Bringával a Tisza-tó körül!

Tisztelt Egyesületi tagság! Tisztelt Barátaink!

 

Ezzel a programunkkal is egy régebbi adóságunkat próbáljuk törleszteni. Ebben az évben végre megszervezésre kerül a sokak által már nagyon várt bringás Tisza-tó kerülést! Többször nekifogtunk már a szervezésének, de valami mindig közbejött és csak toltuk-toltuk tovább a következő évre….évekre… 

Tehát! Örömmel tudatjuk az érdeklődőkkel, hogy a Százlábú Egyesület 2019 évi bringás túráinak szezon nyitó első programja a Tisza-tavi Bringatúra, 2019.04.27-28. kerül megrendezésre.

A Tisza-tó (más néven Kiskörei víztározó) Magyarország második legnagyobb tava. Bár ez a tó egy „időszakos mesterséges víztestként” definiálható leginkább, (Területe 127 km²,) amely az 1973 ban megépített Kiskörei Duzzasztómű „hozadékaként” a Felső Tiszai áradások megelőzésének, valamint az Alföld ideálisabb víz utánpótlásának okán jött létre.  A tónak és ahhoz tartozó összetett vízi világnak, mára már teljesen kialakult lenyűgöző természeti képe, egyedi hangulata, sajátos ökológiája van. Ez a vidék nagyrészt a Hortobágyi Nemzeti Park részeként, (annak bemutató területeként) működik, mely egyben (1999 óta) az  UNESCO Világörökség részét is képezi.

Bringatúránk alkalmával ezt a csodálatos vízi világot tekerjük körbe nyugodt tempóban, és mindent megnézünk, ami csak utunkba kerül…

Az oda-vissza utazás szervezetten bérelt autóbusszal. A bringákat szokásos módon kerékpárszállító tréleren szállítjuk. Szállásunk a Poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum meletti kempingben 2-4 ős "retró" Cirkuszi... lakókocsikban. Étkezés: önellátó! (szombat este az időjárástól függően szalonnasütés hozott anyagokból) A kempinghez közel étterem, kocsma és élelmiszer bolt is található.

 

 

 

Részletek:

O.nap, 2019. 04.26. (péntek) 18.00-kor a bringák felpakolása a kerékpár szállító trélerre a Békéscsabai Penny parkolóban.

 

 1.nap: 2019.04.27 (szombat) Indulás különjáratú bérelt autóbusszal 05:00-kor a Békéscsabai Penny parkolóból.

Felszállási lehetőség az útvonal szerint még Békés Penny parkoló, 05:20 majd Szeghalom Lidl parkoló kb 06.00kor. Utazás folyamatosan a Tisza-tó-hoz. Érkezés kb. 08-09 óra között a Poroszlói kempingbe, ahol majd az éjszakát is töltjük. Lepakoljuk a bringákat és neki indulunk a túrának. A túraprogramunk 2 naposra van tervezve éppen azért, hogy nyugodt tempóban tudjuk körbe bringázni a tavat és minél több mindent megtudjunk nézni útközben.  A két rész „Északi-kör”, kb 30-40Km, (Poroszló, Ároktő, kompozás.. Tiszacsege,Tiszafüred, Poroszló)  a „Déli- kör” kb. 70 km. (Poroszló, Sarud, Dinnyéshát, Kisköre, Abádszalók, Tiszaörvényes, Tiszafüred, Poroszló).

 

Azt, hogy melyik szakasszal kezdjük az első napon, azt majd az időjárási és egyéb tényezők figyelembevételével a Túravezető dönti el. A bringás túraútvonal nagyrésze aszfaltozott kerékpárút, amely többnyire a gátkoronán fut végig. Viszont lesz benne pár km gyengébb minőségű vegyes burkolatú szakasz is amire figyelni kell. (Tartalék belsőt mindenki hozzon magával!) Jó hír, hogy komolyabb szintemelkedéstől ezen a túrán nem kell tartanunk...  

A túrát Mokrán Zoli vezeti.

 

A szálláshelyünk közvetlenül, a híres (óriás Akváriummal is büszkélkedő) Tisza-tavi Ökocentrum mellett található melyet magunk is bejárhatunk ott létünkkor a pihenő időnkben…

2.napon 04. 28(vasárnap) reggeli után indulunk a ”maradék” szakaszt teljesíteni. Visszatérés a kempingbe délután. Felpakoljuk a bringákat a szállító trélerre és a bérelt külön busszal hazatérünk az esti órákban.

 

A program előre látható költsége: kb. 12 000Ft

Egyesületi tagjaink részére 10 000Ft

Amely tartalmazza:

  • A különjáratú autóbuszos utazás költségét,
  • A kerékpár és csomagszállítást
  • a szállás költségét
  • a szervezés és túra vezetést
  • az egyesületi hozzájárulást.

   A program minimum 20 fő jelentkezésével indul.

Maximális létszám 40fő!!!

 

Jelentkezni (regisztrálni) IDE KATTINTVA lehet!

 

A regisztrált jelentkezőktől 5000Ft előleget (utazási hozzájárulás Tisza-tó) címen kérünk átutalni a Százlábú Egyesület

OTP 11733003-20120564 számlaszámára.

 

Amit a BRINGA TÚRÁRA hozni érdemes:

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db belső gumi tartalékba. Érvényes!! Személyi Igazolvány és lakcím kártya. Vegyes ruházat, (melegebb öltözék is!!), esőkabát, törölköző, fürdőruha, tisztasági csomag, nyári sapka vagy kendő, sportcipő, papucs, vagy szandál, zseblámpa, WC-papír, zsebkendő, napozó krém, napszemüveg.

Bár ágyneműt kapunk a szálláson de nem árt még egy hálózsákot is hozni ha hűvösebbre fordulna az idő.

A "RETRÓ" LAKÓKOCSIKBAN áram forrás is rendelkezésre áll ezért ha valaki nagyon fázós, hozhat magával kisebb méretű hősugárzót, vagy hő-lég fújót is.(kaptunk rá engedélyt a tulajtól)

A kerékpártúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, melynek tudomásul vételét a túra kezdetén minden túratársunknak az aláírásával is igazolnia kell.

  • A túra szervezett formában túravezető vezetésével és segítségével zajlik.
  • A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 12. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét.
  • A túra előre látható átlagsebessége a sík területen 12 - 20 km/h.
  •  A túra össz. távja kb.110 km 

A túrát: Mokrán Zoltán vezeti 30/9535432

Szervezés, lebonyolítás: Zanócz Róbert 70/3340841