Vizi túra a Fehér-Körös romániai szakaszán

2019 06. 22-23.

(Nyílt túra!)

 

Tisztelt Túratársak! Tisztelt Barátaink!

 

   Egyesületünk által a tavalyi évben először(!!) megrendezett Fehér-Körös vízi túránk sikerén felbuzdulva, (no-meg az azóta is tartó nagy érdeklődésre való tekintettel), ismét belevágunk e-programunk megszervezésébe.

Ezzel a túránkkal a Fehér-Körös „középső”,  romániai szakaszának felfedezésére invitálunk Titeket! 

Az Erdélyi-Érchegységben eredő Fehér-Körös itt már „beér” a Béli és a Zarándi-hegységek közé és hangulatos völgyében igen jó tempóban, folyamatosan kanyarogva tudunk evezni.  Az előző évi tapasztalatok alapján ismét egy nagyjából 50-55 km-es távot gondoltuk  megevezni, e 2 napos túra alkalmával.

 

 A túra Körösdombró, ( Dumbrava) Honctő, (Gurahont) Almás, Borossebes, (Sebis) és Barza (Barsa) települések közötti kissé csendesebb, de annál kanyargósabb, technikás szakaszon zajlik majd.

Előreláthatólag, itt közepes vízhozamnál, ügyes evezéssel, komolyabb veszélyhelyzetek nélkül, viszonylag elfogadható sodrásban és tempóban tudunk majd haladni. Vad zúgókkal nagyobb esésű fenékgátakkal ezen a szakaszon nem nagyon fogunk találkozni. Annál inkább  keresztbe bedőlt fákkal, belógó ágakkal, éles és gyors kanyarokkal, valamint a szokásosnál erősebb sodrással.

 A folyó e szakaszon igen természetes, érintetlen, és igen bájos arcát mutatja majd számunkra. De (mint minden élővíznél) nem szabad lebecsülnünk azt, hiszen e folyóvíz tulajdonságai itt is gyorsan változhatnak a mindenkori vízhozam és az egyenetlen mederviszonyok folytán...

Ezt az előző évben, saját bőrünkön is megtapasztaltuk!!!

Ezért a két napos túra szakaszai, indulási, és kiszállási pontjai az adott körülmények tükrében a túravezető döntése alapján változhatnak!

Szállásunk közvetlenül a folyó partján, de lakott településen kívül eső Elim Motel, sátorozásra kialakított elkerített füves kertjében lesz. Lehetőség van ugyanitt kicsi faház(ak) bérlésére, valamint a helyi Motelben 2 ágyas szobát is tudunk korlátozott számban előre foglalni. (A 2 ágyas szobákat 8000Ft/db/éj és az ugyancsak 2 ágyas faházakat 4000Ft/db/éj összegért lehet igénybe venni.) A sátorozók és a faházas szállásokat igénybe vevők számára vécé, valamit napmelegítős zuhanyzó és természetesen áramvételezési lehetőség is rendelkezésre áll.

 

 

Figyelem!

A túraprogram részvételi díja csak a sátras szállás és a terület használati díját tartalmazza!

 Az egyéb szállásigényeket segítünk eljuttatni a tulajdonos felé, de azt mindenkinek magának, kell majd kifizetnie a helyszínen.

Az egyéb szállás igényeket Gila Csabinak címezzétek : 74gilacsaba@gmail.com

Hálózsákot érdemes hozni a faházakba is, mert nem biztos, hogy lesz ágynemű… A két ágyas, szobák normál „panzió” szintet képviselnek.

A motel alsó szintjén jó színvonalú étterem és pizzéria is működik, ahol vacsorázhat és reggelizhet is az, aki nem akar batyuból étkezni.

Figyelem! Fontos!

Mivel, hogy a táborhelyünk lakott területtől messzebb van ezért nincsen sok mód élelmiszer boltot útba ejteni a túra alatt, és azután sem!  Ezért mindenki úgy készüljön, hogy az „energia pótlóit” előre szerezze be.

Az étkezéséről mindenkinek magának kell gondoskodnia!

Fontos lehet az is hogy az Elim Motel-nek és annak éttermének üzemeltetői lelkiismereti (vallási) okokból nem árulnak semmilyen alkohol tartalmú italt! Viszont megengedik bármilyen hozott ital fogyasztását a kemping és a Motel területén.

A túra tervezete:

1.nap 2019 06. 22. szombat

Indulás: Békésről a Dánfoki Üdülőközponttól 04:30-kor. Utazás bérelt autóbusszal közösen a túraindítás helyszínére. Akik távolabbról érkeznek a túrára, és az Üdülőtáborban szeretnének előző estére olcsó szállást igényelni akkor azt Hegyesi Szilárdnál előre jelezzék. hegyesi.szilard@gmail.com  20/3952012 Akik autóval érkeznek Békés-Dánfokra, azok járműveiket az Üdülőtábor recepciós épülete mögötti parkolóban hagyhatják a túra végéig, mert az autóbusz vasárnap este ide hoz mindenkit vissza.

További felszállási (csatlakozási) lehetőségek 04:40-kor ugyan-csak Békésen a Cseresznye utcai buszmegállónál (Sipaki cukrászdánál) majd Békéscsabán 05:00-kor Malom-téri parkolóban, és végül Gyulán a Penny áruház parkolójában 05:20-kor.

Folyamatos utazás 1 rövid megállóval (élelmiszerboltnál Kisjenőben) a túra kiinduló pontjáig Körösdombróig. (Dumbrava) Túraindítás kb. 09-10 óra között. Napi táv kb. 27km(!!)

Érkezés az esti táborhelyre (a vízen evezve) az Elim-Motelhez, előre láthatólag a késő délutáni órákban. Vacsorázási lehetőség a Motel éttermében, pizzázójában.  Este lazulás… pihenés.

 

  2.nap 06. 23. vasárnap

A vízre szállás előtt csomagjainkat bepakoljuk a nagybuszba, mert erre a táborhelyre már nem térünk vissza a napi túránk végeztével.

A 2. napi távunk kb.23km lesz.

A túra vége előreláthatólag ez évben is Barza községnél lesz (kb. 16-17 óra között) ahonnan a felszerelések és a kenuk (be) felpakolása után, (némi tisztálkodás és átöltözést követően) indulunk is hazafelé, Magyarországra.

A törhetetlen kenukat, evezőket,  mentőmellényeket, és kenunként 1db műanyag hordót a szervezők biztosítják. Felesleges dolgokat ez alkalommal sem kell majd a hajókban vinni, hiszen azokat a bérelt autóbusz szállítja majd előre az esti táborhelyünkre.

A vízi túrát Gila Csaba vezeti. (+36-70/6100878)

 

A vízi túrázáshoz szükséges/ajánlott felszerelések:

  • saját sátor, hálózsák, derékalj, zseblámpa, vékony kötél, bicska, szélesebb ragasztó-szallag, esetleg kispárna az ülésre
  •  ivóvíz, egyéb folyadékok, inni és enni való...
  • esőkabát, fejfedő, napkrém, vízi cipő, vagy szandál, melegebb ruházat is.. vízzáró táska/doboz (ha van)

A Vízi túra előrelátható részvételi díja: 13000Ft/fő

 

Egyesületi tagjaink részére: 10000Ft/fő

Amely tartalmazza

  • az utazást bérelt busszal,
  • kenuk, mentőmellények, hordók bérleti díját és azok szállítását.
  • Sátorhelyet, kulturált táborhelyet, közvetlenül a Fehér-Körös mellett, W.C-t, zuhanyzási és áram vételi lehetőségeket.
  • túravezetést és a túraszervezési költségeket

 

A túrára jelentkezni (REGISZTRÁLNI)

 

ERRE A SORRA KATTINTVA LEHET!

 

Figyelem!

Erre a vízi túránkra is maximum 50fő jelentkezését tudjuk elfogadni!

Az idén is várható túljelentkezések miatt, csak-is a regisztráció, és a részvételi díj befizetésének sorrendjét tudjuk figyelembe venni!!

A befizetéseket a a Százlábú Egyesület 11733003-20120564 számlaszámára kérjük utalni.

A közleményrovatba a "Fehér-Körös vízitúra2019" szöveget kérnénk feltüntetni.

 

Ide kattintva a 2018-as Fehér-Körös túránkról készített

(zenés) fotó albumunkat nézhetitek meg!