Biharrózsai-Karszt (Csűr-barlangok, víznyelők, dolinák, Kőris-hegy, Runcsor nyelő) 2015.05.09

Túra a Biharrózsai karszton.

Dolinák, víznyelők, barlangok, esztenák; 

A túra hossza: 16 km

emelkedőszint: 700 m

Nehézségi fok: közepesen nehéz (viszonylag hosszú útvonal, változatos terep, néha kevésbé járt ösvények; inkább gyakorlottabb,  turatársainknak ajánljuk! )

 

A túra célja a Biharrózsai karsztfennsík kevésbé ismert látnivalóinak a bejárása. A túra során kiváló képet kapunk mészkőfennsíkok dolinákkal és víznyelőkkel tagolt világáról. Busszal érkezünk a Fehérkői-szoroson (Cutilor-szurdok) áthaladva túránk kiinduló pontjára. Az első célunk egy kicsi, de annál látványosabb karsztfennsík lesz. A töbrökkel tarkított tetőn megnézzük a Csűr-barlangok vízrendszerét. Egy katlanban Erdély egyik legrövidebb búvópatakját és annak forrását valamint víznyelőjét keressük fel. A patak hossza alig több mint száz méter, melyet két barlang között tesz meg. A forrásbarlangot Vízöntő-csűr barlangnak hívják, és arról nevezetes, hogy agyagjában ősember lábnyomokat, valamint barlangi medve csontokat találtak. A több mint 1 km hosszan feltárt üreg jelenleg lezárt. A Víznyelő-csűr barlang vezeti el az előbbi, valamint még egyéb vízfolyásokét vízét is.

   A barlang 1,5 km hosszú járaton keresztül terelgeti vizet a Hévíz-vízkelet forrásbarlanghoz, amely 200 méterrel lejjebb, Biharrózsa Tarina nevű falurészénél van.

A teljes barlangrendszer hossza eléri a 20 km-t. Ez a barlang is lezárt, de szerencsére az első teremig be lehet menni, amit meg is teszünk. A mélyben tett kirándulás után felmászunk a katlanból a fennsík peremére, ahonnan a Cutilor-szurdok felső részére lesz szép kilátásunk. Az utunk továbbiakban a Szigethegységre oly jellemező  szórványtelepüléses (esztenák, házak, kerítések, boglyák, kutyák, birkák) környezetben halad tovább. A szurdok kettős völgyfőét keresztezve érünk egy kedves eldugott tisztásra, mely fölé a Bibircsók szikla mészkőtömbje magasodik. Innen 150 méteres kitérőt teszünk az Ördög-torka nevű látványos víznyelőhöz, amely az egyik okozója a Cutilor vízszegénységének.

A völgyfőből hosszabb emelkedéssel esztenás vidékeken keresztül mászunk fel a Tölgyes és Farok hegy tömbjére. Ahogy haladunk felfelé egyre jobban bontakozik ki a Rosia völgye, majd a Belényesi-medence is. A 784 méteres Kőris-hegyen érjük el a túránk legmagasabb pontját. Innen már a Királyerdő északi, és nyugati vonulataira lesz szép rálátásunk. A Biharrózsa és Erdődámos közötti országúton fog minket várni az autóbusz, de mi előtte megnézzük, Runcsor víznyelőt és a felette lévő szakadékdolinát. Hosszú túra után, valószínűleg igen fáradtan, szállunk fel a majd a buszra.

Szükséges felszerelések: jó bakancs, vagy túracipő, esőkabát, fej, vagy zseblámpa, egésznapra való ivovíz és élelem, ajánlott még a sapka, fejfedő, mert az útvonal nagy része nyílt terepen halad

  A túrára kényelmes túra bakancsot, vagy túracipőt, táplálékot, gyümölcsöt, energia pótlót, innivalót, eső elleni öltözetet  javaslunk hozni.

 

A túrát Gila Csaba túravezető vezeti! 06/70-6100878

2015.05. 09-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05:00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója
  • 06:00 Gyula Vasútállomás

                                                                

Részvételi költség

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.

Gyerekeknek 14 év alatt 50% kedvezmény = 3000Ft/ fő

Jelentkezés:  IDE KATTINTVA

jelentkezési határidő:2015.05.06.


 A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni: OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Egyesületi hozzájárulás /Biharrózsai-karszt azonosító kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről ITT OLVASHAT!