Tüdőtisztító élménytúra az ország egyik legtisztább levegőjű falujába

 

EGER-NOSZVAJ, 2021.12.04.

 

Mit hoz a jó gyerekeknek (és a lelkes turistáknak) a Százlábú Mikulás? Mi mást, mint egy 17 km-es gyalogtúrát a Bükknek azon az útvonalán (Via ad Szomolya), melyet a középkortól számítva évszázadakon át koptattak a szekerek. Ám aki azt hiszi, hogy ezzel véget is ért a történelmi vonatkozások listája, nagyon téved!

 

A kiindulópontunk, Eger városa eleve egy élő és nyüzsgő históriás könyv, de napunk további szakaszai is tartogatnak bőven érdekességeket, mi több, igazi rejtélyeket. A lakott részeket és a környező szőlőföldeket elhagyván ugyanis hamarosan egy tanösvényen találjuk majd magunkat, ahol az úgynevezett kaptárköveket csodálhatjuk meg. Az elnevezés árulkodó, ugyanakkor csalóka is egyben, mivel a mai napig nem egészen egyértelmű, hogyan és mi célt szolgálva jöttek létre ezek a látszólag szabályos képződmények. 

 

 

Mielőtt folytatnánk az utat az ország egyik legtisztább levegőjű településeként számon tartott Noszvaj felé, módunk lesz a Nyerges-tető sziklaszirtjén körülpásztázni az egész völgyet.

 

 

Végállomásunkon átélhetjük mi magunk is, milyen lehetett barlanglakásban élni. Egészen meghökkentő lesz belegondolni, hogy a ma már művésztelepként funkcionáló bemélyedésekben egészen a 70-es évekig éltek életvitelszerűen emberek.

 

 

barlanglakások

 

A félnomád impressziók után éles váltás következik, és egy egészen arisztokratikus élménnyel zárjuk a túrát az impozáns a

De La Motte-kastélyban.

 

Indulás, érkezés: 2021.12.04. 5.30, Békéscsaba vasútállomás, Penny parkoló. (a busz várhatóan a Csaba-Békés-Mezőberény-Mezőtúr útvonalon fog közlekedni, lehet menet közben is csatlakozni). Érkezésünk este 9 és 10 között várható Békéscsabára.

 

Részvételi díj: tartalmazza az utazás, a belépők, a túraszervezés és a túravezetés költségeit.

  • 14 ezer Ft/fő
  • egyesületi tagoknak, családtagoknak (minimum 2 fő): 12 ezer Ft/fő

 

Túravezető: Blahó Bence (blahobence@gmail.com, 06304950830)

 

Egy kis esőtől nem ijedünk meg. Ha tényleg vállalhatatlan lenne az időjárás, abban az esetben egy alternatív egri városnézésre kerítünk sort, a nem reflektorfényben lévő látványosságokat fedeznénk fel (https://www.youtube.com/watch?v=Zvy0cQ2zfWs).

 

Jelentkezés az alábbi űrlap kitöltésével november 28-ig:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-xcoSoqoJ0m6wjU--ZlLtkvR296DpTvL999lmP754sxfckw/viewform?usp=sf_link