Szlovák Paradicsom!

 

Túrák a létrák hegységében!

2020.05.01.-03.

Nyílt túra!

  A Szlovák Paradicsomba szervezett elmúlt évi túraprogramunk annyira jól sikerült, hogy az idén is meghírdetjük.

 

Szlovákia egyik legérdekesebb és legvadregényesebb része a Káposztafalvi-karszt, avagy a Szlovák Paradicsom. Kis területen, közel tucatnyi szűk, meredek szurdok, alakult ki a mészkőben. A szurdokokat létrákkal, láncokkal, lépőrácsokkal tették bejárhatóvá a turisták számára. Ezek a berendezések lehetővé teszik a szurdokok biztonságos bejárását. A létrák hossza elérheti a 20 métert is és sokszor igen kitett az útvonal. A túrázok folyamatos koncentrálására van szükség, mert egy tévedés is végzetes lehet. A túraútvonalak nem hosszúak, hanem a szintkülönbségek és a technikai kihívások miatt fárasztóak. A túrák tervezésénél még azt is figyelembe kell venni, hogy a legtöbb szurdok csak egy irányba járható!  A szurdokok, vízesések, patakok vad tája minden nehézség ellenére (vagy pont azért) egyedülálló élményt nyújt. A túrán való részvétel követelménye az igazán jó erőnlét, túrázási tapasztalat, és tériszony mentesség.

 

1.nap: (április 30.) Indulás a délutáni órákban Békéscsabáról 1 kisbusszal, és „telekocsis” rendszerrel, saját autókkal. A regisztrációkor kell majd nyilatkozni, hogy ki tud (vagy nem tud, és inkább beülne valahova) autóval jönni és, hogy hány hely van még esetleg nála az autóban stb..

 Érkezés késő este a szlovákiai szállásra. Az elképzeléseink szerint a tavalyihoz hasonlóan, a túrahelyszínekhez közeli vendégházat, vagy apartmanokat kívánunk bérelni, amelyet minél hamarabb kell lefoglalnunk. Ezért erre a túrára a jelentkezéseket legkésőbb március 15-ig fogadjuk el! A szállás árak kb. 15-20€/fő lesznek.

 

Figyelem! 

Aki(k) komolyan gondolja, hogy velünk tart, az ne nagyon húzza az időt a jelentkezéssel,  mert a szállások kapacitása és a túra maximalizált létszáma véges!

 

 

2.nap:    (május 01.)

Egész napos túra Podlesok-Sucha-Biela-szurdok - Kysel-szurdok felső része - Klastoriskó (Kolostorhely) – Hernád-áttörés (15km, 800m emelkedés)

A túrát a Podlesok-i kempingtől indítjuk. A völgy bejáratánál kifizetjük a Nemzeti Parkba a belépőt (1,5 EUR) majd rögtön szűk falak között találjuk magunkat és megkezdjük szurdoktúránkat. A Sucha-Bela a jártabb szurdokok közül, valószínűleg a legszebb. Olykor hatalmas, máskor csak szűk, sokszor szépen oldott mészkőfalak között kapaszkodunk fel a fa, fém létrák, lépők minden fajtáját kipróbálva.

Az e napi túra legtechnikásabb és legnehezebb része ez a 4 kilométeres szurdok. Közel 950 méteres magasságban érjük el a karsztfennsíkot. Innen a kék jelzésen ereszkedünk be a Kysel-szurdok felső részébe. Itt válaszható lehetőség lesz a szurdok felső látványos szakaszának bejárására. A körtúra 1,1 km hosszú és 100 méter ereszkedést+emelkedést jelent. Bejárása kb. 30 perc. Aki kihagyja kellemes tisztáson forrás mellett várakozhat. Kis kitérőnk után visszakapaszkodunk a fennsíkra, útközben szép kilátópontokat érintve a Kysel-szurdok impozáns sziklafalaira. A plató északi peremén találjuk a Kolostorhely központi pihenőhelyét.

 

 A névadó kolostor romjai igen tekintélyesek és látványosak. A romoknál büfé is van, valamint lehetőség van terepbiciklit kölcsönözni, amivel jelzett úton lehet visszaereszkedni Podlesokba. Szép időben a Magas-Tátra ormai is jól látszódnak innen a fennsík pereméről. Hosszabb pihenő után meredek lejtőn ereszkedünk be a Hernád-szurdokvölgyébe (-300 m/1,5 km).

A Szlovák-paradicsom védjegye az 1970-es években kiépített 15 km hosszú szurdok, a Hernád-áttörés. A folyó melletti turistaút számtalanszor szorul kitérőkre, felkapaszkodásra, illetve fém lépcsőkre, láncokra, lépőtálcákra. Az út során 2 alkalommal fogunk függőhidakon átkelni rajta. A szoros a nemzeti park leglátogatottabb része, ezért jelentős forgalommal is kell számolni, ami a haladásunkat is lassíthatja. A közel 3 km-es szakaszra a sok le-fel mászás miatt legalább 1,5 órát számolhatunk. A szurdokból kilépve erdészeti úton érkezünk a járművünkhöz. Ha a túrát időben befejezzük lehetőség van beutazni Igló városába, ahol az ódon főtéren tehetünk egy kis sétát

 

3.nap:   (május 2.) 

 

  Egész napos túra, sok-sok látnivalóval; Cingov – Tamás-szikla – Tamás-völgy – sólyom-völgy – Hernád-szurdok (22 km, 850 m emelkedés). A Hernád –szurdokának alsó szakaszán lévő Cingov üdülőtelepülésből indítjuk a túrát. A túrát 3 km-es 220 méteres emelkedéssel kezdjük a Tamás–szikla nevű népszerű kilátóponthoz. A 600 méteres magasságban lévő látványos kihajló sziklafal alatt 150 mélységben kanyarog a Hernád.

Kilátásunk van még a karsztplatóra, valamint ide látszanak szép időben a Tátra csúcsai is. Meredek ösvényen ereszkedünk vissza a Hernádhoz, majd a függőhídon átkelve a Tamás-völgybe térünk. A völgy jól kiépített ösvényén érintjük az előző nap már megismert Kysel-szurdokvölgy alsó bejáratát.

Kis idő múlva elérjük a Sólyom-völgy jobbra nyíló bejáratát. A völgyben egyre meredekebb ösvény vezet a hegység legmagasabb vízesésrendszeréhez a négy tagból álló Fátyol-vízeséshez. A vízesésrendszert 80 méteres létrarendszer küzdi le. A lenyűgöző szépség után, tovább kapaszkodunk az 1000 méter magasban levő tetőre. Itt pihenő után könnyű sétával érjük el a meredek ereszkedőt vissza a Tamás-völgybe, ahol 6 km vár ránk vissza a Hernádhoz. A Hernád alsó szakaszának sétaútján érünk vissza a járművünkhöz.

 

 

 

 

4.nap (május 3.)

Ezen a napon a Biela-völgy szurdokával búcsúzunk a hegységtől (10,5 km, 550 méter emelkedő). A szurdok nevéből adódóan, gyönyörű fehér mészkősziklák között vezet. Első harmada kellemes séta a patakmederben, enyhe emelkedővel. A folytatás durván indul; minimum húsz méter függőleges egybefüggő létrán mászunk fel egy vízesés mellett. Továbbiakban, szűk kanyonban gyönyörű oldott formák között kapaszkodunk tovább. A meredekség csökkenésével a fém létrák átváltanak fa lépőkre, majd lassan elérjük a tetőt. Innen a levezető jelzésen térünk vissza a kiinduló helyünkre a parkolóba, buszunkhoz, autóinkhoz, ahonnan már hazafelé vesszük az irányt. Haza érkezés késő este.

 

Figyelem! A túrák sorrendje az időjárás és egyéb tényezők miatt változhat. A völgyek infrastruktúrája is sérülhet a tél során, ami miatt szintén változtatásra kényszerülhetünk. Ami biztos, hogy bőven van a környéken természeti, és épített látnivaló (Dobsinai-jégbarlang/Lőcse/Szepesvár), tehát élmény nélkül nem maradunk, még rossz idő estén sem.

Szükséges felszerelés: erős!! magas szárú, lehetőleg vízálló bakancs, esőkabát, sapka, kesztyű,  zseblámpa, kis hátizsák a napi ellátmánynak, útlevél vagy személyi igazolvány, európai biztosítási kártya (egyéb biztosítás is jól jöhet)

A Nemzeti Parkba a belépő naponta 1,5 €, amit a részvételi költség nem tartalmaz. Szlovákiában az árszínvonal nagyjából a hazai, a felkapott területeken valamivel magasabb. Belépők 3-10 € között változnak. Boltok árai kínálatai a hazaihoz nagyon hasonlóak.

 

 

Költségek:

Utazási költséget a sofőrök, vagy a járművek tulajdonosai határozzák meg. (kb 5-10.000 Ft között)

A  szállásokon a szállás költségek (2019-as árak szerint) 15-20€ fő/éj között.

A belépők a nemzeti parkba:1.5€ / fő/nap

A szervezés és a túravezetés költsége 16€/fő

Egyesületünk tagjai és pártoló tagjai részére :10€

_________________________________________________________

A túrát Gila Csaba túravezető szervezi és vezeti!

74gilacsaba@gmail.com

+36-70/6100878

 

FIGYELEM!

Ezen a túrán a részvétevők maximális létszáma 18 fő!

Ezért a jelentkezéseseket csak-is időrendben tudjuk elfogadni!

 

Jelentkezni (regisztrálni) a programra,

 

ERRE A SORRA KATTINTVA LEHET!

 

Ha a fenti sorra kattintva a regisztrációs felület már nem jelenik meg,

akkor további jelentkezéseket sajnos nem tudunk fogadni!

 

 A 2019-es túránk fotói ide kattintva:

https://photos.app.goo.gl/beJke11r4CshE8rz8

vagy

https://photos.google.com/share/AF1QipMhBncWc9OlUaWT1TcmTWxlB_W1nwKOD-9fDDODf3oeLj8gRia67HdChRTk5JABGA?key=bm1xMzdYRC1IZ1hUWWpZRVRPNmRNQnAtMEJYcTR3

 

FOTÓK: Gila Csaba és Perei Árpád

___________________________________________________________________