Bringatúra a Balaton körül!

2018.04. 28—01.

Tisztelt Túratársak, Tisztelt Érdeklődők!

Régi-régi „adóságunkat” szeretnénk törleszteni az idén a Balatont megkerülő bringás nyílt túránk megszervezésével és lebonyolításával.  Reméljük, hogy nem döntöttünk rosszul, amikor is  a május eleji több napos időszakot és a „csillagtúra jelleget” vettük alapul, de úgy gondoltuk, hogy talán ebben az időpontban és formában tudna, e program, a résztvevők számára a leg ideálisabb és leg kényelmesebb is lenni. Az utóbbi 2 évtizedben szinte majdnem teljesen elkészült a Balatont körül ölelő kerékpáros túraútvonal, amelyet Mi- is használni kívánunk ez alatt a pár nap alatt.

Programunk nyílt, azon minden érdeklődő túratársat szeretettel várunk!

Részletes térkép:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=19_uiTLIPrfaMKWxz2XcuYAPkL0o&usp=sharing

Szokásainknak megfelelően túravezetővel vezetett csoportos túránk nyugodt tempóban, több pihenőt tartva (látnivalóknál, kilátó pontoknál, érdekességeknél, „fröccs terasznál” stb..) végig együtt halad.

 Utazásunk a Balatonhoz közösen (oda-vissza) különjáratú bérelt autóbusszal, ami marad végig velünk a túra ideje alatt. Szállásunk mind 3 éjszaka:

    A Szántódi Erdészeti Üdülőben közvetlenül a vízparton 2 X 2ágyas jó minőségű  apartmanokban.

http://www.eszakerdo.hu/magyar/udules/szantod/szantod_e.htm 

 Az apartmanokban hűtő, és mikro is rendelkezésre áll, ezért ha valaki hoz magával lefagyasztott készételt, akkor azt is meg tudja melegíteni majd magának. Tányér evőeszköz nem biztos, hogy rendelkezésre áll ott helyben. Azt hozni kell! Mivel, hogy még május 01-előtt megyünk, ezért a helyi éttermek sem biztos, hogy nyitva lesznek ekkor. (de lehet…) Ágyneműt kapunk, viszont törölközőt hozni kell!

Ez a közvetlen vízparti szálláshely lesz mindvégig a bázisunk, ahonnan reggel (délelőtt) elindulunk és délutánra visszaérkezünk. Elképzeléseink szerint ezen a túrán a „Balaton kerülést” 3 szakaszban és 3 nap alatt teljesítjük, úgy, hogy az első napon az (oda) utazás napján is tekerünk már. Mivel 3 éjszakát töltünk a Balaton mellett így elvileg van egy 4. (fél) napunk is amit tartalék napnak szánunk arra az esetre ha valamelyik előző túranapon  (pl. kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt) meghiúsulna az aznapi túra szakasz teljesítése.

Rövid programismertető:

0.nap 04. 27. péntek

17-19 óra között a bringák felpakolása egy nagyméretű szállító trélerre, egy előre egyeztetett helyen, Békéscsabán. (A helyszín kiválasztása később.)  

1. nap 04.28. szombat

Indulás reggel

  • 04:45 Békésről a Penny áruház parkolójából
  • 05:00 Békéscsaba Penny parkolóból

Útvonal: Békés, Békéscsaba, Szarvas, Kecskemét, Budapest, Siófok, Szántód (44-es út, M5, M0, M7)

Érkezés a Szántódi szálláshelyre előre láthatólag: de.10-11 óra között. Az apartmanok elfoglalása után (kb.dél körül) indulunk is első napi tekerésünkre, amellyel az úgynevezett Balatoni „kis kört” tesszük meg. (Keleti-medence) Ez a „Kis kör” számunkra ezen a napon Tihanyból indul és Szántódon ér majd véget.  Szántódról átkompozunk az Északi oldalra (menet idő kb.13perc..) és már indulhatunk is!

Útvonal:  Tihany, -Balatonfüred, - Csopak, -Alsóörs, -Balatonalmádi, -Balatonfűzfő, -Balatonkenese, Balatonakarattya,-Balatonaliga, -Balatonvilágos, -Szabadi – Sóstó-, Siófok, - Zamárdi,- Szántódi Szálláshely (75km)  

15km/h-ás átlagsebességgel, rövid pihenőkkel, max. 6 óra kényelmes bringázást jelent. Este az Üdülőben a Balaton- parti  „szalonnasütős nyitó buli” ! ... hozott anyagokból. 

2.nap  2018.04.29. vasárnap

Indulás Szántódról, végig a déli-parton tekerve, nyugati irányba, rövid pihenőkkel.. !

Útvonal:

Szántód,- Balatonföldvár, -Balatonszárszó, -Balatonöszöd, -Balatonszemes,- Balatonlelle, Balatonboglár, -Fonyódliget, - Fonyód, -Bélatelep,- Balatonfenyves,- Balatonmáriafürdő,- Balatonberény, - Balatonszentgyörgy,- Keszthely (65km)

Fakultatívan a Festetics Kastély és kastélypark megtekintése. Belépőjegyek: Diák/nyugdíjas: 850Ft, Felnőtt (62 éves korig): 1700Ft

Délután feltesszük magunkat (és bringáinkat) a Déli parton óránként közlekedő vonatra, amely visszavisz minket egy óra alatt a Szántódi szálláshelyünkre. (ha addig találunk valamilyen megoldást arra, hogy a kerékpárokat lezárva valahol őrzött helyen hagyhassuk, akkor akár azok maradhatnak is Keszthelyen, hiszen elképzeléseink szerint másnap innen folytatjuk tovább körtúránkat.  Este bográcsos-buli a szálláson /marha pörkölt galuskával (vagy-és) krumplival, savanyúval/ kb.1200Ft

3.nap 2018.04.30.Hétfő

Reggel (délelőtt) visszavonatozunk, Keszthelyig ahonnan folytatjuk tovább túránkat. Ezen a napon végig tekerünk az Északi oldalon folyamatosan a Keleti irányban egészen Tihanyig, rövid pihenőkkel.  (Badacsonyban kicsit hosszabb pihenővel..,)

 Útvonal:

Keszthely,- Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Balatonederics, Szigliget, Badacsony, Badacsonytomaj, Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Balatonrendes, Révfülöp, Balatonszepezd, Zánka, Balatonakali, Balatonudvari, Örvényes, Aszófő, Tihany. (66km)

 Rövid kompátkeléssel vissza térünk a déli oldalra a Szántódi üdülőbe. Este meleg vacsora (Gulyás leves, túrós csusza kb.1200Ft) Záró este.

4. nap. 2018.05.01.Kedd

Amennyiben valamelyik előző napon elmaradt egy-egy "teljesítetlen" szakasz, (pl. kedvezőtlen időjárás miatt) azt pótolhatjuk ezen a délelőttön. Egyébként pedig szabad program áll rendelkezésre kb.13 óráig! Ezután a bringákat visszapakoljuk, a szállító trélerre majd 14 óra körül indulunk vissza az autóbusszal Békés-megyébe. Haza érkezés kb. 19 óra körül.

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a belépésről IDE KATTINTVA olvashat!

Figyelem!

A túrára maximum 44fő jelentkezését tudjuk elfogadni!

A jelentkezéseket csak az érvényes regisztrációt követően, és az előleg (helyfoglaló) befizetésének sorrendjében tudjuk figyelembe venni.

 

 Részvételi költség: 26 000Ft/fő

Egyesületi tagjaink részére: 24 000Ft/fő

Amely tartalmazza:

  • az apartmanos szállások és a vízparti üdülő használati díját,
  • a közös buszos utazás és a kerékpár szállítások költségeit,
  • a szervezés és lebonyolítás költségeit
  • egyesületi hozzájárulást

Az útiköltség hozzájárulásként könyvelt 10000Ft (hely) foglalót a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564 számlaszámra.

Befizetésnél a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni  a "Bringatúra a Balaton körül" kifejezést, és a résztvevő (k) nevét is az azonosítás. érdekében

 

A programra jelentkezni (Regisztrálni) IDE KATTINTVA lehet

 

Amit a BRINGA TÚRÁRA hozni kell:

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db belső és 1 db külső gumi (köpeny) tartalékba. Érvényes!! Személyi Igazolvány és lakcím kártya. Vegyes ruházat, (melegebb öltözék is!!), esőkabát, törölköző, fürdőruha, tisztasági csomag, nyári sapka vagy kendő, sportcipő, papucs, vagy szandál, zseblámpa, WC-papír, zsebkendő, napozó krém, napszemüveg, műanyag tányér, (nem eldobhatót kérünk!) fém- étkészlet. A kerékpártúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, melynek tudomásul vételét a túra kezdetén minden túratársunknak az aláírásával is igazolnia kell.

  • A túra szervezett formában túravezető (k) vezetésével és segítségével zajlik.
  • A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 10. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét.
  • A túra előre látható átlagsebessége sík területen 12 - 20 km/h.
  •  A túra össz. távja kb.210 km 

A túrát: Mokrán Zoltán vezeti 30/9535432

Szervezés, lebonyolítás: Zanócz Róbert 70/3340841