Boga-völgyből a Szeglet-havasra 2019.06.15.

Ez a gyalogtúránk a nehezebb és hosszabb, vagyis az „embert próbálóbb” kategóriába tartozik. Ám ennek a programnak a kihívás értéke egyenesen arányos azzal a fantasztikus látványt ígérő csodával, melyet magunk is megtapasztalhatunk, ha Lovas Józsi (túravezetővel) tartunk ezen a remélhetően gyönyörű, kora nyári napon.

Ez a túránk, nem egészen a szokványos (túra) útvonalakon fog haladni és elmondhatjuk, hogy egyesületünk szervezésében most először közelítjük meg ebből az irányból a Nagy-havas tömbjét és azon belül is a Szeglet-havast.

 Kiutazás Romániába a túra helyszínére közösen, bérelt autóbusszal. Úticélunk, a Bihar-hegység egyik legismertebb üdülő övezete, Boga-völgy. Gyalogtúránkat is innen indítjuk, tengerszint feletti kb.520 m-ről.

Egy ideig az üdülő telepen baktatunk keresztül, majd az épületek között vezető fakitermelő úton felkapaszkodunk a völgy északi oldalát szegélyező hegyre. Az út itt nem soká elfogy a lábunk alól és egy régi irtáson a legmegfelelőbb helyeket keresve kapaszkodunk tovább a gerincre, ahol a Biharfüred felé vezető kék jelzésű turistautat érjük majd el. (Itt a tengerszint feletti magasság már eléri az 1200 m-t!!) Ettől a ponttól jelzett úton haladunk a Szeglet-havas alatti tisztásig. Némi pihenő után, innen kezdjük meg a „csúcstámadást”!!

A terep itt már egyre meredekebb. Túránk útvonala az erdősebb vidékről kiérve egy idő után, már a nagyobb kövek, és sűrű bokrok között halad.

A Szeglet havas gerincét Kb. 1600m-en érjük el ahonnan már csak pár méter a csúcs. 1627m! Eddig kb. 6 km – t tettünk meg.

A csúcson tartunk egy hosszabb pihenőt hiszen a Bihar-hegység egyik legszebb kilátó pontjához érünk fel, amelyet nem lehet csak úgy magunk mögött hagyni. A pihenő után folytatjuk utunkat, immáron szinte teljesen vízszintesen a Nagy-havas gerincén. A gerincről a Kopott-Csapáson ereszkedünk le egészen a gyönyörű Varasó-tisztásra, ahol már az autóbuszunk vár ránk, ami időközben Boga völgyből majd feljön értünk.

 

 

A túra hossza: 12 km

Emelkedő szintkülönbség: 1100 m

A túra ideje: 6-7 óra

Nehézségi foka: Közepesen nehéz túra.

Technikailag nem olyan nehéz, de az emelkedő szintkülönbség tekintélyes! 

Utunk több helyen nehezen járható terepen halad. Ezért mindenképpen kifogástalan túrabakancs és (esetleg) túrabot is ajánlott a szokásos felszerelésen kívül! Továbbá "magabiztos", jó erőnlétre is szükségünk lesz!!

 

 

A túrára továbbá kis hátizsákot, (nem nylon szatyrot!) 1 napra elegendő táplálékot, egyéb energia pótlókat, esetleg gyümölcsöt, innivalót, esőkabátot (nem esernyőt!!) váltó ruhát és váltó cipőt  javaslunk hozni. (Ez utóbbiakat, lehet a buszban is hagyni a túra ideje alatt.)

Figyelem!

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

 a Találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően

2019.06. 15-én reggel

  • 05.00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója

 A túrát Lovas József túravezető vezeti 30/9680935

 

Részvételi költség:

Egyesületünk tagjainak -5000Ft

Egyéb résztvevőknek -6500Ft.


A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az Boga völgy, Szeglet-havas 2019. azonosító kifejezést, és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

 

Jelentkezéshez kérjük  KATTINTSON IDE és töltse ki a regisztrációt.

 

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek? 

Soha sem késő!

 

A részletekről ITT OLVASHAT!