Kalandozások a Retyezát-hegységben

2015. augusztus 06-09.

A túra célja: A Retyezát-hegység megismerése, túra a hegység központi részében, a legmagasabb Pelága-csúcsra (2509m) és a névadó Retyezát csúcsra (2482m).

A túraprogram vezetője: Komlósi Zoltán  túravezető    tel.: +36 20 466 0850  e-mail: komlosi.zoli@gmail.com

 Utazás: kis busszal, vagy saját autókkal telekocsi rendszerben (a létszámtól függően.)

  Indulás: 2015. augusztus 6. csütörtök reggel 06.00 ó Békéscsaba Vasútállomás melletti Penny Áruház Parkolójából, illetve /06:30/ Gyula Penny parkolóból.  Visszaérkezés: 2015. augusztus 9. vasárnap ~19.00 ó (kora este)

 Közúti útvonal: Békéscsaba-Gyula-Kisjenő-Halmágycsúcs-Brad-Déva-Malomvíz-Sebesvíz völgye kb 340km / 6 óra.

Végig aszfaltozott, jól járható útvonalon.

Az út egy rövid szakaszán a Gura Apei víztározótól a Bukura torokig (kb 20km) murvás erdei úton lassan haladva tehető meg.

/Ezen erdészeti úton úthasználati díjat kell fizetni, személyenként 1 lej/nap, autónként 3 lej/nap, illetve parkolás címén fejenként 2 lej/nap fizetendő./ (az ár tájékoztató jellegű)

Szállás: Gura Zlata turistaház-ban 2-3 ágyas szobákban (750m). A turistaházban lehetőség van fürdő szoba és W.C. használatra, étkezésre, valamint ugyan itt büfé is üzemel.   

 Étkezés módja: egyénileg, hideg élelem és innivaló (szendvics, kenyér, konzerv, keksz, csoki, szőlőcukor, müzli szeletek, gyümölcs, víz, stb.) melegíthető készétel konzerv jó ötlet. A turistaházban meleg étel is rendelhető melynek költségeit mindenki magának fizetheti Lei-ben. Ugyan itt a büfében üdítő, víz, sör, jégkrém is kapható (de) nem bolti áron... A hegyen egyébként nincs vásárlási lehetőség! Ivóvíz vételi lehetőség a közelben nincs! Hozni kell flakonokban.

 Szükséges felszerelés: érvényes SZIG, vagy útlevél, kényelmes és bejáratott túrabakancs, kamásli ajánlott, réteges ruházat, túrabot(ok), kalap vagy sapka, esőkabát, napszemüveg, napkrém, hátizsák, váltóruházat több napra, váltó zoknik, fejlámpa, zseblámpa, könnyű, nyári hálózsák ajánlott a turistaházban! 

 Programok:

1.nap

Utazás: Békéscsaba - Gyula - Kisjenő - Halmágycsúcs - Brad - Déva - Malomvíz  -Sebesvíz völgye kb 300km / 5-6 óra

Malomvíz - Kolcvár 1 km / 0.5 óra / +150m

 A Retyezát-hegység É-i lábánál, a Hátszegi-medence D-i szélén fekszik Malomvíz (Rau de Mori) község. A falu feletti sziklás hegy oldalában (a faluból délkeletre kivezető mellékúton mintegy 2,5 km-re) az egykor a Retyezátba vezető utakra felügyelő Kolcvár romjai állnak (726 m).

Az 1300-as évek második felében a faluban és a környéken birtokos kenéz Kendeffy család épített itt lakótornyot, melyet egy XVI. század elején kelt oklevél még, mint tornyot említ, 1519-ben azonban már várként szerepel, tehát a torony körüli erődítési munkálatok a két időpont között kezdődtek. A várat a törökök elfoglalták, és elhurcolták Kendeffy Ilona férjét, aki a fogságban halt meg. 1671-ben még őrség tartózkodott benne. Az idő múltával felhagyott várból ma is jelentős falak állnak. A négyzet alaprajzú toronynak három szintje maradt fenn korunkra, eredetileg ennél is magasabb lehetett. Déli oldalán szakadék óvta, a többi részen várfallal övezték a tornyot. A 16-17. század során a várfal északnyugati részéhez egy épületszárnyat csatoltak, és kisebb bástyákkal is megerősítették a várat. Ez utóbbi építmények maradványai a helyszínen szintén jól megfigyelhetők. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban című regényének megírásakor. Késő délután érkezés a szállásra (Gura Zlata menedékház 750m)Pihenő!

2. nap (kattints a képekre a nagyításért)

Menedék ház -Gura Apei víztározó-Nagy Lepusnyik völgy-Bukura torok parkoló(1527m) kisbusszal, vagy gépkocsival közlekedünk  oda-vissza aznap. A Nemzeti Parkba belépőt kell fizetni! Pelága rét (1620m)-Bukura tó (2041m)-Pelága csúcs (2509m) -Pelága agyarai-Bukura csúcs (2364m)-Bukura nyereg (2206m)-Bukura tó-Pelága rét. 13km / 10 óra túra / +1000m/-1000m

Hajnali ébresztő és gyors reggeli és bepakolás után gépkocsival a Pelága rét előtti parkolóig tudunk közlekedni. Ez 1-2 órás autózást jelent. Gyalog innen indulunk és ide érkezünk délután. A Bukura tavat kb másfél óra alatt érjük el szép fenyvesben, melyet törpefenyves, később alpesi jellegű táj követ. A tó partján rövid pihenőt tartunk, mert a terep meg fog változni. Ez az útvonal végig magashegyi környezetben, nagyrészt köves terepen, és azon belül is helyenként kitett gerinceken halad, ezért fokozott odafigyelést igényel. Ösvényünk a tavat tápláló Berbecilor csermely mellett kezdi meg meredek kapaszkodását a hegység legmagasabb csúcsára, ami bár légvonalban nincs messze, mintegy 450 méterrel magasodik fölénk. Hamarosan keresztülhaladunk egy nyáridőben is vizenyős részen, majd a csúcs alatt elterülő sziklagyepes havasi legelőre érkezünk. A rövid pihentető szakasz után ismét keményebb kapaszkodás vár ránk, hiszen a csúcsig még 300 m szintet kell kimászni. Ennek felét a tőlünk jobbra lévő délnyugati gerinc meredek oldalában kell megtennünk (ügyeljünk a labilis kőtörmelékre, helyenként könnyű az alattunk mászókra rúgni őket). A kellemetlen, omladékos szerpentinből 2360 m magasan érünk ki a gerincre, ahol már szelídebb emelkedésű, többnyire nagy méretű kövekkel borított terep vár ránk. Innentől nagyjából a gerinc vonalát követve lépdelünk tovább a zuzmóktól néhol nehezen kivehető jelzés nyomában. Úgy fél óra múlva érünk fel a Pelága-csúcsra(2509 m), ahonnan szép időben nagyszerű körpanorámában lehet részünk.

A Pelága északi gerincének jellegzetes sziklatornyai, azaz a Pelága agyaraiugyanis szintén remek látványt nyújtanak. Az ösvényt borító aprószemcsés, instabil kőtörmelék miatt egyébként tanácsos óvatosan haladni – különösen a középső szakaszon, ahol néhány méterre megközelítjük a gerinc mély északi leszakadását. A gerincen haladva tiszta időben csodálatos kilátásunk lesz a Bukura katlanra. Elhaladunk a Bukura csúcs alatt, a Bukura nyeregnél (2206m) délre fordulunk a Bukura tó  nyugati oldalába. A tó mellett haladva rövidesen elérjük az elágazást ahol délelőtt jöttünk. Ezen az úton térünk vissza a Pelága réthez majd a parkolóba. A kisbuszba, vagy autóinkba vissza szállva utazunk vissza szállásunkra a menedékházba.

            

3. nap

Rauşor → Retyezát-tengerszem → Retyezát-csúcs → Rausor 12 km / 11 óra / +1300 m/-1300m

Ismét hajnali ébresztő, gyors reggeli és bepakolás után gépkocsival utazunk a közeli Rausor üdülőfaluba. A falu végén leparkolunk, innen indulunk gyalog. A Stevia-patak völgyében emelkedő út a sípálya aljától indul. Sűrű fenyőerdőben haladunk egészen a Condor menedékig (1770 m), útközben érintve az egykori Stevia-menedékház üszkös romjait. Az erdőből kiérve törpefenyves és köves terepen folytatjuk utunkat a Retyezát-csúcs hirtelen felszökő sziklás északi fala alatt rejtőzködő ékszerdoboz, a Retyezát-tengerszem (Stevia-tó) felé. Ösvényünk néhány méterrel a kis tó szintje alatt halad el, majd meredeken szerpentinezve kapaszkodik fel a Lolája-nyeregbe (2215 m), ahol becsatlakozik a Lolája-gerincen végigvezető sárga sáv jelzésű turistaútba. A nyeregből már mi is a hegygerincet követve mászunk fel a Retyezát-csúcsra (2482 m). Az út jellege ezen a szakaszon teljesen megváltozik: eleinte meredek köves kaptató fárasztja az ostromlókat, majd pihenésképpen egy-egy csorbából bepillantást nyerünk az immár mélyen alattunk csillogó Retyezát-tengerszem katlanába, a legvégén viszont jön a feketeleves: nagyon meredek, omladékos hegyoldalban, olykor négykézláb kapaszkodva kell felmásznunk, hogy megérkezzünk az áhított csúcsplatóra. Tiszta idő esetén csodás kilátásban lesz részünk. Fotózás és rövid pihenő után visszatérünk Rausor faluba, majd a szállásunkra a Gura Zlata turistaház-ba.

„Aki erdélyi bolyongásaiban fogalmat akar alkotni a természet szépségeinek nagyszerűségéről, arról, ami nagyszabású és óriási kiterjedésű, az kísérelje meg bejárni a Retyezátot." (Tavaszy Sándor, 1938)

 

4.nap.

 Kora délelőtt búcsút veszünk eddigi szálláshelyünktől a Gura Zlata menedékháztól, a Retyezáttól, valamint a Déli-Kárpátoktól, majd Hátszeg felé vesszük az irányt. A déli órákban meglátogatjuk még a híres Vajdahunyadi Várkastélyt, illetve a közeli „magos” Déva Várát is. A Maros Völgyén keresztül haladva a délutáni órákban érünk Lippa városához ahol, ha marad időnk és energiánk, akkor a Solymosi Várhoz is felkapaszkodunk. Érkezésünk Békéscsabára a kora esti órákban várható.

 

 Figyelem!

A két középső túra napon, nagy szintet leküzdő jó erőnlétet feltételező túrákról van szó! Csak megfelelő fizikai állapotban, és felszereléssel jelentkezz erre a túrákra! Ha nem vagy benne biztos, hogy Neked valók a túrák, úgy kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot és egyeztessünk!

A változtatás jogát (a hegyen is) fenntartom mindkét magashegyi túrán! 

 Üdvözlettel: Komlósi Zoltán  túravezető   tel.: +36 20 466 0850  e-mail: komlosi.zoli@gmail.com

 A program részvételi díja:- 22000Ft

Egyesületi tagoknak      - 20000Ft

Amely tartalmazza:

  • A külön buszos, (min15 fő) vagy telekocsis utazás költségeit
  • A 2-3 fős szobák árát (szállások) a menedékházban.
  • A túra vezetés és a szervezés költségeit

Egyéb költségek:

  • Étkezésre,
  • Belépőkre

Jelentkezni (regisztrálni) IDE KATTINTVA lehet.

Figyelem!

Jelentkezéseket max. 17fő -ig fogadunk el, jelentkezési sorrendben!

Hely foglalás 50%-os előleg (1000Ft/fő) befizetésével, melyet a Százlábú Egyesület 11733003-20120564 számlaszámára kérnénk utalni. A közlemény rovatba kérnénk feltüntetni a jelentkező nevét és a (Retyezát) kifejezést.