Bringával a Duna mentén II.

Passau - Linz - Melk - Krems- Bécs

2017.08.26-31.

Sajnálattal kell közölnünk, hogy ez a túránk Technikai okokból ebben az évben elmarad!

A Duna, a maga 2850 kilométeres hosszával a Volga után kontinensünk második leghosszabb folyója mely napjainkban is nagyon sok országot, népet és kultúrát köt össze. A szinte egész Közép Európát átszelő és jórészt a Duna völgyön keresztül kijelölt nemzetközi kerékpárút az (EuroVelo6) jóvoltából az idén, magunk is végig tekerhetjük az egyik legszebb és legromantikusabb részeit a Bajor és az Osztrák vidékeken 2 részletben.

 Ma a Passau és Bécs közötti, Duna menti kerékpárútvonal különleges lehetőséget kínál a folyó és annak partján elterülő gyönyörű vidék felfedezésére. Szinte teljes mértékben a víz mentén, igazán festői tájakon át vezet ez a fantasztikusan szép bringaút. E vidéken, a folyó partjai mentén számtalan dal és monda látott már napvilágot császárok, királyok, kereskedők és hadseregek egykori kedvelt útvonaláról, amelyekről ma kolostorok, várak, ódon középkori városok és pompázatos rezidenciák regélnek nekünk végig az utunk során. Ilyen például a lenyűgöző Schlögener-Schlinge (az osztrák Duna-kanyar) ahol megváltozik a folyó folyásiránya... Vagy Felső-Ausztria tartományi fővárosa Linz, ahol a legnevesebb rendezvények és fesztiválok is közvetlenül a folyóparton kerülnek megrendezésre. De ilyen a Linz és Grein közötti szakasz is, mely az „Apátságok és zarándokhelyek vidéke”.  Melknél, ahol a barokk stílusú bencés apátság palotaszerűen emelkedik a Duna fölé, kezdődik a Duna egyik legvarázslatosabb vidéke, a wachaui kultúrtáj, amely az UNESCO világörökségének részét képezi. Itt a folyót ölelő dombokról egészen a vízpartig nyúlnak a szőlőskertek és az erdők, közöttük sziklafalak és várromok trónolnak. Ezen a vidéken a szőlősgazdák családias borpincéi csábítják pihenőre, az erre „tévedt” bringásokat…

 Össz. távunk kb. 320km amely szinte végig jelentősebb szintemelkedésektől lesz mentes. Túratervünket úgy alakítottuk ki, hogy napi 60-70km-nél többet ne nagyon keljen tekerjünk, ezáltal legyen időnk, energiánk napközben még a vidék természeti és kulturális értékeivel is ismerkedni.

Kiutazás Passauba (és Bécsből vissza) közösen, bérelt autóbusszal, amely végig kísér minket a túra alatt és szállítja a személyes csomagjainkat is.

Szállás saját sátrakban, Duna menti kempingekben!

A táborhelyeinket (esti szálláshelyeinket) kisebb családias kempingekben úgy választottuk meg, hogy azok egytől-egyig a vízparton legyenek ideális természeti környezetben.

Táborhelyünk Inzell-ben
Táborhelyünk Inzell-ben 2016.

Tiszta  WC-k zuhanyzók, közösségi helyiségek, áram vételezési lehetőségek stb.. minden szálláshelyen a rendelkezésre állnak. (A szervezők által már kipróbált, és tesztelt szálláshelyekről van szó!) Csomagjainkat, felszereléseinket szállítójármű, valamint a bérelt autóbuszunk viszi előre táborhelyről-táborhelyre minden nap, melyek végig kísérnek minket majd a túra alatt. Ezért a kerékpárokon napközben nem kell semmilyen felesleges dolgot cipelni. Úgy gondoljuk, hogy ez kellő biztonságérzetet és kényelmet nyújt minden résztvevő számára.

Főétkezésünk, (bőséges meleg vacsora) szervezetten közösen zajlik minden túra nap végén a kempingben. (Kivéve az utolsó napon Bécsben) A reggeliről és a napközbeni étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A napközbeni étkezéseket általában valamelyik hosszabb pihenő helyen lesz alkalmunk megejteni ahol élelmiszer bolt vagy egyéb gyorsbüfé található a közelben. De szendvicseket is lehet készíteni (mindenkinek magának) a napi túrához még a reggeli elindulás előtt... Útközben és a táborhelyek közelében is van mindig lehetőség bevásárlásra az egyéb készletek feltöltésére.

  

 

 

Részletek: 

0. nap. 2017.08.25 (péntek este)

Kerékpárok felpakolása a kerékpárszállító trélerre a    …. zárt udvarán 17 – 19 óra között.

A bringák itt töltik az éjszakát, hogy ne húzzuk az időt a reggeli indulásnál.

1 nap. 2017. 08. 26. (szombat)

Találkozó felszállási lehetőség reggel az autóbuszra:

 • 04:00. Békésen a Penny áruház parkolójában,
 • 04:20. Békéscsabán a (vasútállomás melletti) Penny parkolóban.

 Indulás a bepakolás után közvetlenül. Útvonal: Békéscsaba, Budapest, Bécs, Passau. Utazás folyamatosan autópályán, rövid megállókkal.

Érkezés a délutáni órákban Passauba az Ilz és a Duna folyók összefolyásánál  található kempingbe. A sátorállítás és a táborhely elfoglalása után közös városnézés: barokk óváros, Stephan Dóm, Püspöki Palota, Városháza, Pál Templom, séta az Inn és a Duna torkolatához, Passau belvárosa stb.. „szabadprogram”. Ezen az estén még nincsen közös vacsora! Minden otthonról hozott romlandó dolgot ekkor kellene elfogyasztani, hogy ne cipeljük feleslegesen magunkkal még 5 napon keresztül, és persze, hogy ne romoljon ránk!

 

 

 

 

 

2.nap: 2017. 08. 27 vasárnap

A reggeli után táborbontás, pakolás majd kerékpárjainkra pattanva elkezdjük bringatúránkat a Duna mentén. Búcsút veszünk Passautól és elindulunk a Duna folyásirány szerinti bal partján.  Jochensteinnél áttekerünk egy hatalmas duzzasztógát tetején a Duna jobb partjára. Innen egy csodálatos panoráma úton haladunk tovább a Duna híres S kanyarulatáig. (Schlögener-Schlinge.) Az utunkat folytatva, szinte végig a hegyek lábainál tekerve érkezünk a délutáni órákban szálláshelyünkre Inzell-be egy családi panzió Duna parti udvarába. Sátorállítás, meleg vacsora a nagybográcsból. Napi (bemelegítő) távunk kb. 55 km.

   3.nap: 2017.08.28 (hétfő)

A bőséges reggeli és a pakolás után folytatjuk utunkat a Schlögen és Aschach közti festői folyó-völgyben. A délutáni órákban elérjük Linz városát, ahol  gyalogos felfedezésre indulunk: Szentháromság szobor (a város jelképe) Landhaust, Martinskirche (Ausztria legrégebbi épülete) új és régi Székesegyház, Óváros, stb.. Felső-Ausztria tartományának fővárosát elhagyva, utunkat a Duna bal partján folytatjuk tovább. Megérkezvén esti táborhelyünkre (Camping Au Donau) újra sátorverés, vacsora, szabadprogram, pihenő Napi távunk: kb.70 km!

 

4.nap: 2017.08.29 (kedd)

 Reggeli után újra szedjük a sátorfánkat és indulunk tovább. Egy kis kitérővel érintjük a Mauthauseni Koncentrációs Tábort is ahol rövid látogatást teszünk. Ezután folytatjuk a tekerést Ybbs városa felé a Duna bal partján. Utunkat több helyen megszakítva megállunk rövid pihenőkre, és élvezzük az elénk táruló gyönyörű erdők, sziklák, és a nagy folyó szépségét. Délután Ybbs városába érve egy rövid pihenőt tartunk és sétálunk a dunai hajózás egykori központjában. További 20km-t tekerve érjük el aznapi szállásunkat Melk-et. A szokásos táborverés és az esti vacsora után szabadprogram a gyönyörű középkori hangulatú városban és a monumentális Melki Apátságban. Napi táv: kb.70 km.

 

A Melki Apátság
A Melki Apátság

 

 5.nap: 2017.08.30 (szerda)

Bringa túránk egyik legszebb szakasza a Wachau völgy következik. Útközben megállunk Willendorfban, azon a helyen ahol az őskor első művészeti (szobrász) alkotását találták.

Willendorfi Vénusz
Willendorfi Vénusz (hátulról)

(Willendorfi Vénusz) Utunkat folytatva Dürstein városában tartunk egy kisebb pihenőt, ahol felsétálunk Oroszlánszívű Richárd egykori börtönének romjaihoz is. Krems ódon városában rövid pihenőként egy kis szabadprogramot tervezünk az utolsó 30km előtt. Napi távunk ezen a napon a leghosszabb: kb. 80 km!! Esti szálláshelyünk a Bécstől már csupán csak 45km-re található Tulln városában lesz ahol a búcsúestünket is tarjuk.

6.nap. 2017.08.31 (csütörtök)

 Az utolsó sátorbontás és pakolást követően a végső szakaszunk következik. Itt már lassan-lassan elhagyjuk a magasabb hegyeket dombokat és egy „laza” 45 km megtétele után érkezünk a kora délutáni órákban Ausztria fővárosába, Bécsbe. Egy nagyon rövid pihenő, és még rövidebb városnézés után búcsút intünk az öreg Dunának. Egy arra alkalmas helyen felpakoljuk kerékpárjainkat a szállító trélerre és visszaülünk az autóbuszba, amely haza hoz minket.

Haza érkezés előre láthatólag a késő esti órákban.

A bringatúra részvételi költsége: 30000Ft +100€ 

           Egyesületi tagoknak:     26000Ft +100€ 

(minimum 35 fő jelentkezése esetén)

ennél kevesebb jelentkezőnél  a részvételi díj némileg növekedhet

 

 

 Amely tartalmazza: 

 • Szállások költségét a kempingekben
 • A napi 1 bőséges meleg vacsorát.
 • Az autóbuszos (oda-vissza) utazás összes költségét,
 • A csomag és a kerékpárokat szállító kisteherautó költségét,
 • A szervezési költségeket

 

Amit feltétlenül hozni kell:

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db belső és 1 db külső gumi (köpeny) tartalékba. Bringás sisak.

Érvényes!! Útlevél, vagy Személyi Igazolvány, Nemzetközi (kék színű)plasztik tb-kártya.

Vegyes ruházat, (melegebb öltözék is!!), esőkabát, törölköző, fürdőruha, tisztasági csomag, nyári sapka vagy kendő, sportcipő, papucs, vagy szandál, zseblámpa, WC-papír, zsebkendő, napozó krém, napszemüveg, műanyag pohár vagy bögre, tányér, fém étkészlet (nem eldobhatókat kérünk!)  hálózsák (+ 1 db pléd), polifon(ok) vagy szivacs a sátorba, SÁTOR

 • A kerékpártúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, melynek tudomásul vételét a túra kezdetén minden túratársunknak az aláírásával is igazolnia kell.
 • A túra szervezett formában túravezető(k) vezetésével és segítségével zajlik.
 • A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 13. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét.
 • A túra előre látható átlagsebessége sík területen 12 - 20 km/h.
 •  A túra össz. távja 320 km, mely Passauból, a tengerszint feletti 296 m-ről indul és Bécsnél 192 m-en ér végett.

 

Jelentkezni lehet 30000Ft (egyesületi tagoknak 26000Ft) foglaló (előleg) befizetésével, melyet a Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 számlaszámára kérünk utalni. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a túrázó(k) nevét és a "Bringatúra a Duna mentén II" kifejezést. A maradék 100eurókat a KIUTAZÁSKOR az autóbuszon szedjük össze!

Sajnálattal kell közölnünk, hogy ez a túránk Technikai okokból ebben az évben elmarad! 

 

A kötelező regisztrációhoz kérjük  KATTINTSON IDE  és töltse ki az adatlapot!

 

Figyelem!

A túrára maximum 42fő jelentkezését tudjuk elfogadni!

A jelentkezéseket csak az érvényes regisztrációt követően, az előleg befizetésének sorrendjében vesszük figyelembe.

  A túra vezetője: Mokrán Zoltán (Moki) 30/9535432

Szervezés, lebonyolítás: Zanócz Róbert 70/3340841

 

Rövid videó a 2016 évi túránkról!

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a feltételekről IDE KATTINTVA tájékozódhat!