Túra a Fehér-Körös szurdok völgyébe

(Grohoti szikla-híd, Brad-i Arany Múzeum)

2020.04.04

  

 Idei első bakancsos túránk alkalmával  a Fehér-Körös felső folyásának néhány érdekesebb látnivalóit keressük fel az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Erdélyi-érchegység vidékén.(Ro)

Különjáratú bérelt buszunkkal, utazunk végig a Fehér-Körös mentén Magyarországról - Romániába, jórészt végig keleti irányba. Az első megállónk a Halmágycsúcs melletti szurdok rész lesz.  (Az alábbi fotók a 2017-es kirándulásunk alkalmával készültek)

 

A turisták előtt még alig ismert folyó-szoros, némiképpen emlékeztet a Sebes-Körösére Rév és Sonkolyos között, csak itt mind ez nem mészkőben, hanem vulkáni kőzetben jött létre.

A folyó mellett futó vasút, és annak alagútja szintén ismerős lehet azok számára akik már jártak a Révi-szorosban. Egy könnyű sétát teszünk a völgyben, amíg az út visz, majd visszatérünk a buszhoz.

 

 

 

 

 Következő állomásunk Körösbánya faluja, mely igen komoly történelmet tudhat a háta mögött. Az egykoron virágzó arany-bányász város, egy időben Zaránd megye székhelye is volt. Középkori alapokra épült a gótikus elemeket is felmutató Ferences Kolostora.

 

 

 

A régebben szebb napokat látott kolostor épülete ma a Böjte Csaba atya Dévai Szent Ferenc Alapítványának kezelésében van, és nyaranta gyerek számára táborokat rendeznek benne. Körüljárjuk az épületegyüttest, ha szerencsék van be is nézhetünk a templomba. Sajnos a katolikus (magyar) hívek száma a községben lassan-lassan a nullához közelít, így azt csak alkalomszerűen nyitják ki.

 E rövid kitérő után, Brad városába érkezünk, mely még ma is az ércbányászat egyik központja.

Itt megnézzük a település központjában található híres arany és ásvány múzeumot A változatos formájú, méretű termés-arany ércek, és a sokszínű és formájú ásványok a témához nem értők számára is igen érdekesek lehetnek. Belépő kb. 10-15 Lei.

 

 

Az utolsó tervezett látnivalónk a Grohot község közelében álló természetes kőhíd. Ez egy 20 méter magas, 8-10 méter széles és kb. 30 méter hosszú természetes alagút amely a Fehér-Körös egyik mellékága a Ribita-patak felett ível át.

 

Egykori barlangjárat megmaradt emléke ez a sziklaív. A képződmény rendkívül látványos és a rohanó patak igazán izgalmassá is teszi. Az alsó és felső bejáratát külön-külön kell megközelíteni a középen futó mészkőgerincről. Bátrabbak (csak is kis víz idején) keresztül is ügyeskedhetnek a barlangon. Mindenképpen érdemes felmászni a „híd” tetejére is, ahonnan szép kilátás nyílik a patakvölgyre.

 

Vizet vehetünk az itt fakadó karsztforrásból, majd kapaszkodhatunk vissza a buszunkhoz. A teljes túra távja itt nem több mint 2km és kb.100 m az emelkedő szintkülönbség.

Ezután visszaballagunk a bérelt autóbuszunkhoz amellyel a már ismert útvonalon térünk haza a kora esti órákban.

 

Szükséges felszerelések:

Túrázásra, erősebb igénybevételre alkalmas túracipő, hideg élelem, kellő mennyiségű folyadék, esőkabát, némi pénz a belépőre (Lei)

a túra hossza: 8 km 

emelkedőszint:  100 m

nehézség:  könnyű túra

Túravezető: Gila Csaba +36-70/6100878

 

Figyelem!  

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

2020.04.04-én reggel a találkozó, és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója

 

 

Részvételi költség

Egyesületünk tagjainak -5000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.

Gyerekeknek 14 év alatt 50% kedvezmény = 3000Ft/ fő


A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az Fehér-Körös gyalogtúra 2020 azonosító kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

Jelentkezéshez kérjük  KATTINTSON IDE  és töltse ki a regisztrációt.

 

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről ITT OLVASHAT!