Túra a Bocsászára 2018.09.01.

 

 A Bocsásza csúcs  és közvetlen környéke (1792 m), Biharfüred "közelében" található kisebbfajta botanikai természetvédelmi terület, hiszen a 2 hektárnyi területen a szubalpin növényzet főleg a jellemző. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik a Vigyázóra, a Dragan víztározóra és a környék meghatározó  hegyeire, völgyeire.

Egyesületünk 2018. évi  őszi "bakancsos" gyalogtúráinak legelső programja  a Padis-fennsíkról, (a Varasó-havas lábától) indul, ahova bérelt különjáratú autóbusszal érkezünk.

Először a Biharfüred felé vezető kijelölt túristaúton igyekszünk az "Égett kő" felé. Majd a Nagy-Havas gerincére kapaszkodunk fel a Kopott-csapáson.  Innen tovább haladunk a Tolvajos-kő irányába. Már innen is nagyon szép kilátás nyílik a környező hegyekre és a Bocsászára is, de a lényeg még hátra van..

 

 

Tovább indulunk a Bocsásza felé, ahol az út végén egy sűrű borókáson kell majd áthatolnunk. Beérve a törpefenyők és borókás közé már nehezen követhető az ösvény, de próbálunk eljutni a "csúcstámadás" kiinduló pontjáig, ahol a sziklán egy hatalmas piros háromszög fog velünk szembe nézni.  A csúcsra való feljutáshoz szikláról sziklára kell lépnünk, de felérve a csúcsra gyönyörű kilátásban lesz részünk. (1792 m) A nem mindennapi látvány kárpótol minket a megpróbáltatásokért.

Északra a Dragán-víztározó, Kelet felé a Vigyázó, Fehér-sziklák, majd körbe nézve a Sík-havas, Istenek-havasa, Mezőhavas, Kis-havas és a messzeségben a Nagy-Bihar csúcsa is feltűnhet jó látási viszonyokban. Igazán feledhetetlen panoráma vár azokra akik magukat nem kímélve felérnek erre a csúcsra.

A Bocsásza teteje a maga 1792 méterével a Bihar-hegység harmadik legmagasabb csúcsa. 

Innen visszatérve a Sík-havast érintve újra a Nagy-havas gerincén haladunk a Varasó nyeregbe vezető út letérőjéig,  ahonnan fokozatosan ereszkedünk vissza a kiinduló helyünkre, ahol is a busz vár minket.

 

 A túra hossza: 21 km!!

Emelkedő szintkülönbség: 650 m

A túra ideje: 8 óra

Közepesen nehéz túra néhány nehezebben járható szakasszal. ( pl.borókás) A túrára kényelmes (és erős) túra bakancsot, vagy túracipőt, táplálékot, gyümölcsöt, energia pótlót, innivalót, eső elleni öltözetet  javaslunk hozni.

 

 

 

Dragan-víztározó látképe a Bocsászáról

 

 2018. szeptember 01-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés Városháza előtti buszmegálló 
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny parkoló
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója

 

 

 

A túrát Lovas József vezeti. +36-30/9680935

További infók: Zanócz Róbert 70/3340841                                                                

Részvételi költség 

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.

 

 

Jelentkezés:

IDE KATTINTVA!

A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba a résztvevő nevén kívül a  "Túra a Bocsászára2018" azonosító kifejezést kérnénk feltüntetni.

Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről ITT OLVASHAT!