Barangolás a Biharrózsai-karsztvidéken

2017.09.30.

Szurdok, dolinák, víznyelők, barlangok, esztenák a Biharrózsai karszton!

A túra célja a Biharrózsai karsztfennsík kevésbé ismert látnivalóinak a bejárása. A túra során kiváló képet kapunk mészkőfennsíkok dolinákkal és víznyelőkkel tagolt világáról.

Busszal érkezünk a Lazur település végéhez, ahol megtekintjük annak rövid, de annál bájosabb szurdokát. Ezután felkapaszkodunk a „karsztplatóra”. Menet közben kitérőt teszünk egy kilátópontra, ahonnan felülnézetből tárul elénk az egész szurdok. Utunk a Szigethegységre oly jellemező szórványtelepüléses (esztenák, házak, kerítések, boglyák, kutyák, birkák) környezetében halad tovább.

Felfelé haladva egyre inkább kitárul előttünk a Biharrózsai-medence. Északnak fordulva ereszkedünk be a Cutilor-völgy egyik felső ágába. Itt megtaláljuk az okát annak, hogy miért hiányzik a víz a völgy alsó szakaszán az év legnagyobb részében. A patak vize völgy aljáról, ugyanis egy mély sziklafallal övezett víznyelőben tűnik el. A nyelőt a helyiek Ördög-torkának hívják. Innen felkapaszkodunk egy vízválasztó gerincre, hogy ismét leereszkedhessünk a völgy északi ágába, ahonnan pedig felmásszunk a karsztplatóra. Kellemes szekérúton túrázunk tovább, balra alattunk és előttünk a Cutilor-szurdok mélye és sziklái sejlenek fel. Egy szépen felújított esztena után ereszkedünk be a Csűr-barlangrendszer vakvölgyébe.

Ebben a katlanban Erdély egyik legrövidebb búvópatakját és annak forrását, valamint víznyelőjét keressük fel. A patak hossza alig több mint száz méter, melyet a két barlang között tesz meg. A forrásbarlangot Vízöntő-Csűr barlangnak hívják, és arról nevezetes, hogy agyagjában ősember lábnyomokat, valamint barlangi medve csontokat találtak. A több mint 1 km hosszan feltárt üreg jelenleg lezárt. A Víznyelő-Csűr barlang vezeti el az előbbi, valamint még egyéb vízfolyásokét vízét is. A barlang 1,5 km hosszú járaton keresztül terelgeti vizet a Hévíz-vízkelet forrásbarlanghoz, amely 200 méterrel lejjebb, Biharrózsa Tarina nevű falurészénél van. A teljes barlangrendszer hossza eléri a 20 km-t. Ez a barlang is lezárt, de szerencsére az első teremig be lehet menni, amit meg is teszünk. A katlanból kikapaszkodva északnak tartva ereszkedünk le a Fehér-völgybe, ahol a busz vár minket.

Szükséges felszerelések: bakancs, vagy erős túracipő, esőkabát, fej, vagy zseblámpa, egész napra való ivóvíz és élelem. Ajánlott még sapka, fejfedő, mert az útvonal nagy része nyílt terepen halad

  A túra hossza: 20 km!

emelkedőszint: 700 m

nehézségi fok: nehéz túra (viszonylag hosszú útvonal, változatos terep, néha kevésbé járt ösvények;  gyakorlottabb, edzettebb turistáknak ajánlott!)

A túrát Gila Csaba vezeti 70/6100878

2017.09.30-án reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a következők:

  • 05.00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója

Részvételi költség:

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.

 A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számla számára kérnénk befizetni: OTP 11733003-20120564

 A közlemény rovatba a "Biharrózsa" kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről  ITT OLVASHAT!

 

      Jelentkezés:   felfüggesztve (a létszám betelt)
 

 

 

 

 

 

 

s