Bringával a Tisza-tó körül!

2020.06.06-07

Tisztelt Egyesületi tagság! Tisztelt Barátaink!

 Az eredeti elképzelések szerint ezt a 2 napos bringás nyílt túraprogramunkat az ősz folyamára terveztük volna, de a körülmények úgy alakultak, hogy azt (jóval) előrébb hozzuk!

 

A Tisza-tó (más néven Kiskörei víztározó) Magyarország második legnagyobb tava. Bár ez a tó egy „időszakos mesterséges víztestként” definiálható leginkább, (Területe 127 km²,) amely az 1973 ban megépített Kiskörei Duzzasztómű „hozadékaként” a Felső Tiszai áradások megelőzésének, valamint az Alföld ideálisabb víz utánpótlásának okán jött létre.  A tónak és ahhoz tartozó összetett vízi világnak, mára már teljesen kialakult lenyűgöző természeti képe, egyedi hangulata, sajátos ökológiája van. Ez a vidék nagyrészt a Hortobágyi Nemzeti Park részeként, (annak bemutató területeként) működik, mely egyben (1999 óta) az  UNESCO Világörökség részét is képezi.

Bringatúránk alkalmával ezt a csodálatos vízi világot tekerjük körbe nyugodt tempóban, és mindent megnézünk, ami csak utunkba kerül…

Az oda-vissza utazás szervezetten bérelt autóbusszal. A bringákat a szokásos módon kerékpárszállító tréleren szállítjuk.

2020.06.06 án szombat este a szállásunk Tiszafüreden lesz egy kempingben. Itt önnáló faházakban 2 X 2ágyas szobák, (+ konyha, fürdőszoba, Wc) áll rendelkezésre.

Étkezés: önellátó! A kempinghez közel étterem, kocsma és élelmiszer bolt is található.

 

Részletek:

O.nap, 2020. 06.05-én (péntek du.) 18.00-kor a bringák felpakolása a kerékpár szállító trélerre a Békéscsabai Penny Áruház parkolójában. A bringák a közeli Andrássy Gimi zárt udvarán fognak éjszakázni. (Porta ügyelet 24 órában)

Ezt azért kell megtennünk előre, hogy ne másnap reggel bajlódjunk a pakolással, és ne húzuk az időt feleslegesen.

 

 1.nap: 2020.06.06 (szombat) Indulás különjáratú bérelt autóbusszal 05:00-kor a Békéscsabai Penny parkolóból.

Felszállási lehetőség az útvonal szerint még Békés Penny parkoló, 05:20 majd Szeghalom Lidl parkoló kb 06.00kor. Utazás folyamatosan a Tisza-tó-hoz. Érkezés kb. 08-09 óra között aTiszafüredi Kempingbe, ahol majd az éjszakát is töltjük. Lepakoljuk a bringákat és a csomagokat, majd egy gyors átöltözés után neki indulunk a túrának.

A túraprogramunk 2 naposra van tervezve éppen azért, hogy nyugodt tempóban tudjuk körbe bringázni az egész tavat és minél több mindent megtudjunk nézni útközben.  A két rész „Északi-kör”, kb 45Km, (Tiszafüred, Poroszló, Ároktő, kompozás... majd vissza Tiszacsege,Tiszafüred útvonalon)  a „Déli- kör” kb. 70 km. (Tiszafüred, Poroszló, Sarud, Dinnyéshát, Kisköre, Abádszalók, Tiszaörvényes, Tiszafüred).

 

Azt, hogy melyik szakasszal kezdjük az első napon, majd az időjárási és egyéb tényezők figyelembevételével a Túravezető dönti el. A bringás túraútvonal nagyrésze aszfaltozott kerékpárút, amely többnyire a gátkoronán fut végig. Viszont lesz benne pár km gyengébb minőségű vegyes burkolatú szakasz is amire figyelni kell. (Tartalék belsőt mindenki hozzon magával!) Jó hír, hogy komolyabb szintemelkedéstől ezen a túrán nem kell tartanunk...  

 

 

A Tiszatavi Ökocentrum híres "3d"-s aqváriuma...

 

2.napon 06.07-én (vasárnap) reggeli után indulunk a ”maradék” szakaszt teljesíteni, de előtte egy informatív látogatást teszünk a híres  Tisza-tavi Ökocentrum-ban is.

A napi szakasz letekerése után,  délután visszatérés a csomagjainkért a Tiszafüredi kempingbe. Felpakoljuk a bringákat a szállító trélerre és a bérelt külön busszal elindulunk hazafelé.

 

A program előre látható költsége: kb. 16 000Ft

Egyesületi, vagy pártolói tagajaink részére 14 000Ft

Amely tartalmazza:

  • A különjáratú autóbuszos utazás költségét,
  • A kerékpár és csomagszállítást (oda- vissza)
  • a szállás költségét
  • a szervezés és túra vezetést
  • az egyesületi hozzájárulást.

   A program minimum 15 fő jelentkezésével indul.

 

 

 

Jelentkezni (regisztrálni) IDE KATTINTVA lehet!

 

A regisztrált jelentkezőktől 5000Ft előleget (Tisza-tó, bringa) címen kérünk átutalni a Százlábú Egyesület

OTP 11733003-20120564 számlaszámára.

A Tiszacsegei kompon 2019-ben

 

Amit a BRINGA TÚRÁRA hozni érdemes:

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db belső gumi tartalékba. Érvényes!! Személyi Igazolvány és lakcím kártya. Vegyes ruházat, (melegebb öltözék is!!), esőkabát, törölköző, fürdőruha, tisztasági csomag, nyári sapka vagy kendő, sportcipő, papucs, vagy szandál, zseblámpa, WC-papír, zsebkendő, napozó krém, napszemüveg.

Bár ágyneműt kapunk a szálláson de nem árt még egy hálózsákot is hozni ha hűvösebbre fordulna az idő.

A kerékpártúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, melynek tudomásul vételét a túra kezdetén minden túratársunknak az aláírásával is igazolnia kell.

  • A túra szervezett formában túravezető vezetésével és segítségével zajlik.
  • A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 12. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét.
  • A túra előre látható átlagsebessége a sík területen 12 - 20 km/h.
  •  A túra össz. távja kb.110 km 

 

Szervezés, lebonyolítás: Zanócz Róbert 70/3340841

 

Előző évi Tisza-tó kerülő programunk rövid fotós (zenés!!)  beszámolója, az alábbi linkre kattintva nézhető meg:

https://indavideo.hu/video/Bringatura_a_Tisza-to_korul_2019