A Százlábú Egyesület ez évben is szeretettel vár minden érdeklődőt

 a IX. Körösök-Völgye Határtalan Vándortúrájára!

 Teljesíthető vízi túra formájában.

Időpont: 2019. 06-10.

 Túraprogramunk immáron 9. éve hivatott, a határon átívelő gyönyörű Körösök Völgyének egyedülállón gazdag és sokszínű, természeti valamint kulturális egységére felhívni a figyelmet. A vándortúra a látnivalókban igen gazdag romániai Bihari-hegységből indulva, a Borzi-szoroson és a Béli-hegyeken keresztül, végig a Fekete-Köröst követve a magyarországi Békés városáig tart. Ennek a tájnak a szokásosnál is gazdagabb környezeti és természeti értékein kívül az itt élők történelmi, néprajzi, vallási és kulturális sokszínűsége, valamint a Körösök mentén élő partiumi szórvány magyarság vendégszeretete meghatározó hangulatot biztosít ennek az öt napos túraprogramnak.


 

0. nap:

2019.06.05. (szerda este): Találkozó Békésen a Dánfoki- Üdülőközpontban a másnap reggeli közös kiutazás (indulásának) helyszínén.  Este: Szalonna sütés, ismerkedés, kultúrprogram...

 

Szokásainktól eltérően ebben az évben nem utazunk ki az első evezős túranapot megelőző estén Köröstárkányba (Ro). Inkább Békés-Dánfokon gyülekezünk és másnap reggel időben(!!!) indulunk együtt bérelt autóbusszal, a túra indítás helyszínére Köröstárkányba.(Románia)  A túra részvételi díja a 0. esti szállás költséget nem tartalmazza!  (faházban 1500Ft/fő, sátorban 1000Ft/fő)

1.nap:

2019. 06.06-án (csütörtök) reggel 05.30-ra áll ki a bérelt autóbusz a Békés-Dánfoki Üdülőtábor elé.

Ekkorra kell ide érkezniük LEGKÉSŐBB!! azoknak is akik az éjszakát nem a Békés-Dánfoki Üdülőtáborban töltik, viszont  a bérelt autóbusszal szeretnének kiutazni a túra indítás helyszínére. Az autóbuszba és a szállító teherautóba való bepakolás után közvetlenül indulunk Romániába. Akik távolabbról érkeznek azok az autóikat az Üdülőtábor parkolójában hagyhatják hiszen a túra 5nap elteltével pontosan itt ér majd véget!

Figyelem!

Kérnénk minden túratársat, úgy pakoljon, hogy külön legyen (könnyen elérhető helyen) az a cucca (felszerelése) amit az első napi programra hozni kíván a kenuban, és külön az, amelyiket majd az autóbusz visszafelé menet az 1.sz. (Belényesújlaki)  táborhelyre szállít. (pl. a sátrakat, hálózsákot, váltóruházatot stb..)

   Túra Indítás hivatalos időpontja:

2019. 06. 06 csütörtök délelőtt ("magyar- idő") szerint: 10:00-kor!! 

Helye: Köröstárkányi sport pálya melletti kavicsos folyószakasz.

 

 Általános tudnivalók a túra résztvevői számára:

 A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Ennek tudomásul vételét az indulás előtt mindenki aláírásával igazol!

 A túra szervezett formában, túravezetők segítségével és vezetésével zajlanak! A napi túratávok és programok után a túrázók előre kialakított (és már sokszor kipróbált) közös táborhelyen töltik az éjszakát saját sátrakban.  A határátlépésekhez érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

 A tábor helyszínek sorrendben a következők:

  • Köröstárkány, (Románia)
  • Belényesújlak, (Románia)
  • Gyanta, (Románia)
  • Tenke, (Románia)
  • Nagyzerind-Feketegyarmat. (Románia)
 

 Az igénybe vett táborhelyszíneken sörpadok, asztalok, WC-k és tisztálkodási (alap) feltételek a rendelkezésre állnak. A tábori felszereléseket, személyes csomagokat, sátrakat, szivacsokat, hálózsákokat stb.., zárt teherautó(k) szállítják egyik táborhelyről a másikra. Ezért a kenukban, a túra ideje alatt nem kell felesleges cuccokat cipelni, csak azt ami a napi programhoz feltétlenül szükséges. A szervezők minden közös táborhelyen töltött este folyamán, bőséges meleg vacsorát biztosítanak a résztvevők számára. Ezért kérjük, hogy mindenki hozzon magával evőeszközt, + mélytányért, bögrét. (ne törékenyt és ne gyenge műanyagot!) A napi egyéb étkezésekről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A táborhelyek közelében mindenütt találhatók élelmiszerboltok, ahonnan a készleteket fel lehet tölteni. Romániában a Lei (RON) a hivatalos fizetőeszköz, kérjük költőpénznek azt beszerezni! A táborhelyek környékén korlátozott számban egyéb szálláslehetőségek is igénybe vehetők. Ezek általában a falusi vendéglátás keretein belül, magánházaknál működő egyszerű szállásszolgáltatások. Az ilyen típusú szállások külön költségeit a túra részvételi díja nem tartalmazza! E szálláslehetőségek igénylését ugyancsak e-mailban kérjük jelezni. (info@szazlabu.hu)

 

Nagyítható térképért kattints a kis képre:

 

Amit a Fekete-Körös völgyről tudni érdemes:

"Fekete-Körös völgyi kis trakta"

/Táj, ember, kultúra/

Részlet: 

 Vagner Szabó  János

 munkájából.

 

Időpont Körösök Völgye Határtalan Vándortúra Program (vízi túra)

2019.06.06.

csütörtök

 

Köröstárkány, - Belényes,

- Belényesújlak (20km)

 

2019.06.07.

péntek

 

Belényesújlak,- Borzi-szoros,- Sólyom, Belényesszentmiklós,- Gyanta, (22km)

 

2018.06.08.

szombat

 

Gyanta—Ripai magaspart, -Tenke  (18km)

 

2019.06.09.

vasárnap

 

Tenke, Feketetót, Feketebátor, Talpas, Tamáshida, Nagyzerénd-Feketegyarmat, (53km)

 

2019.06. 10

Pünkösd Hétfő!

Nagyzerind-Feketegyarmat, Ant, Országhatár, Gyula- városerdő, Szanazug, Békési Kikötő (37km) befutó: kb.17 órakor

 

 

Vízi túrázóknak:

A jelentkezők számára a szervezők 3 és 4 személyes törhetetlen polietilén kenukban biztosítanak beülő helyet melyek a túra kiindulási helyszínén kerülnek átadásra. Amennyiben már kialakult 3-4 fős legénység szeretne, külön kenut kapni a szervezőktől, azt kérnénk e-mailben előre jelezni az info@szazlabu.hu címen.

A Vízi túrára csak úszni tudó, 18. életévüket betöltött személyek jelentkezését fogadjuk el!

Kivéve ha valaki  a vízitúrázásban gyakorlott szülővel érkezik, és a szülő gyermekére is teljes mértékű felelősséget vállal melyet a túra előtt aláírásával igazol. Ebben az esetben az alsó korhatár a betöltött 14. élet év!!

A vízi túrán való részvételnél az evezésben való járatlanság nem kizáró ok, de a rutin e -téren komoly előnyt jelenthet...

A szervezők a mentőmellényeken kívül kenunként min.1 db 30 liter űrtartalmú vízhatlan hordót is biztosítanak a személyes dolgok víztől való védelmének érdekében. (akinek van sajátja, az hozhatja pluszban) Vízi cipő, vagy gumi szandál ajánlott a kövek miatt!!

A vízi túra részvételi költsége:

30 000Ft/fő

Egyesületünk tagjai részére:

26 000Ft

A vízitúrára ebben az évben maximum 50 jelentkezését tudjuk csak elfogadni, mert a speciális törhetetlen kenukban, csupán ennyi beülő hely áll rendelkezésre! 

Ezért a jelentkezéseket csak is az érvényes regisztráció, valamint a részvételi díj 50%-nak (mint foglaló) befizetésének a sorrendjében tudjuk elfogadni.

 

 

 

 

 

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek?

A részletekről, feltételekről

IDE KATTINTVA tájékozódhat!

 

 

 

 

 

 Jelentkezés (regisztráció)

a 2019. évi IX. Körösök Völgye Határtalan Vándortúrára

 

IDE KATTINTVA!

 

A részvételi díj 50% -nak átutalását (helyfoglalásként) a Százlábú Egyesület számlaszámára kérjük utalni.

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a befizető(k) nevét és a "határtalan 2019" azonosítást is.

 További információt a szazlabuprogram@gmail.com, valamint a +36/70-3340841-es telefonszámon kérhet. 

 

 

 

A III. Körösök Völgye Határtalan Vándortúráról (2013-ban) készült film megtekintéséhez

kattintson az alábbi képre