Barangolás a Felvidéken és Lengyelország déli tájain. 2017.10.07-11.

Örömmel tudatjuk a kedves érdeklődőkkel, hogy Egyesületünk (közkívánatra) kirándulást szervez Lengyelország déli részére melyet egy kis felvidéki barangolással teszünk még színesebbé, vonzóbbá. Utunk fő célja Lengyelország szellemi, kulturális fővárosának, - Krakkó és környékének meglátogatása, de előtte azért a Felvidék néhány kultúr-történelmi kincsekben bővelkedő vidékét, egykori patinás településeit, egyéb magyar vonatkozású emlékhelyeit is felkeressük. Utazás közösen, bérelt különjáratú Autóbusszal. 

 

Részletes program:

1nap. 2017.10.07. (Szombat)

Indulás reggel 05:00 órakor Békéscsabáról, a vasútállomás melletti Penny áruház parkolójából. További felszállási lehetőség a különjáratú autóbuszra útközben Békésen (ugyan csak) a helyi Penny áruház parkolójában (05:20)  Útvonalunk Békéscsaba - Debrecen – Miskolc, -Kassa. Utazás folyamatosan rövid pihenőkkel. 

Első program helyszínünkre (Kassára) való érkezésünk előreláthatólag dél körül várható. 

Kassa
Kassa

A kissé fárasztó buszozást egy városnéző pihentető sétával feledtetjük, Szlovákia második legnagyobb és legnépesebb városában, Kassán. - Főtéri Székesegyház, - a Rákóczi kripta és a Rodostó - ház megtekintése, Márai Sándor egykori lakóháza - és szobra stb.. Az informatív városnézés után délután folytatjuk utunkat a történelmi felvidéki tájakon. Következő megállónk és sétánk Eperjesen lesz. A nap hátralévő részében terítéken a Szepesség, és egyéb csodái;  Szepes vára – (a Zápolyák egykori sasfészke), Lőcse - avagy a Fekete Város és értékei - a városháza,  a Szent Jakab templom, valamint a hírhedt „szégyen ketrec”..

 

"a szégyen ketrec" Lőcsén

Este érkezés Poprádra ahol az esti vacsoránk után a pihentető éjszakát is töltjük egy minden igényt kielégítő 3csillagos Hotelben.

 

  1. nap 2017.10.08. (vasárnap)

A reggeli után újra visszaülünk az autóbuszra és folytatjuk tovább barangolásunkat a gyönyörű Felvidéki tájakon. Napi programunk a teljesség igénye nélkül (nem sorrendben):

Szepesszombat, és annak temploma, a Nagyőri kastély és festő gazdája -Mednyánszki László.

Szepes vára
Szepes vára

Késmárk. Bűbájos szabad királyi városka és annak látnivalói: Evangélikus templomai - fából, kőből. Thököly mauzóleuma stb..  A főgimnázium épülete. Séta a főutcán, majd Késmárk vára. Zdiar község népi építészete, festett faházai, Ólubló és impozáns vára stb..

Késmárk
Késmárk

Estére a Magas Tátra "mentén" érünk „Gácsországba” (Nyugat Galíciába) vagyis, egészen pontosan Dél Lengyelországba. Esti vacsoránk és szállásunk (3 napon keresztül) a Krakkóhoz igen közeli Wieliczkában lesz egy 3 csillagos szállóban, mely kb. 200m-re található a híres sóbányától. Vacsora után esti szabad program a patinás kisvárosban Wieliczkában.

.

3.nap:  2017. 10.09. (Hétfő)

Svéd asztalos reggeli után, rövid autóbuszos utazással érjük el az egykori Lengyel fővárost, Krakkót. Délelőtt ismerkedés a város nevezetességeivel.  

Ki is volt az a Schindler és mi is volt az ő listája? ( Séta a zsidó negyedben.) Ezután következik a Királyi Vár és a Wawel meglátogatása.  Sárkány les! A királyi palota udvara . A székesegyház  méltóságteljes pompája, a királyok és elnökök sírjai.

 

Krakkó
Wawel Székesegyház /Krakkó/

Itt nyugszik Nagy Lajos magyar-lengyel király lánya, Szent Hedvig is, aki  maga is lengyel királynő volt -  és Báthory István, Lengyel Király, Litván Nagyfejedelem és Erdély Fejedelme is egyben stb..  Délután visszatérünk Wieliczkába a szállodánkba. Rövid pihenő után átsétálunk a közeli világhírű Wieliczkai (só szobrokkal gazdagon díszített) Sóbányába.  Három kilométeres könnyű séta a lélegzetelállító földalatti birodalomban, magyar nyelvű idegenvezetés mellett. Este vacsora a szállóban. Szabad program.

Wieliczkai sóbánya
Wieliczkai sóbánya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.nap: 2017.10. 10.

Reggeli után újra autóbuszra ülünk és igyekszünk a közeli (kb. 40km)  Aushcwitz és Birkenaui koncentrációs táborok meglátogatására.

Auswitz
Auschwitz

A táborokban magyar nyelvű idegenvezetés mellett ismerkedhetünk a közeli történelem legsötétebb és legszörnyűbb helyszínével és felfoghatatlan sátáni ideológiájának „művével”.

Délután visszatérünk Krakkóba és ott folytatjuk városnézésünket ahol előző nap abba hagytuk. A Barbakán, a Flórián kapu és utca, főtéren a Mária Templommal, annak híres szárnyas oltára, a Posztócsarnok, a Balassi emléktábla, a Jagelló Egyetem, a  Múzeum vagy a Képtár megtekintése, stb.. Kávé, fagyi, sör - Krakkó patinás művészkávéházban, a Mihalik Gödörben. Estig szabadprogram Krakkóban.

Este helyi ízeket előtérbe helyező (búcsú) vacsorában lehet részünk egy Krakkói patinás étteremben. Vacsora után szabadprogram Krakkóban, vagy a közeli Wielicskában.

Figyelem!  A két közeli települést nagyon jó minőségű, gyors és igen megbízható külvárosi vasúti közlekedés köt össze, mellyel mindenki szabadon közlekedhet Krakkó belvárosa és a Wieliczkai szállás között. (Menet idő kb 20 perc!!) A Wieliczkai pályaudvar kb. 500mre található a szállástól.

 

 

 

Krakkói Vár a Visztula partján
Krakkói Vár a Visztula partján

5.nap.

Reggeli után indulás hazafelé. Útközben „bevesszük” Nedec várát, majd csoportos vízitúra kalandban lelehet részünk… Tutajjal a Dunajec habjain!

a Dunajecen...
Tutajjal a Dunajecen...

A gyönyörű természeti környezetben található Dunajec egykor magyar-lengyel határfolyó is volt!!!  A lenyűgöző látványt nyújtó sziklafalak, magas hegyek között, sasfészkek alatt, hat kanyart leküzdve bő két órás hajózással érünk kikötő helyünkre. A célállomásnál a „túlélők” ebéd lehetősége egy Gurál kocsmában - Ajánlat: brenzás haluska és  medavuha – (mézbor).

Ezután utunkat már végleg hazafelé vesszük. Útközben azért még megállunk Kisszebenben,  Csonváry Kosztva Tivadar szülőházánál, majd több rövidebb pihenőt tartva, folyamatos utazással érkezünk az esti órákban vissza Békésre és Békéscsabára.

Indulásra készen 2015-ben

 

A Program kalkulált részvételi költsége: 50 000Ft/fő

Egyesületi tagjaink részére 47 000Ft/fő

(A részvételi költség minimum 40fő jelentkezése alapján lettek kalkulálva!)

Amely tartalmazza:

  • A minden igényt kielégítő különjáratú autóbuszos utazás díját,
  • A három csillagos szállókon való szállás, és félpanziós ellátás költségeit,
  • A szervezési, valamint az Egyesületi hozzájárulás költségeit.

Belépőkre, + tutajozásra (a Dunajec folyón): kb. 130zloty és 10 euró plusz költség várható.

Jelentkezni a Programra csak előzetes regisztrációval és 10 000Ft/fő helyfoglaló, (útiköltség hozzájárulás) befizetésével lehet. A befizetéseket a Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 számlaszámára kérnénk. A közleményrovatba befizetéskor kérnénk feltüntetni a befizető (k) nevén túl a /FELVIDÉK-KRAKKÓ/  azonosító kifejezést is.

A jelentkezéseket (helyfoglalásokat) csakis az érvényes regisztráció és a "helyfoglaló" befizetésének sorrendjében tudjuk figyelembe venni. Maximalizált létszámunk 45fő!

 

A Programra jelentkezni, regisztrálni  IDE KATTINTVA lehet(tett)

 

További infók Zanócz Róbert 70/3340841 

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a feltételekről IDE KATTINTVA olvashat!

Krakkó