Bringatúra a Duna mentén

/Németország--Ausztria/

 Regensburg, - Straubing, - Passau,  - Inzel, - Au Donau,- Melk,- Krems,- Bécs

2018.06. 30. - 07. 08.

A Duna, a maga 2850 kilométeres hosszával a Volga után kontinensünk második leghosszabb folyója mely napjainkban is nagyon sok országot, népet és kultúrát köt össze. A szinte egész Közép Európát átszelő és jórészt végig a Duna völgyben haladó nemzetközi kerékpárút az (EuroVelo6) jóvoltából az idén is, végig tekerhetjük a legszebb és legromantikusabb részeket a Bajor és az Osztrák Duna szakasz mentén.

 Ez a kerékpártúránk a Duna menti bringaút Bajor vidékéről, Regensburgból indul, és az Osztrák fővárosban Bécsben ér véget. E szakasz Európa egyik legszebb folyó völgye.  Össz. távunk kb.550km, amely szinte végig jelentősebb szintemelkedésektől mentes lesz... Utunkat végig középkori hangulatú városkák, reneszánsz és barokk kastélyok, és várak kísérik a nagy folyó mentén. Túratervünket az idén is úgy alakítottuk ki, hogy napi 60-80km-nél többet ne keljen tekerjünk, (kivéve a Straubing--Passau szakaszt, mert akkor a táv 100km lesz!) hogy legyen időnk, energiánk napközben még a vidék természeti és kulturális értékeivel is ismerkedni.

Kiutazás Regensburgba, (és Bécsből vissza) közösen, bérelt autóbusszal, amely végig kísér minket a túra alatt és szállítja a személyes csomagjainkat, bringáinkat is.

 

Szállás saját sátrakban, Duna menti kempingekben!

Esti szálláshelyeinket kisebb családias kempingekben, evezős klubok állttal üzemeltetett táborhelyeken, úgy választottuk meg, hogy azok lehetőség szerint a vízparton legyenek ideális természeti környezetben. Tiszta  WC-k zuhanyzók, közösségi helyiségek, áram vételezési lehetőségek padok asztalok stb.. minden szálláshelyen a rendelkezésre állnak. Csomagjainkat, felszereléseinket egy szállítójármű, valamint a bérelt autóbuszunk viszi előre táborhelyről-táborhelyre minden nap. Ezért a kerékpárokon napközben nem kell semmilyen felesleges dolgot cipelni! Úgy gondoljuk, hogy ez kellő biztonságérzetet és kényelmet nyújt majd minden résztvevő számára.

Főétkezésünk, (bőséges meleg vacsora) szervezetten közösen minden túra nap végén a kempingben. A reggeliről és a napközbeni étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A napközbeni étkezéseket általában valamelyik hosszabb pihenő helyen lesz alkalmunk megejteni, ahol élelmiszer bolt vagy egyéb gyorsbüfé is található a közelben. De szendvicseket is lehet készíteni (mindenkinek magának) a napi túrához még a reggeli elindulás előtt... Útközben és a táborhelyek közelében is van mindig lehetőség bevásárlásra az egyéb készletek feltöltésére.

 

 Részletek:

0.nap. 2018.06.29 (péntek este)

Kerékpárok felpakolása a kerékpárszállító trélerre Békéscsabán a  ... …. zárt udvarán (később lesz kijelölve) 17 – 19 óra között. A bringák itt töltik az éjszakát, hogy ne húzzuk az időt a reggeli indulásnál.

1 nap. 2018. 06. 30. (szombat)

Találkozó, felszállási lehetőség reggel

 • 04:00. Békésen a Penny áruház parkolójában,
 • 04:20. Békéscsabán a (vasútállomás melletti) Penny parkolóban.

 Indulás a bepakolás után közvetlenül. Útvonal: Békéscsaba, Budapest, Bécs, Passau, Regensburg útvonalon kb. 900km

Utazás folyamatosan autópályán, rövid megállókkal. Érkezés előre láthatóan a kora esti órákban a helyi evezős klub által üzemeltetett campingbe. Este sátorállítás, majd szabadprogram. Városnézés, lazítás a hosszú buszos utat követően...  Ezen az estén még nincsen közös vacsora! Minden otthonról hozott romlandó dolgot ekkor kellene elfogyasztani, hogy ne cipeljük feleslegesen magunkkal még több napon keresztül, és persze, hogy ne romoljon ránk!

2.nap:  2018. 07. 01. (vasárnap) Neustadt -Regensburg kb.65km 

 Egyedül ezen a reggelen nem kell sátrat bontanunk és pakolnunk az egész túra alatt, hiszen az e napi szakaszunk Neustadtól kezdődik és Regensburgban ér véget. Ezért reggeli után vissza ülünk az autóbuszunkra (sátrainkat nagyobb csomagjainkat a campingben hagyva) és azzal megyünk az idei Dunamenti bringatúránk kiinduló pontjához Neustadtba (felfelé a Duna mentén) amely egyben Bajorország egyik legrégebbi városa is. E jogot a település még 1273-ban kapta meg... Ez a "bemelegítő" túranapunk, (a viszonylag kevesebb megtett km ellenére is) igen sok látnivalóval  és érdekességgel kecsegtet. Ilyen pl. a Sitting és Staubing között vezető bringaút amely a világ legnagyobb egybefüggő komlóföldjén vezet át.

Útközben felkeressük Bajorország első kolostorát, a Weltenburgit amit még 775-ben!! Ír származású szerzetesek alapítottak. Az egykori templomot és kolostort igen káprázatos helyre építették a szerzetesek, hiszen az a Duna-áttörésének kapujába egy hatalmas kanyarulat belső ívében található.  (A mostani impozáns barok épületegyüttes "csak" a XVIII század elején épült az előző helyére.)  Mivel, hogy itt ebben a hajdani kolostorban működik a világ egyik legrégebbi serfőzdéje, (1050-től!!) annak sörét (a hagyományokhoz híven) kötelező mindenkinek megkóstolnia, aki csak arra jár! Ezért itt – e csodás helyen Mi is kötelező pihenőt és megállót tartunk...

A Weltenburgi Kolostor.

 

A Weltenburgi kolostornál töltött pihenőnk után hajóra szállunk és a Duna festői áttörésén vezető szakaszt (komp-hajóval) tesszük meg. (kb.5€/fő) A folyó itt egy 6 km hosszú szűk völgyben hömpölyög, hatalmas sziklafalak között, és néhol 18-20 méterre szűkül a medre. Ez a minket közvetlenül körülvevő pazar látvány szinte csak így a vízről élvezhető teljes mértékben. Ezért döntöttünk az idén is a rövid hajózás mellett. A hajóutunk Kelheim városáig tart majd ahol rövid városnézést tartunk, hiszen ez a hangulatos kisváros volt 1231-ig Bajorország fővárosa is. A város jelképe a Michelsbergen álló Befreiungashalle (Felszabadulási csarnok) melyet I. Lajos király építettet a Napóleontól való megszabadulás emlékére.

 

Ezután folytatjuk utunkat a  Regensburgi táborhelyünkig. Vacsora után szabadprogram. Akinek még maradt energiája az  „nyakába veheti” a szinte eredeti állapotában megmaradt híres középkori várost. Regensburgot, Németország középkori csodájaként és a Duna (földrajzi értelemben vett) legészakibb pontjaként tartják számon. A kőkor óta lakott óvárosa 2006 óta a világörökség részét képezi. Felkereshetjük a legfontosabb látnivalókat: Főtér, gótikus Szent Péter Katedrális, román stílusú Szent Emmerám Apátság, Kepler-emlékház és Múzeum, Dunai Hajózási Múzeum stb.

A középkori Regensburg
A középkori Regensburg

 Regensburg és az Regensburg és annak legrégebbi kőből épült Duna-hídja (Steinerne Brücke)"Öreg Híd" este

 

3.nap: 2018.07.02 (Hétfő) Regensburg - Straubing kb.53km

Ezen a napon búcsút intünk Regensburgnak és neki indulunk a 2. túranapunknak.

A várost a létező legrégebbi Duna-hídon (Steinerne Brücke) hagyjuk el.  Ezt követően igen  jó minőségű kerékpárutakon tekerünk a Bajor-erdőn át. Útközben az elragadó Walhallával majd Wörth gyönyörű kastélyával is ismerkedhetünk. A Duna ezen a napon is hűséges társunk lesz, hiszen annak egészen a partja mentén tekerhetünk.

 

Pihenő a Walhalánál 2017-ben
Pihenő a Wallhalánál 2017-ben
Panoráma a Wallhalából
Panoráma a Wallhalából

 E-napi túránkat Straubingban fejezzük be. A város igazi patinás kereskedő település már több száz esztendeje. A piacain a mai napig megtalálhatóak a vidékre jellemző élelmiszer cikkek. Úgy, mint zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék és húsok. Gazdag történelemmel, aranyos belvárosi főutcával, és piactérrel büszkélkedik. Este sátorverés a helyi evezős klub által üzemeltetett kempingben. Vacsora és pihenő a másnapi hosszú túrára.

4 .nap:  2018.07. 03.(kedd) Staubing - Passau 100Km

 A viszonylag korai indulással neki vágunk a bringatúránk leghosszabb szakaszának, amely megannyi újabb látnivalót tartogat a számunkra. Meredek emelkedőkre ezen a napon sem kell számítanunk... Ezen a napon a Duna bal partján kezdjük kerékpártúránkat. Az útközben érintett bájos falvak harmonikusan illeszkednek a festői Bajor táj látványába. A Dunát szegélyező töltés tetején kerekezünk be Daggendorf városába ahol rövid városnézést iktatunk be „pihenés képen”. Ezután folytatva a pedálozást 30-40 km-en keresztül folyamatosan a töltésen haladunk. Útközben megnézzük az Isar folyó torkolatát is, majd apró tavak mentén kerekezünk, amelyek jó idő esetén fürdésre csábítanak... Közben egy gyors kompozást követően át jövünk tekerni a folyásirány szerinti jobb partra.

 Passau előtt az utolsó 20 km igazi „örömkerekezés lesz, hiszen a táj teljesen lenyűgöző. Erdők, ligetes rétek szegélyezik itt a kerékpárutat és a folyó néha egészen szűk völgyekbe is kényszerül ezen a vidéken. A látvány csodálatos, és ezáltal igen harmonikus befutót ígér aznapi pihenőhelyünkre a  három folyó partján épült püspöki városban, Passauba.

Passau a három folyó torkolatánál
Passau a három folyó torkolatánál

 Passauba érve az Ilz folyó mentén kialakított Kempingben állítjuk fel sátrainkat. Vacsora!

Este városnézési lehetőség a három folyó találkozásánál épült gyönyörű Bajor városban, amely rengeteg látnivalóval kecsegtet minket.

 

 5. nap 2018.07. 04. (szerda) Passau-Inzell kb.55km

 A reggeli után táborbontás, pakolás majd kerékpárjainkra pattanva folytatjuk tovább bringatúránkat a Duna mentén. Búcsút veszünk Passautól és elindulunk a Duna folyásirány szerinti bal partján.  Jochensteinnél áttekerünk egy hatalmas duzzasztógát tetején a Duna jobb partjára. Innen egy csodálatos panoráma úton haladunk tovább a Duna híres S kanyarulatáig. (Schlögener-Schlinge.)

Az utunkat folytatva, szinte végig a hegyek lábainál tekerve érkezünk a délutáni órákban szálláshelyünkre Inzell-be egy családi panzió Duna parti udvarába. Sátorállítás, meleg vacsora a nagybográcsból.

6.nap 2018.07.05 (csütörtök) Inzell - Au Donau kb.80km

A bőséges reggeli és a pakolás után folytatjuk utunkat a Schlögen és Aschach közti festői folyó-völgyben. A délutáni órákban elérjük Linz városát, ahol  gyalogos felfedezésre indulunk: Szentháromság szobor (a város jelképe) Landhaust, Martinskirche (Ausztria legrégebbi épülete) új és régi Székesegyház, Óváros, stb.. Felső-Ausztria tartományának fővárosát elhagyva, utunkat a Duna bal partján folytatjuk tovább. Megérkezvén esti táborhelyünkre (Camping Au Donau) újra sátorverés, vacsora, szabadprogram, pihenő.

7.nap 2018.07.06. (Péntek) Au-Donau--Melk kb.70km

 Reggeli után újra szedjük a sátorfánkat és indulunk tovább. Egy kis kitérővel érintjük a Mauthauseni Koncentrációs Tábort is ahol rövid látogatást teszünk. Ezután folytatjuk a tekerést Ybbs városa felé a Duna bal partján. Utunkat több helyen megszakítva megállunk rövid pihenőkre, és élvezzük az elénk táruló gyönyörű erdők, sziklák, és a nagy folyó szépségét. Délután Ybbs városába érve egy rövid pihenőt tartunk és sétálunk a dunai hajózás egykori központjában. További 20km-t tekerve érjük el aznapi szállásunkat Melk-et. A szokásos táborverés és az esti vacsora után szabadprogram a gyönyörű középkori hangulatú városban és a monumentális Melki Apátságban.

8.nap 2018.07.07. (szombat) Melk- Tulln kb.80km

 Bringa túránk egyik legszebb szakasza a Wachau völgy következik. Útközben megállunk Willendorfban, azon a helyen ahol az őskor első művészeti (szobrász) alkotását találták. Willendorfi Vénusz)

Utunkat folytatva Dürstein városában tartunk egy kisebb pihenőt, ahol felsétálhatunk Oroszlánszívű Richárd egykori börtönének romjaihoz is. Krems ódon városában rövid pihenőként egy kis szabadprogramot tervezünk az utolsó 30km előtt. Esti szálláshelyünk a Bécstől már csupán csak 45km-re található Tulln városában lesz ahol a búcsúestünket is tarjuk.

9.nap 2018. 07.08. (vasárnap) Tulln--Bécs kb.45km

  Az utolsó sátorbontás és pakolást követően a végső szakaszunk következik a célig. Itt már elhagyjuk a magasabb hegyeket dombokat és egy „laza” 45 km megtétele után   érkezünk a kora délutáni órákban Ausztria fővárosába, Bécsbe. Egy nagyon rövid pihenő, és némi városnézés után búcsút intünk az öreg Dunának és Ausztriának, majd egy  arra alkalmas helyen felpakoljuk kerékpárjainkat a szállító trélerre és visszaülünk az autóbuszra, amely haza hoz minket.

Haza érkezés előre láthatólag a késő esti órákban.

 

A bringatúra előre kalkulált költsége: 40000Ft +120€ 

           Egyesületi tagoknak:  36000Ft +120€ 

(minimum 40 fő jelentkezése alapján)

Ennél kevesebb számú jelentkezés esetén a részvételi díj kis mértékben növekedhet.

A részvételi költség tartalmazza: 

 • Szállások költségét a kempingekben
 • Túranapokon a meleg vacsorát.
 • Az autóbuszos (oda-vissza) utazás összes költségét,
 • A csomagokat és a kerékpárokat szállító kisteherautó valamint a technikai segítő költségét,
 • A szervezési költségeket és az egyesületi hozzájárulást

 

Jelentkezni lehet 20000Ft előleg (útiköltség hozzájárulás) befizetésével, melyet a Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 számlaszámára kérünk utalni. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a túrázó (k) nevét és a "Bringatúra a Duna mentén 2018  kifejezést.

 

A kötelező regisztrációhoz kérjük  KATTINTSON IDE  és töltse ki az adatlapot!

 

Figyelem!

A túrára maximum 48fő jelentkezését tudjuk elfogadni!

A jelentkezéseket csak az érvényes regisztrációt követően, és az előleg befizetésének sorrendjében tudjuk figyelembe venni.

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a belépésről IDE KATTINTVA olvashat!

Amit a BRINGA TÚRÁRA feltétlenül hozni kell:   

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db belső és 1 db külső gumi (köpeny) tartalékba. Bringás sisak.

Érvényes!! Útlevél, vagy Személyi Igazolvány, Nemzetközi (kék színű) plasztik tb-kártya.

Vegyes ruházat, (melegebb öltözék is!!), esőkabát, törölköző, fürdőruha, tisztasági csomag, nyári sapka vagy kendő, sportcipő, papucs, vagy szandál, zseblámpa, WC-papír, zsebkendő, napozó krém, napszemüveg, műanyag pohár vagy bögre, tányér, (nem eldobhatókat kérünk!) fém étkészlet,  hálózsák (+ 1 db pléd), polifoam(ok) vagy szivacs(ok) a sátorba, SÁTOR!

 • A kerékpártúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, melynek tudomásul vételét a túra kezdetén minden túratársunknak az aláírásával is igazolnia kell.
 • A túra szervezett formában túravezető (k) vezetésével és segítségével zajlik.
 • A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 12. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét.
 • A túra előre látható átlagsebessége sík területen 12 - 20 km/h.