Az igazi Bulgária!

2019. június 23—30.

Kirándulás egy kevésbé ismert, ám annál érdekesebb természeti, és kulturális értékekben bővelkedő országba.

... és persze pár nap tengerparti pihenés is az aranyparton Neszebarban!

Tisztelt Egyesületi Tagság, Tisztelt Barátaink!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Egyesületünk a a nagy érdeklődésre való tekintettel, ismét buszos kirándulást szervez a nyár folyamán Bulgáriába!

 

Bulgária — Bulgária...

 A Balkán védő bástyája, amely az elmúlt közel másfél-ezer évben igen sokszor cserélt gazdát, de hitet soha! Fontos tény, hogy a VII. századtól (!) ide települt Onogur- Bolgárok és déli Szlávok keveredéséből kialakult Bolgár Nemzetet semmilyen (akár több évszázadig is tartó) Bizánci, Oszmán, vagy Szovjet uralom nem tudta eltüntetni a történelem süllyesztőjében.

Bulgária háromszor volt igazán független a történelme során. Először 632–1018 között, majd 1185–1396 között, végül 1878 óta.

Utazásunk során alkalmunk lesz ennek a (mindent "túlélő”) kis népnek, egyedi kultúrájával, vallásával, és gyönyörű természeti értékeivel is egy kicsit tüzetesebben megismerkedni. Persze a híres (arany) tengerpartot sem hagyhatjuk ki Bulgáriai kalandozásunkból és közvetlen tengerparti szálláshelyünknek köszönhetően, néhány igazán pihentető szép napot is eltölthetünk a Fekete-tenger partján.

 Körutazásunk, egy minden igényt kielégítő klímás különjáratú autóbusszal.

 Szállásunk-ellátásunk 2 ágyas hotel szobákban: Dupnicában (3 éjszaka) félpanziós ellátással,  Neszebárban (4éjszaka) a tenger mellett, svédasztalos reggelivel.

 

Előzetes program:

 1.nap /06.23. vasárnap/

Indulás reggel 04:00-kor  Békéscsabáról a (vasútállomás melletti Penny áruház parkolójából)

További felszállási lehetőség a Békéscsaba - Szeged útvonalon, előre egyeztetett időpontban és helyen.

Folyamatos utazás Szerbián és Bulgárián keresztül, a Szófiától nem messzire található  Dupnicába, amely a gyönyörű Rilai-hegység lábánál terül el. Érkezés előreláthatólag a kora esti órákban. A szállások elfoglalását követően vacsora, majd esti városnézési lehetőség.

2000 méter felett a Rilai-hegységben..
                                                                                      2000 méter felett a Rilai-hegységben..

 

2 .nap /2019.06.24. hétfő/

Ezen a napon a reggelit követően buszos kirándulást és könnyű gyalogtúrát teszünk Bulgária igazi gyöngyszemének tartott Rilai-hegységben. Az egész környéket szinte teljesen lefedő Rila Nemzeti Park csodálatos dolgokat rejt: több tucat túraösvényt, több mint 200!! tengerszemet, pazar csúcsokat, hatalmas fennsíkokat, kitűnő sípályákat és persze igen gazdag élővilágot is. Mi ez alkalommal az e hegységben (2000 méteres magasság felett) található „7-tó” vidékét vesszük tüzetesebben szemügyre egy könnyű gyalogtúra formájában.

 

Ezek a fantasztikusan látványos gleccser tavak mindegyike más és más magasságban találhatóak a turisták nagy örömére. A legmagasabban fekvő Szalzata (Könnycsepp) tó pl.2535 m magasságban!!  A parkolóból (az autóbuszt hátra hagyva) felvonóval jutunk fel a Rilski-Ezera turista szállóig ahonnan túránkat is indítjuk. (A felvonó díja kb.18 leva (oda-vissza), nyugdíjasoknak 12 (leva) Viszonylag csekély szintkülönbségű, jól jelzett turistaúton sétálva gyönyörködhetünk a híres nemzeti park csodáiban egészen a délutáni órákig amikor is búcsút veszünk a 7-tó vidékétől 

        

 

 Visszaúton, Dupnyica felé, útba ejtjük a Szapareva Banya-i- (a Balkán félsziget egyetlen működő) forró vizes gejzírjét (103 Co-os)

Visszatérve a Hotelba vacsora és pihenés a program.

 

3. nap  /2019.06.25 kedd/

Ezen a reggelen kirándulásra indulunk a híres Rilai Kolostorhoz és a Stobi Piramisokhoz                                                                                                                          

  • A Rilai Kolostor, amely a világörökség része a bolgár nemzeti újjászületés építészeti stílusának egyik legpompásabb példája. Festői hegyvidéki környezetben 1147 m magasan fekszik. Alapítása a X . században Rilai Szent Jánoshoz és tanítványaihoz köthető. A kolostor és annak belső udvara szabadon látogatható, viszont az egyházi épületegyüttesben található Szűz Mária Templom, Borisz cár sírja, és a Kolostor Múzeumába csak 5 levás belépőjeggyel tudunk bejutni.
  • A kolostortól 5 kilométerre található a „szent barlang” is ahol Rilai Szent János 20 éven keresztül remeteként szolgálta az urat.

A kolostorlátogatást követően még mindig a Rílai-hegységben kalandozva a „Stobi” homokkő piramisok felé vesszük utunkat, ahol kb. 2 órás könnyű túra vár ránk a vörös színű, szél és víz koptatta hegyes sziklaképződmények mentén. Belépődíj: 2 leva. A legszebb látványt naplementekor nyújtja a táj, de azt nem biztos, hogy megvárjuk… hiszen a Dupnyicai Szállodában  már minket vár az „utolsó"  vacsoránk.

4.nap 2019.06.26. /szerda/

Reggeli után búcsút veszünk Dupnyicától és a gyönyörű Rilai-hegységtől, majd folyamatosan keletnek tartva autóbuszunkkal, megcélozzuk a Bulgár tengerpartot. A távolság igen tekintélyesnek mondható melyet jórészt autópályán teszünk meg. (460 km!) Délutánra érkezünk a Bulgár tengerpart egyik legkedveltebb részére, amit a köznyelv csak „napos partnak” nevez. Szállásunk és svédasztalos reggelink pár napon keresztül egy kiváló tengerparti szállodában lesz a híres Neszebár óvárosától néhány km-re...  Egyéb étkezési lehetőségek a szálloda éttermében, vagy a tengerparton található megannyi étteremben. Élelmiszerbolt a szállástól kb.300m-re található.   

              

          

                

 5.nap  /2019.06.27. csütörtök/

Reggeli után fürdés, pihenés a tengerparton. Délután kirándulást teszünk Neszebar óvárosába gyalogosan.  Neszebar Bulgáriában, a Fekete-tenger partján, az ókori Mesembria helyén található. A város műemlékekben gazdag ókori részét, amely egy félszigeten helyezkedik el, az UNESCO 1983-ban felvette a Világörökség listájára.

 

 

6. nap 06.28. /péntek/

Reggeli után egész napos fürdés, pihenés a tengerparton.

 

7. nap  2019. 06. 29./szombat/

Reggeli után kirándulás autóbusszal busszal Szozopolba a Fekete-tenger egyik legrégebbi kikötő városába.. Séta az egykori Görög óvárosban. Délután (este) még egy utolsó fürdés, pihenés a tengerparton.

8. nap  2019. 06.30. /vasárnap/

 Búcsú a Fekete-tengertől.  Korai indulás hazafelé folyamatos utazással, több pihenővel. Érkezés előreláthatóan a késő esti órákban.

 

 Rövid (zenés) fotós beszámoló  a 2018-as programunkról és a helyszínekről!

 

 

 

A kirándulás kalkulált költsége: 27 000Ft + 160€

Egyesületi tagoknak: 27 000Ft + 150€

(Minimum 40fő jelentkezésével számolva.)

Ennél kevesebb számú jelentkezés esetén a  költségek kissé emelkedhetnek.

Amely tartalmazza:

  • A különjáratú autóbuszos utazás teljes költségét
  •   A szállást 7 éjszakára (2 ágyas) fürdőszobás szállodai szobákban
  • A félpanziós ellátást az első 3 nap alatt
  • Svédasztalos reggeliket az utolsó 4 napon
  • A szervezés költségeit
  • Az egyesületi hozzájárulást.

 

A regisztrált jelentkezőktől 27 000Ft  (Útiköltség hozzájárulást)  kérünk átutalni az Egyesület számlaszámára mely egyben helyfoglalónak is tekintendő. A befizetéskor a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni a "Bulgária 2019" kifejezést valamint a befizető(k) nevét is, a könnyebb azonosítás érdekében. A fennmaradó összeget a helyszínen szedjük össze.

Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564

 

 Amennyiben a regisztrációs felület rákattintásra nem jelenik meg, abban az esetben sajnos már nem áll módunkban jelentkezéseket elfogadni.

__________________________________________________________________________________

 

A Programra regisztrálni IDE KATTINTVA LEHET(ETT) !

 Tisztelt Érdeklődők!

A túljelentkezések miatt a regisztrációs lehetőséget átmenetileg felfüggesztettük!

"Váró listára" jelentkezni e-mailban, az info@szazlabu.hu címünkre írva.

 _____________________________________________________________________

Költőpénz  belépőkre, libegőre, kb.4000Ft értékű Bulgár Leva

További infó: info@szazlabu.hu, szazlabuprogram@gmail.com, vagy a 70/3340841 tel.számon

 A csoportot a bolgár nyelvtudással rendelkező (és egyéb Bulgáriával kapcsolatos dolgokban jártas) Maláta Misi is elkíséri, (vezeti) akitől további hasznos információk is kérhetők az út előtt a malatam@t-online.hu e-mail címen, valamint közvetlenül a program alatt is személyesen.

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a belépésről IDE KATTINTVA olvashat!