Túra a Vércsorog-vízeséshez és a Rozsda-szakadékhoz 2017.05.27.

 

 

Vércsorog-vízesés
Vércsorog-vízesés

 A Vércsorog-vízesés a Nagy-Bihar–masszívum keleti oldalában található 1160 méter magasságban. Busszal Vancuvesti falujáig megyünk. A község a Virtop-hágón túl az Aranyos-patak kezdeténél fekszik. Az Aranyos egyik forrásága a Vércsorog-vízesés völgye is. A faluból indulva jórészt erdei úton, a végén ösvényen juthatunk el a vízeséshez. Az utat a sárga kör jelzi. Sokszor keresztezzük a patakot, melyek során gázlókra is lehet számítani. (Nagy víz esetén gumicsizma jól jöhet!) Az út itt kellemes fenyőerdőben vezet, enyhe emelkedéssel. Hóolvadás és esetleges esők után sáros talajjal is lehet számolni. 3,6 km után érkezünk meg a 20 méter magas kétlépcsős vízeséshez. A képződmény a nevét a vízfal mögött található vörös színű homokkő és metamorf kőzetektől kapta. Az esés nagy víz idején igazán látványos. Szép képet lehet készíteni a vele szembe lévő bánya meddőhányójáról. Az út, oda - vissza várhatóan 3 órát igényel.

 

 

 

A Rozsda-szakadék a Virtop-hágótól északnyugatra fekszik.

Busszal visszatérünk az Aranyosi sí központhoz. (Vartop-hágó) A második túránkat a sípályával szembeni hegyoldal "megmászásával" kezdjük. A piros kereszt jelzésen 1400 méter fölé kapaszkodunk szépen LASSAN (200 m emelkedő). A lihegésért az egyre jobban kitáruló látvány kárpótol minket. Először csak délfelé az üdülőterepre és a Nagy-Bihar masszívumra, később már a Nagy-Havasra és a Padis-fennsíkra is pazar kilátásban lehet részünk. A Trei Morminti hegycsúcs alatt elhaladva, áfonya bokrok és fenyők között oldalazunk, egészen a Rozsda-szakadékig. Nem kizárt (sőt), hogy az ebben az időszakban nyíló gyönyörű Krókusz virágzásba is bepillantást kaphatunk ezen a helyen.  A hatalmas suvadás félkör alakú, a legnagyobb átmérője fél kilométer, és több mint száz méter mély. Szinét a laza vörös színű kőzetanyag adja. A Rozsda-szakadék a hátráló erózió egyik legszebb példája. A puha kőzet pusztulása látványos, a változása akár évről-évre követhető. A megdöbbentő hatású szakadék pereméről szintén csodálatos a panoráma. Kis pihenő után, utunkat a szakadék peremén folyatjuk tovább, ahol szembesülhetünk az erózió folyamatával, hiszen emberi méretű repedés,/hasadás mellett is elhaladunk. Könnyebb emelkedő után érünk ki a Bak-hát nyergébe. Átvágunk a magashegyi legelőn ahol alattunk a mélyben a Szegyesedi-völgy felső része is kezdődik. Túránk utolsó szakaszát szekérúton tesszük meg lefelé, amelyen az előreküldött buszunkhoz érünk.

 

A Rozsda-szakadék szélén...
A Rozsda-szakadék szélén...

Szükséges felszerelések: Érvényes Személyi Igazolvány vagy Útlevél, egynapi hideg élelem, energia pótlók,

Egyesületi túránk 2014.ben
Egyesületi túránk 2014.ben

folyadék, kisebb hátizsák, esetleg gumicsizma, esőkabát, (váltó ruha, váltó cipő amit a buszon lehet hagyni)

 A túrák hossza és az emelkedő szintek:

- Vércsorog-vízesés: 7,3 km; (140 m)

- Rozsda-szakadék: 4 km;, (200 m)

nehézség: gyenge-közepes túra (minden korosztálynak ajánlott)

 2017.05.27-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05:00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója  

Túravezető: Lovas József 30/9680935, 20/2638189

 

Részvételi költség

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.

Gyerekeknek 14 év alatt 50% kedvezmény = 3000Ft/ fő

 

Jelentkezés:

 

IDE KATTINTVA

 

 A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni: OTP 11733003-20120564

Befizetésnél a közlemény rovatba az "vércsorog vízesés" kifejezést, és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről ITT OLVASHAT!

A szervezésért felelős Zanócz Róbert 70/3340841