"Hétvégi" Vizi túra a Fehér-Körös romániai szakaszán

2018 06. 02-03

(Nyílt túra!)

 

Tisztelt Túratársak! Tisztelt Barátaink!

A túraprogramra való jelentkezések száma elérte a maximális szintet! Ezért sajnos több jelentkezést nem áll módunkban elfogadni!

 

Ezzel a túra programunkkal a Fehér-Körös „középső” szakaszának felfedezésére invitáljuk tisztelt túratársainkat, mellyel régi-régi adósságunkat igyekszünk bepótolni. Ezúttal a Fekete-Körös után a Fehér-Körös romániai szakaszára szervezünk izgalmasnak ígérkező vízi túrát.

Az Erdélyi-Érchegységben eredő Fehér-Körös itt már „beér” a Béli és a Zarándi-hegységek közé és hangulatos völgyében igen jó tempóban, folyamatosan kanyarogva tudunk evezni.  Az előző évi „bejárás” (beevezés és feltérképezés) alapján egy nagyjából 50-55 km-es távot gondoltuk „bevezetőként” megevezni e 2 napos túra alkalmával.

a "felfedezők" 2017-ben

 A túra Körösdombró, ( Dumbrava) Honctő, (Gurahont) Almás, Borossebes, (Sebis) és Barza (Barsa) települések közötti kissé csendesebb, de annál kanyargósabb technikás szakaszon zajlik majd. Előreláthatólag, itt közepes vízhozamnál, ügyes evezéssel, komolyabb veszélyhelyzetek nélkül, viszonylag elfogadható sodrásban és tempóban tudunk majd haladni. Vad zúgókkal nagyobb esésű fenékgátakkal ezen a szakaszon nem nagyon fogunk találkozni, viszont annál több bedőlt, belógó fával, éles kanyarokkal és erősebb sodrással igen.

"felfedezők 2" (Gila család)

 

 A folyó e szakaszon igen természetes, érintetlen, és igen bájos arcát mutatja majd számunkra. De (mint minden élővíznél) nem szabad lebecsülnünk, azt, hiszen e folyóvíz tulajdonságai itt is gyorsan változhatnak a mindenkori vízhozam és az egyenetlen mederviszonyok folytán. Ezért a két napos túra szakaszai, azok hossza, indulási, és kiszállási pontjai az adott körülmények tükrében a túravezető döntése alapján változhatnak.

Szállásunk közvetlenül a folyó partján, de lakott településen kívül eső Elim Motel, sátorozásra kialakított elkerített füves kertjében lesz. Lehetőség van ugyanitt kicsi faház bérlésére, valamint a helyi Motelben 2 ágyas szobát is tudunk korlátozott számban előre foglalni. (A 2 ágyas szobákat 7000Ft/db/éj és az ugyancsak 2 ágyas faházakat 4000Ft/db/éj összegért lehet igénybe venni.) A sátorozók és a faházasok számára vécé, valamit napmelegítős zuhanyzó és áramvételezési lehetőség is rendelkezésre áll.

 

Figyelem!

A túraprogram részvételi díja csak a sátras szállás és a terület használati díját tartalmazza!

 Az egyéb szállásigényeket segítünk eljuttatni a tulajdonos felé, de azt mindenkinek magának, kell majd kifizetnie a helyszínen. Hálózsákot érdemes hozni a faházba, mert nem biztos, hogy lesz ágynemű… A két ágyas, szobák normál „panzió” szintet képviselnek. A motelban étterem és külön pizzéria is működik, nagyjából magyarországi árakkal ahol vacsorázhat is az aki nem akar batyuból étkezni este vagy másnap reggel.

Figyelem! Fontos!

Mivel, hogy a táborhelyünk lakott területtől messzebb van ezért nincsen sok mód élelmiszer boltot útba ejteni a túra alatt, és azután sem!  Ezért mindenki úgy készüljön, hogy az „energia pótlóit” előre szerezze be még otthon.

Fontos lehet az is hogy az Elim Motel-nek és annak éttermének üzemeltetői lelkiismereti (vallási) okokból nem árulnak semmilyen alkohol tartalmú italt! Viszont megengedik bármilyen hozott ital fogyasztását a kemping és a Motel területén.

A túra tervezete:

1.nap 2018 06.02. szombat

Indulás: Békésről a Dánfoki Üdülőközponttól 05:00 órakor. Utazás bérelt kisbusszal csomagszállító utánfutóval. Akik távolabbról érkeznek a túrára, és az Üdülőtáborban szeretnének előző estére olcsó szállást igényelni akkor azt Hegyesi Szilárdnál előre jelezzék. hegyesi.szilard@gmail.com  20/3952012

További felszállási (csatlakozási) lehetőségek 05: 15-kor ugyan-csak Békésen a Cseresznye utcai buszmegállónál (Sipaki cukrászdánál) majd Békéscsabán 05:30 kor Malom-téri busz pályaudvaron, és végül Gyulán a Penny áruház parkolójában 05:45-kor.

Folyamatos utazás 1-2 rövid megállóval (Pl. élelmiszerboltnál) a túra kiinduló pontjáig Körösdombróig. ( Dumbrava) Túraindítás kb. 09-10 óra között. Napi táv kb. 27km

Érkezés az esti táborhelyre  Motelhez, előre láthatólag a késő délutáni órákban. Vacsorázási lehetőség a Motel éttermében, pizzázójában.  Este lazulás…

  2.nap 06. 03. vasárnap

A vízre szállás előtt csomagjainkat bepakoljuk a busz utánfutójába, mert erre a táborhelyre már nem térünk vissza a napi túránk végeztével.

e-napi távunk kb.23km lesz.

A túra vége előreláthatólag Barza községnél lesz (kb. 16-17 óra között) ahonnan a felszerelések és a kenuk (be) felpakolása után, némi tisztálkodás és átöltözést követően indulunk is hazafelé, Magyarországra.

A kenuk, evezők és mentőmellényeken kívül a szervezők hajónként minimum egy-egy vízhatlan hordót is biztosítanak. Felesleges csomagokat ez alkalommal sem kell a hajókban vinni, hiszen azokat a bérelt autóbusz utánfutója szállítja majd az esti táborhelyünkre.

A vízi túrát Gila Csaba vezeti. (+36- 70/6100878)

 

A vízi túrázáshoz szükséges/ajánlott felszerelések:

  • érvényes személyi okmány, EU-s biztosítási kártya (kék), biztosítás
  • saját sátor, hálózsák, derékalj, zseblámpa, vékony kötél
  • étkezési eszközök, (étkészlet) ivóvíz, egyéb folyadékok, inni és enni valól...
  • esőkabát, fejfedő, napkrém, vízi cipő/szandál/papucs, melegebb ruházat is.. vízzáró táska/doboz (ha van)

A Vízi túra részvételi díja: 12000Ft/fő

Amely tartalmazza

  • az utazást bérelt busszal,
  • kenuk, mentőmellények, hordók bérleti díját és azok szállítását.
  • Sátorhelyet, kulturált táborhelyet, közvetlenül a Fehér-Körös mellett, W.C-t, zuhanyzási és áram vételi lehetőségeket.
  • túravezetést és a túraszervezési költségeket

 

 

Figyelem!

Az étkezéséről mindenkinek magának kell gondoskodnia!

Ez a vízi túraprogramunk minimum 16 fő jelentkezésével indul! A maximum létszám pedig 25 fő!

 A jelentkezéseket csak az érvényes regisztrációt követően, és a részvételi díj  befizetésének sorrendjében tudjuk figyelembe venni.

A befizetéseket a a Százlábú Egyesület 11733003-20120564 számlaszámára kérjük utalni.

A közleményrovatba pedig a Fehér-Körös vízitúra szöveget kérnénk feltüntetni.

Tisztelt Érdeklődők!

A túraprogramra való jelentkezések száma elérte a maximális szintet! Ezért sajnos több jelentkezést nem áll módunkban elfogadni!