterjedésű havasi legelőn visz az utunk és innen már kirajzolódik közben a Kis-havas és a Sadovanu-gerince is. Ettől a helytől már útjelző karókat, majd később a kőbabákat követünk egészen a csúcsig.

A csalogatóan közelinek tűnő csúcson lévő toronyig azért még mennünk kell jócskán, de ha szép időnk van és élvezzük, a gyönyörű kilátást észre sem vesszük a folyamatos emelkedőt.

A csúcsra felérve elénk tárul a Godján-hegység, a Retyezát, távolban pedig a Páring-hegység. Lent a mélyben Karánsebest, és a Kis-havasi sípályát is láthatjuk.

A csúcshódítás után két úton térhetünk vissza a meteorológiai állomásig. Csapattól és időjárástól függ, hogy vissza ugyanazon az úton megyünk ahol feljöttünk, vagy a Szárkő-hegység legmagasabb csúcsának a Kaleanul csúcsának (2199m) érintése után, leereszkedve a katlanba, majd onnan kimászva jussunk vissza a met. állomáshoz. Itt felvesszük, otthagyott csomagjainkat-búcsút intünk az alkalmi szállásunknak és visszamegyünk a parkolóban hagyott kisbuszunkhoz. Folyamatos utazással hazaérkezés várhatóan vasárnap késő este.

 

Figyelem!
A hegyekbe indulunk, ahol a hegyek törvénye érvényesül! Az eső és a hideg váratlanul érkezik!

Magashegyi körülményekre kell számítani! Tehát hozzunk magunkkal elég meleg és váltóruhát, váltó zoknikat, esőkabátot!

További szükséges felszerelés: kényelmes és bejáratott túrabakancs, kamásli ajánlott, réteges ruházat, túrabot (ok), kalap vagy sapka, esőkabát, napszemüveg, napkrém, hátizsák, váltóruházat, fejlámpa. Érvényes útlevél vagy plasztik SZIG szükséges!

Étkezés módja: egyénileg, hideg élelem és innivaló (szendvics, konzerv, keksz, csoki, szőlőcukor, gyümölcs, víz, stb.) A hegyen nincs vásárlási lehetőség!

A túra az erős közepes kategóriába tartozik. Az emelkedő szintkülönbségek leküzdése a fizikai erőnléttől függően mindenkinél más-más kategóriát képviselnek. Ott hagyni senkit sem fogunk!!!

A túra program részvételi díja 12000Ft

Amely tartalmazza

  • az utazási költséget,
  • a szállás és fűtési díjat,
  • a szervezési költségeket,
  • valamint az egyesületi hozzájárulást

FIGYELEM!

Ezen a túránkon a jelentkezők száma korlátozott, ezért aki komolyan gondolja a túrán való részvételt az regisztráljon minél hamarabb,

  Erre a felületre kattintva!

Előlegként (6000Ft) helyfoglalót kérünk befizetni a Százlábú Egyesület számlaszámára. OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba kérnénk feltüntetni a Szárkő-túra elnevezést.

A kiránduláson mindenki saját felelősségére vehet részt! 

A túra vezetője: Komlósi Zoltán bronzjelvényes túravezető

            tel.: +36 20 466 0850  e-mail: komlosi.zoli@gmail.com

A változtatás jogát fenntartom!

(Komlósi Zoltán)