E-túraprogramunk alkalmával a Pádisi-karsztvidék központi részén a csodálatos és különleges Ponor-rét és környékén fogunk túrázni.

Különjáratú bérelt autóbuszunkkal (20fős!!) egészen a Glavoj rétig kapaszkodunk fel ahonnan is a gyalog túránkat indítjuk.(1100m)

 

A közkedvelt táborhelytől indulva némi rövid emelkedő után már ereszkedünk is lefelé a Ponor-rét felé. Különleges rét ez. Északi irányból a Ponor víz keletből feltörő víz (a jobb oldali képen) a réten átfolyik, és a rét déli oldalában eltűnik. Nagy esőzés után vagy tavaszi olvadáskor a patak tóvá dagad, mert a víznyelő ekkor nem tudja elvezetni egyszerre a sok vizet.

A Ponor rétet elhagyva újabb emelkedő vár ránk, viszont a hegy oldaláról visszatekintve nagyszerű kép tárul elénk az eddig bejárt tájról.

 

 Újabb ereszkedés után a Medve-völgybe érkezünk, ahonnan pár perces sétával víznyelő barlanghoz érünk, ez a Kapu, vagy más néven Hamlet barlang. Itt tűnik el a Medve patak vize, mely később a Ponor patakkal együtt a Csodavárnál tör újra a felszínre. Innen indulunk következő túránkra, az „Elveszett világba”. Nevéhez méltóan tényleg egy mesebeli tájra érkezünk, még a madarak csicsergését is ritkán lehet hallani.

Ez a Pádis különleges karszt vidéke, több zsomboly (függőleges irányú kürtőkkel kezdődő barlang) található itt, melyeket csakis felülről és óvatosan megközelítve tudunk megnézni.

Az Elveszett világ fennsíkja után leereszkedünk a Száraz völgybe és erdei murvás úton gyalogolva érkezünk vissza a Galvoj rétre.

Ez utóbbi túrát jó kondícióban lévőknek ajánljuk az emelkedők, és a távolság leküzdése miatt. Aki nem vállalja az Elveszett világ  különleges útját, a Kapu barlangtól egyszerű, könnyű úton visszatérhet a Glavoj rétre, ahol pihenni, napozni, sétálni, büfézni lehet a patak parton.(Figyelem a fizető eszköz itt is Román Lei!!)

 Szükséges felszerelés: kényelmes sport vagy túracipő (legjobb a vízálló bakancs), réteges ruházat, kalap vagy sapka, melegebb pulcsi vagy vékony kabát, hátizsák, váltóruházat ajánlott.

Figyelem!
A hegyekbe indulunk, (október közepén), ahol a hegyek törvénye érvényesül! Az eső és a hideg váratlanul érkezhet! Tehát hozzunk magunkkal meleg ruhát és esőkabátot is! (Nem esernyőt!)

 Étkezés módja: "hozott anyagból"hideg élelem és innivaló (szendvics, keksz, csoki, szőlőcukor, gyümölcs, víz, stb.)

 Határátlépéshez érvényes útlevél vagy plasztik személyazonosító igazolvány szükséges!

            A változtatás jogát az esetleges helyi extrém időjárási viszonyok miatt fenntartjuk!

 A túra hossza: kb 12km, Időtartam: kb 5-6 óra. 

Szintemelkedés +250m/-250m

Jellege: gyenge-közepes

Részvételi díjakat

  • tagoknak 4000Ft
  • nem tagoknak 6000Ft
  • 14 év alattiaknak 3000Ft

 a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564) kérjük befizetni, vagy személyesen Békéscsaba Székely M.u.61 alatt.

 (telefonos Időpont egyeztetés után.)  70/3340841

 A befizetésnél, a befizető nevén túl, az „egyesületi hozzájárulás / elveszett világ kifejezést kérjük azonosításként feltüntetni.

   Utazás bérelt autóbusszal.  

Találkozó(k) a szokásos időben és módon: 2015.10.17. Szombat

  • 05:00 óra/  Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 óra/ Békéscsaba Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolója, 05.30-tól Lencsési úti buszmegállók,
  • 05.50 óra/ Gyula Penny áruház parkolója, majd igény szerint Gyulai Vasútállomás

Visszatérés az esti órákban.

 

Jelentkezés a Programra! (katt)

 

Jelentkezési határidő 2015.10.15.

A túrát vezeti: Komlósi Zoltán túravezető

            tel.: +36/20-4660850