Túra a Fehér-Körös völgyébe

 2017.04.22.

  

 Föld napi könnyű túránk alkalmával a Fehér-Körös felső részének látnivalóit keressük fel az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Erdélyi-érchegység vidékén.

Különjáratú bérelt buszunkkal, utazunk végig a Fehér-Körös mentén. Az első megállónk a Halmágycsúcs melletti szurdok lesz.  Az alig ismert szoros némiképpen emlékeztet a Sebes-Körösére, Rév és Sonkolyos között, csak itt nem mészkőben, hanem vulkáni kőzetben jött létre. A folyó mellett futó vasút, és annak alagútja szintén ismerős lehet.. azok számára akik már jártak a Révi-szorosban. Egy könnyű sétát teszünk a völgyben, amíg az út visz, majd visszatérünk a buszhoz.

 Következő állomásunk Körösbánya faluja, mely igen komoly történelmet tudhat a háta mögött. Az egykoron virágzó aranybányász város, egy időben Zaránd megye székhelye is volt. Középkori alapokra épült a gótikus elemeket is felmutató Ferences Kolostora. A régebben szebb napokat látott kolostor épülete ma a Böjte Csaba atya Dévai Szent Ferenc Alapítványának kezelésében van, és nyaranta gyerek táborokat rendeznek benne. Körüljárjuk az épületegyüttest, ha szerencsék van be is nézhetünk a templomba. Sajnos a katolikus (magyar) hívek száma a községben a nullához közelít, így azt csak alkalomszerűen nyitják ki.

E rövid kitérő után, Brad városában érkezünk, mely még ma is az ércbányászat egyik központja. Itt megnézzük a település központjában található arany és ásvány múzeumot A változatos formájú, méretű termésarany ércek és a sokszínű és formájú ásványok a témához nem értők számára is érdekesek lehetnek. Belépő kb. 10-15 Lei.

 

Az utolsó tervezett látnivalónk a Grohot község közelében álló természetes kőhíd. Ez egy 10-15 méter magas, 8-10 méter széles és kb. 30 méter hosszú természetes alagút a Ribita-patak felett. Egykori barlangjárat megmaradt emléke ez a sziklaív. A képződmény rendkívül látványos és a rohanó patak izgalmassá is teszi. Az alsó és felső bejáratát külön-külön kell megközelíteni a középen futó mészkőgerincről. Bátrabbak (csak is kis víz idején) keresztül is ügyeskedhetnek a barlangon. Mindenképpen érdemes felmászni a „híd” tetejére is, ahonnan szép kilátás nyílik a patakvölgyre. Vizet vehetünk az itt fakadó karsztforrásból, majd kapaszkodhatunk vissza a buszunkhoz. A teljes túra nem több mint 1,5 km, és valamivel több, mint 100 m emelkedő, bár az egy kissé meredek. Buszunkkal már ismert útvonalon térünk haza a kora esti órákban.

Szükséges felszerelések: jó túracipő, élelem, kellő mennyiségű folyadék, esőkabát, némi pénz a belépőre (Lei)

a túra össz. hossza: 7 km 

emelkedőszint:  100 m

nehézség:  könnyű túra

túravezető: Gila Csaba +36-70/6100878

 

Figyelem!  

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

2017.04.22-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója

 

 

Részvételi költség

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.

Gyerekeknek 14 év alatt 50% kedvezmény = 3000Ft/ fő


A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az Fehér-Körös völgye azonosító kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

Jelentkezéshez kérjük  KATTINTSON IDE  és töltse ki a regisztrációt.

 

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről ITT OLVASHAT!