A Béli-hegység peremén 2015 október 31.


 Gyalotúra a Mérági-szakadékhoz, Béla-várához, és a Pontos-kőre

A túrák hosszai és az emelkedőszintek:

Mérági-szakadék: 4 km; 160 m

Béla-vára: 2,8 km; 200 m

Pontoskő: 2 km; 110 m

Jellege: Könnyű túra. Technikai felkészültséget nem igényel csak némi erőnlétet az emelkedők leküzdésére...

 

Mérági-szakadék:

Mérág település határában találjuk, a Rozsda-szakadékhoz képest még kevésbé ismert, természeti képződményt. A falu végén hagyva a buszt földúton indulunk a szakadék felkeresésére. Egy kisebb kört leírva, enyhe emelkedéssel jutunk a szakadék pereméhez. A képződmény amfiteátrum formájú, közel 20 méter magas falú szakadék, amelynek „udvarában” és környékén bizarr sziklatornyok emelkednek a magasba.

 

Második megálló: Várasfenesi Bélavára romjai:

A magyarlakta Várasfenes település déli határában egy magas hegyen álló romokhoz kemény, meredek kaptató visz fel. A kilátás és a romok hangulata miatt megéri a fáradtságot. A várat a váradi püspök építette a 13 században. Komoly katonai szerepet soha nem játszott, a Rákóczi szabadságharc után rombolták le. Ha eddig jól gazdálkodtunk az idővel, akkor felkeressük a falu Tájházát is, ahol a Fekete-Körös felső völgyének szigetszerűen elkülönülő magyarságának életét ismerhetjük meg.

 

 

 

 

 

Harmadik megálló: a Pontos-kő dombja:

A Fekete-Körös szorosának felső bejáratát őrzi ez a magányos kopasz domb. A közel 300 méter magas kiemelkedésre meredek ösvényen jutnunk fel. A halom tetejéről ragyogó kilátás nyílik a Belényesi-medencére, a Béli hegyekre, és a hegyet délről szorosan kerülő Körösre. A tetőre egy monumentális világító keresztet terveznek a hatóságok, de szerencsére lassan halad az építkezés.

Hazaúton, ha még van időnk és kedvünk, akkor megnézhetjük a Belényesszentmiklósi tornyot is, az egykori pálos kolostor romját.

 

 Amit érdemes hozni:  Érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél, energia pótló hideg élelem, folyadék,  kisebb hátizsák, vegyes ruházat, esőkabát, váltóruha, erős cipő (ha lehet akkor bakancs) erősen esős idő esetén a gumicsizma is jól jöhet...

 

2015.10.31-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05:00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.50 Gyula Penny Áruház Parkolója
  • 06:00 Gyula Vasútállomás 

Visszatérés az esti órákban.

Túravezető: Gila Csaba 70/6100878

Részvételi díjakat

  • tagoknak 4000Ft
  • nem tagoknak 6000Ft

a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564) kérjük befizetni, vagy személyesen előzetes telefonos időpont egyeztetéssel (70-3340841) Békéscsaba Székely M.u.61 alatt.

A befizetésnél, a befizető nevén túl, az „egyesületi hozzájárulás / Béla vár 2015” azonosító kifejezést kérjük feltüntetni.

 

Jelentkezés a Programra (Katt!)