Fertő-tó, Pozsony, Szigetköz, Győr, (Bringatúra)

FIGYELEM! Időpontváltozás!

Új időpont: 2020.06.19-21.

 

Tisztelt érdeklődők, jelentkezők!

Ennek a programunknak az időpontján (is) változtatnunk kelett, mert az uniós határokon való turisztikai forgalom hivatalosan csak június 15- vel indulhat meg.

 

Ezzel a programunkkal, egy régebbi bringatúra tervünket igyekszünk megvalósítani, melyet egy kicsit újra gondoltunk, (a térképen „átrajzoltunk”) és ki egészítettük azt még néhány érdekes helyszinnel és látnivalóval. …na és persze néhány km-el is… Úgy éreztük ha már elmegyünk ilyen messzire lakóhelyünktől akkor annak legyen is értelme…

 0.nap:  2020.06.18. 18:00 óra (csütörtök) Bringák felpakolása a kerékpárszállító utánfutóra a Békéscsabai (Vasútállomás melletti) Penny áruház parkolójában. Ide kell hozni a kerékpárokat, illetve azokat a csomagokat, táskákat, bőröndöket, hálózsákot, bringás sisakot stb.. amit másnap a vonatozáskor nem akarnak a kedves túratársak cipelni magukkal.

Figyelem!  Fontos!

E-túraprogramunk helyszínére (kiinduló pontjára) Parndorfba (Ausztria) és a program végén pedig vissza Győrből, Békéscsabára is együtt, közösen, vasúton utazunk.

A menetjegyeket (és csak is azokat) mindenkinek magának kell, hogy megvegye előre, (oda-vissza).  Tudjuk, (feltételezzük) hogy többeknek van (lesz) valamilyen kedvezménye a Magyar Vasúti hálózaton történő utazásra. Ezért, ha csoportos menetjegyet vennénk akkor arra nem lehetne érvényesíteni a különböző (személyre szóló) vasúti kedvezményeket. pl. pedagógus, vagy nyugdíjas kedvezmények, stb..

 Tájékoztatásképpen a teljesárú menetjegyek díjai a következők:

Oda út: Békéscsaba—Mosonmagyaróvár vonalra a Békéscsabáról 06.19-én-én 02:29 induló (Dácia Expressz belföldi utazásra) 6360Ft

  1. Vissza út: Győr – Békéscsaba vonalra a Győrből 06. 21-én 20:56 induló (Dácia Expressz belföldi utazásra) 5975Ft

A Dácia Expresszre a helyjegy váltása kötelező. Viszont azt már Egyesületünk vásárolja meg csoportosan elővételben, hogy egymás melletti helyeket kapjunk az utazáskor a vagon(ok)ban.

 A helyjegyekre nem vonatkoznak a kedvezmények így azok egyforma költséggel járnak mindenki számára. (oda vissza kb. 1800Ft/fő lesz még, amit a részvételi díj fog majd magában foglalni)

 

 1.nap: 2020.06. 18. Vonat indulás: Békéscsabáról 06.18-án péntek hajnalban!!! a 02:29 perckor induló (Dácia Expresszel) Találkozó a Vasútállomás aulájában 02:15-kor.

Útvonal: Békéscsaba, Szolnok, Bp. Keleti, Tatabánya, Győr, MosonmagyaróvárUtazás átszállás nélkül!! folyamatosan Mosonmagyaróvárig. Érkezés reggel 07:20-ra (kispárnát, plédet hozzon az aki aludni szeretne a vonaton..)

Átszállás az Osztrák vasúttársaság járatára.  Mosonmagyaróvár- Hegyeshalom- Parndorf vonalra. Vonat indulás 08:11-kor (kb. 40- 50 percünk lesz a Mosonmagyaróvári pályaudvaron jegyet vásárolni, kávézni, stb..) jegyárakat sajnos (még) nem tudunk, de nem lehet több néhány Eurónál.

Érkezés a Parndorfi (Pándorfalu) vasútállomásra a menetrend szerint 09:01-kor!!

Addigra az előző este felpakolt kerékpárok és a nagyobb csomagok, (utazótáskák, bőröndök, hálózsákok stb…) ott lesznek már a Parndorfi Vasútállomáson a kisteherautón. Itt, ezen a helyen lesz mód átöltözni készülődni, „rendbe szedni” magunkat a napi bringás táv előtt.

1-2. túranapon a Fertő-tavat bringázzuk körbe. Északról indulva dél felé, először az u.n. "keleti" oldalon fogunk haladni. Első esti szállásunk Balf-on lesz.  (I.napi táv kb. 73km)

Másnap a nyugati oldalon északnak tartva, folyamatosan a tó mellett tekerünk végig. A tavat elhagyva Oszrtrák és Szlovákiai területen (az út utólsó 15km-ben pedig a Duna menti euroVelo 6. nemzetközi kerékpárúton) haladva egészen Pozsonyig tekerünk, ahol a 2.szállásunk lesz. (II.napi táv kb.92km)

Pozsony belváros
Pozsony belváros

 

3.napon egy kis Pozsonyi városnézést követően a Duna-menti (Euróveló 6) kerékpárúton haladva érünk vissza Magyarországra, ahol napközben a vadregényes Szigetközben kalandozunk. Útközben meglátogatjuk az üzemen kívüli (szellem) duzzasztóművet is Dunakilitinél.

Ásványrárót, és a Sziget-közt elhagyva már nyílegyenesen Győr felé tartunk, ahova terveink szerint a kora esti órákban érünk. Egy rövid városnézést követően ismét felpakoljuk a bringáinkat a szállító trélerre, csomagjainkat pedig a kisteherautóba, majd az esti Dácia expresszel visszatérünk Békéscsabára. (III. napi táv kb.90km)

Győr városa (esti fényében..)
Győr városa (kora esti fényében..)

 

A Fertő-tó  Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, valamint a kontinens legnyugatibb sztyepptava és szikterülete is. Nagyobb része Ausztriához, a kisebbik  Magyarországhoz tartozik. A Fertő-táj, és ennek részeként maga a tó is az az UNESCO által listázott világörökség része. Magyarországi partvidékén a Fertő–Hanság Nemzeti Park, az ausztriain a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park található.

 

 

A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava. Vizének hőmérséklete nyaranta nem ritkán eléri a 30°C-ot. Az itt található hatalmas egyed számú és nagyon vegyes fajú madár populációk miatt az ornitológusok „menyországának” is tekintik.

Közép-Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros desztinációja ez a környék, köszönhetően a sík területnek, a kiváló kerékpáros infrastruktúrának, a bicikliutaknak, szervizeknek stb.. A tavat teljes egészében meg lehet kerülni kerékpárúton, de az apró tavakkal tarkított Fertőzugot keresztül-kasul átszelő utak is rendkívül népszerűek a bringások körében.

A viszonylag sík terepen kanyargó bringa útvonalunk nádasokon, mezőkön, réteken „kuruttyoló” láposokon,  precízen művelt szőlő földeken, vagy éppen kedves, és hangulatos gyönyörű falvakon (majd később a Duna mentén a töltésen futó kerékpárúton),vezet végig.

 

Túránk során termesztésen nem hagyjuk ki hazánk egyik legkiemelkedőbb turisztikai látnivalóját a Fertődi Esterházy-kastélyt, az ugyancsak a Fertőtavi kultúr-tájhoz tartozó Nagycenki Széchenyi-kastély megtekintését, valamint a Fertőrákosi- Kőfejtőt vagy éppen a festői Rust városát, Pozsony látnivalóit, a Sziget-köz vadregényes hangulatát sem.

 

Fertőd, Esterházy Kastély
Fertőd, Esterházy Kastély

A tó kerülő programunk 1.esti pihenője az ásványvizéről is híres Balf-on lesz, ahova (terveink szerint) az első napon a kora esti órákban fogunk érkezni. Szállásunk a helyi Panzióban lesz 2, 3, és 4 ágyas szobákban.


A 2.esti szállásunk ugyan csak egy panzióban, vagy egy Hostelben Pozsonyban, a belvárosban.

Mindkét helyre a kísérő kisteherautó viszi a nagyobb csomagjainkat, hogy a tekeréskor ne keljen felesleges cuccot cipelnie senkinek.

 A program alatti étkezés önellátó rendszerben folyik. Utunk során (illetve a szállások környékén is) több vendéglátóhelyet, éttermet és boltot is érinteni fogunk, ahol a napi táplálékunkat (energia pótlókat) megvásárolhatjuk.

Rust
Rust

 

FIGYELEM!

Minden résztvevőtől kifogástalan állapotú és megbízható kerékpárt kérünk hozni, védő és biztonsági felszerelésekkel ellátva. + 2db belső gumit, amelynek mérete megegyezik a hozott bringa kerekének méretével. (voltak már ez ügyben rosz tapasztalatok és meglepetések...)

 

A program előrelátható, kalkulált részvételi költsége:

-          Egyesületi, vagy pártoló tagjaink részére: 70€ + 10 000Ft        

 (még) Nem tagjaink részére: 80€ + 10 000Ft

 

Amely tartalmazza:

  • A vasúti utazások helyjegy költségét (oda-vissza)
  • A kerékpárok és a csomagok, felszerelések közúti szállítását,
  • A túra alatt a közúti kíséretet, asszisztenciát,
  •   A szállások és az idegenforgalmi adók díját,
  • A szervezés, a lebonyolítás, a túravezetés egyéb költségeit,
  • Az egyesületi hozzájárulást.

 

 

Duna-híd Pozsonyban. Háttérben a Pozsonyi Vár
Duna-híd Pozsonyban. Háttérben a Pozsonyi Vár.

Figyelem!

Erre a programunkra max. 30 fő jelentkezését tudjuk elfogadni.

A jelentkezések sorrendjét a regisztráció, és a foglaló összeg befizetésének időpontja határozza meg!

 

Jelentkezni, regisztrálni:

 

IDE KATTINTVA  

 

 Amíg a fenti sorra kattintva felugrik (megjelenik) a regisztrációs felület, addig vannak szabad helyek!

A regisztrációt követően Egyesületünk 11733003-20120564 számlaszámára 10 000Ft előleg befizetését kérjük megejteni, amelyet hely foglalóként kezelünk. A fennmaradó összeget €-ban, csak a helyszínen, a túra ideje alatt szedjük össze.
Az előleg átutaláskor a megjegyzés rovatba a jelentkező(k) nevén túl a Fertő-tó 2020 kifejezést is kérnénk feltüntetni azonosításként.

...valahol a Szigetköz-ben..
...valahol a Szigetköz-ben..

 

Tagja? vagy Pártoló Tagja kíván lenni Egyesületünknek?

A részletekről és a belépésről IDE KATTINTVA olvashat!

 

A túrát Mokrán Zoli vezeti: +36/30-9535432

Technikai információk: Zanócz Róbert +36/70-3340841