Körösök Vízi Túra!

Békés- Csongrád szakaszon 2017.08. 14--19.

Össz.táv kb.120 km

 Nyílt vízi túránkat azoknak ajánljuk, akik a nyár ezen hetében a napsütést, a vizet, az érintetlen természetet, a sok-sok fürdőzést, a lazulást, valamint a vízparti táborozás semmivel sem pótolható hangulatát választják a gyönyörű Körösökön evezve.

 

Szállásaink saját sátrakban előre kijelölt és kipróbált "sztenderd" táborhelyeken, kempingekben. A csomagjainkat szállítójármű viszi táborhelyről — táborhelyre, ezáltal a kenukban csak az aznapi evezéshez nélkülözhetetlen dolgokat kell  magunkkal vinni vízhatlan hordóban melyet a szervezők biztosítanak.  Ha valakinek van sajátja, az hozhatja még pluszba...

A táborhelyek az alábbi alapszolgáltatásokkal rendelkeznek: büfé, áramvételezési lehetőség, zuhanyzó, W.C. Némelyik közelében élelmiszer bolt is rendelkezésre áll. Napi 1adag bőséges meleg vacsorát a szervezők biztosítják. A reggelikről és a napközbeni (úti csomagról) mindenkinek magának kell gondoskodnia. Az egyéb bevásárlásokat, a készletek feltöltését napközben a kísérő (csomagokat előreszállító) teher autó intézi. Vízi túránkat szakképzett vízitúra vezető vezeti és technikai munkatárs(ak) kíséri(k) a parton szállítójárművel.

 

 0.nap

Találkozó, (gyülekező): 2017. 08.13-án vasárnap délután Békésen, a Kettős-Körös mellett található Dánfoki-Üdülőtáborban.

Este túranyitó Szalonna sütés hozott anyagból!!

Akik az autójukat itt kívánják hagyni a túra idejére, azok megtehetik azt ingyenesen a Portaszolgálat mögötti parkolásra kijelölt helyen. Utolsó napon ide jön vissza kisbusz a sofőrökkel.

 

I.nap. 08.14. (Hétfő)

Békés --Köröstarcsa  (20 km) a  Kettős-Körösön

Csomagjainkat, a sátrakat valamint az egyéb felszereléseket felpakoljuk a kisteherautóra amely előre viszi azokat a majd a következő táborhelyünkre Köröstarcsára. Rövid technikai megbeszélés és a kenuk, felszerelések kiosztása után indulás a helyi (Békési) kikötőből de. 10:00-kor.

Útközben megálló pihenő helyek: Hosszú-fok, (Bodoky Károly vízügyi Múzeum) Berényi (Kereki)-híd,  „Petőfi emlékoszlop”. Érkezés a délutáni órákban Köröstarcsára a Kishajó-Kikötőbe, ahol az esti táborhelyünk lesz. Este bográcsos vacsora!

II.nap 08.15. (kedd) 

Köröstarcsa—Gyomaendrőd (23km) Kettős és a Hármas-Körösön.

Indulás délelőtt 10:00-kor. Útközben pihenő a Félhalom I.sz. Horgásztanya büféjénél a Sebes és a Kettős Körös összefolyásánál.  

Érkezés délután a Gyomai-szabadstrandon kijelölt táborhelyre. Vacsora a közeli Dreher Étterem ligetes teraszán (menüs estebéd 2 fogás).

 

III.nap 08.16. (szerda)

Gyomaendrőd---Szarvas /Halászlak/ (24km) a Hármas-Körösön.

Indulás délelőtt 10:00-kor. Útközben megálló pihenőhelyek: Peresi-bemutatóház, Árvíz-kapu (Berettyó). Érkezés Szarvas-Halászlakra  a délutáni órákban. Este Bogrács vacsora.

 

IV.nap 08.17. (csütörtök) Pihenő nap Szarvason. /fakultatív/

A közeli Szarvas városa elérhető Halászlakról akár vízi úton beevezve a Holt-Körösön (kb. 10km oda, 10 km vissza) vagy a helyi vasúttal melynek megálló helye a táborhelyünktől nem messzire található.

Szarvas és környéke számtalan látnivalóval kecsegteti a látogatókat. Néhány ötlet: Itt található a híres Anna Liget, a Borza kastély, a Vízi Színház, a híres Szarvasi Arborétum. A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason, hazánk egyetlen interaktív makettparkjában történelmünk is megelevenedik: több mint félszáz épített csoda, vasút- és hajómakett minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megtalálható itt egy helyen. A Körösök szívében festői környezetben, hazánk legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban a látogatók felfedezhetik és soha nem látott perspektívából ismerhetik meg Magyarország történelmi jelentőségű épületeinek, hajóinak, vonatainak kicsinyített másait. Szemben az Arborétummal találhatjuk a Történelmi Magyarország közepét jelölő emlékművet egy szélmalomként megelevenítve.

Este vacsora a Halászlaki táborhelyen.

V.nap.08.18 (péntek)

Korai indulás!! (08:00) a leghosszabb 1napra eső evezős szakaszunk "tiszteletére". Szarvas-Halászlak, - Békésszentandrás, - Öcsöd, -Kunszentmárton. (34km) 

Délelőtt zsilipelés a Békésszentandrási-duzzasztónál. Hosszabb- rövidebb pihenőkkel de szinte egész napos evezés Kunszentmártonig. Érkezés a késő délutáni órákban a belvárosi híd közelében kialakított kempingbe. Este vacsora a közeli Magyaros Csárda udvarán!

VI. nap. 08.19. (szombat)

Indulás de.09:00-kor Kunszentmártonból, a végállomását jelentő Csongrádra, a Körös-folyó Tiszába való becsatlakozásához (Körös-torok). Utolsó evezős távunk kb.20km.

 Érkezés a Csongrádi homokos szabad-strandra a kora délutáni órákban. A kenuk kitakarítása és a szállító járműre való felpakolása után a kisbusz vissza indul Békésre a hajókkal és a sofőrökkel együtt az autóikért.

Vízitúránk itt ér véget!

Akik maradnak még egy éjszakát, (vagy akár többet is..) azoknak a helyi színvonalas Kempinget tudjuk ajánlani mely közvetlenül a Tisza parton található közvetlenül a homokos szabad strand mellett.

Amit feltétlenül hozni kell a túrára:

Sátor, hálózsák, polifon, vagy szivacs, fürdőruha, vegyes ruházat, (melegebb öltözék is) esőköpeny zseblámpa, napkrém (erősebb faktor számú) szúnyogriasztó krém, tisztálkodó felszerelés, étkészlet, bögre, sapka, kendő vagy kalap (az erős napsugárzás esetére) szandál vagy papucs a hajókba, tartalék hideg élelem, energiapótlók.

 

Részvételi költség: 25000Ft/

Egyesületi tagoknak 23000Ft/fő

                                                                        14 év  alattiaknak 15000Ft

Amely tartalmazza:

  • a vízitúra eszközök (kenuk, evezők, mentőmellények, műanyag hordók) bérleti díját.
  • a vízitúra eszközök, felszerelések visszaszállítását a Békési vízi bázisunkra,
  • a személyes csomagok napi előre szállítását szállító járművel közúton, + parti kíséretet.
  • 5 éjszaka kemping és sátorozási díját Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Szarvas-halászlak (2éj), Kunszentmárton
  • 5 db bőséges meleg vacsora költségeit (Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Szarvas-halászlak (2éj), Kunszentmárton)
  • a sofőrök visszaszállítását (transzfer) az autóikhoz Békés-Dánfokra
  • a túra szervezés és a túravezetés költségeit

A Csongrádi kemping díját a részvételi díj nem tartalmazza. Azt mindenkinek magának kell rendeznie a helyszínen amennyiben igényli.

A foglalókat (10000Ft/fő) a Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 számlaszámára kérjük utalni, legkésőbb 2017.08.07-ig. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a résztvevő(k) nevét és a "Körös vízitúra 2017" kifejezést.

A fennmaradó összeget a túra elején szedjük össze a helyszínen.

Figyelem!

A vízitúrára csak úszni tudok jelentkezését fogadjuk el!

A vízitúrát szervezi és vezeti: Zanócz Róbert vízitúra vezető. szazlabuprogram@gmail.com +36/70-3340841

Jelentkezni (regisztrálni)  

IDE KATTINTVA

 lehet.