...egy korábbi Egyesületi kirándulásunk a Béli-hegységben

ERRE A PROGRAMUNKRA SAJNOS MÁR NINCSEN LEHETŐSÉG JELENTKEZNI!

 

Ez a túránk az Erdélyi-szigethegység leg keletibb hegyvonulatába, az úgy nevezett Béli-hegységbe kalauzol minket, amely (kissé méltatlanul) nem igen tartozik (még) a „hétköznapi” turisták kedvelt célpontjai közé.   A túra Menyházáról indulva a Vaskohi-karszton keresztülhaladva keresi fel a Béli-hegység keleti tömbjét. Az utunk szerves része a Menyháza-Rézbánya közötti „Czárán emlékútnak”.

Menyháza település keleti végéből indulunk, ahová bérelt autóbusszal érkezünk 2018.10. 15-én a reggeli órákban. Az egykoron szebb napokat megélt települést elhagyva egyre fogyó murvás úton gyalogolunk felfelé. Elhaladunk a márványbányához vezető leágazás mellett, (rövid kitérő a bányához) ami után kettéválik a jelzés.

                                                                                       a menyházai márvány bánya

Mi a kék- kereszt jelzést követve kapaszkodunk felfelé egy patakmeder mellett, majd egyre inkább benne… Esős idő esetén nehéz lesz megúszni száraz zoknival… Erdőírásos terület után kb.750 m tengerszint feletti magasságban érjük el a „karszt-platót” (fennsíkot). Innen az utunk végig hullámzó, kanyargó vonalvezetésű murvás erdei úton vezet a célig. A fennsíkról Pazar kilátásunk lesz a Bihar-hegység déli gerinceire. a Nagy-Bihar masszívum, végig orrunk előtt fog magasodni. A „plató” egyike azon zárt mészkőfennsíkoknak, ahonnan a víz csak a föld alatt jut le!!! Nincs patak, legfeljebb időszakos vízfolyások, melyek víznyelőkben, dolinákban végződnek.

A táj a fakivágások, legeltetések miatt eléggé kopár, elsősorban legelő. Igazi jellegzetes, bokrokkal, facsoportokkal tagolt dimbes-dombos karszttáj. Útba ejtjük Cimp Moti hegyi falut, majd Vaskohmező (Cimp) településen érkezünk az előreküldött buszunkhoz. Ha van még energiánk, akkor egy kitérőt tehetünk egy látványos hosszúkás dolinasor rendszerben (uvalában). Érdekes a szűk, 4-5 km hosszú teljesen lapos aljú szárazvölgy, amit itt-ott dolinák csipkéznek. Kisebb kerített kertek szegélyezik utunkat, míg a völgy szárazságát okozó Jókai-víznyelőbarlanghoz jutunk. A barlang facsoportban bújik, meg 6-7 méteres bejáratával. Rögtön az elején meredek aknával indul, ezért ide be nem mehetünk. Visszatérünk a buszunkhoz, majd azzal haza utazunk.

 

A túra során kevésbé járt turistautakon és jelzetlen földutakon,  ösvényeken is fogunk haladni. A legnagyobb részt viszont murvás úton tesszük meg. Előfordulhat, hogy időközben ezt az utat is leaszfaltozták, akkor azon, vagy mellette kell mennünk. Az emelkedő nem olyan vészes a távolság viszont jelentős!! Nincs lehetőség rövidíteni, sem visszatérni. Vízre, forrásra útközben ne számítsunk, ezért ivóvizet kellő mennyiségben kell hoznia mindenkinek.

 Amit érdemes hozni:  

Érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél..

Vegyes ruházat, (kényelmes, réteges ruházat)   esőköpeny,

vízhatlan erős cipő (ha lehet akkor bakancs, vagy túra cipő!!) váltóruha, fej vagy zseblámpa, kis hátizsák,

energia pótló hideg élelem, gyümölcs, szőlőcukor, kellő mennyiségű folyadék.

 

 A túra hossza: 20 km!

Emelkedő szint: 650 m

Nehézség: közepesen nehéz (hosszú túra)

A túrát : Gila Csaba túravezető vezeti. +36-70/6100878

 

A részvételi díjakat

  • tagoknak 4000Ft
  •  nem tagoknak 6000Ft

a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564) kérjük befizetni.

A befizetésnél, a befizető nevén túl, a "keresztül a Béli-hegységen 2018"   azonosító kifejezést kérjük feltüntetni.

 

Utazás bérelt autóbusszal.

Találkozó(k) a szokásos időben és módon: 2018. 10.20-án reggel

  • 05:00 Békés, Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba, Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolója, majd 05.30-tól Lencsési úti buszmegállók
  • 05.45 Gyula, Penny áruház parkolója

Visszatérés az esti órákban.

Figyelem!

Hivatalos visszajelentést csak az érvényes regisztráció és a részvételi díj befizetése után küldünk a megadott e-mail címre!

 

Jelentkezés a Programra! (ide kattintva)