Kirándulás Torockó és Torda környékén

(több könnyű túrával)

2016.szeptember 09. 08-11.

 

Ezt a kirándulásunkat azoknak ajánljuk, akik nem vetik meg e környék kulturális értékei mellett a csodálatos természeti látnivalókat sem, és hajlandóak azokat nem csak az autóbuszban ülve szemlélni…. Kirándulásunk, a szokásos múzeum és városnéző programokon kívül bővelkedik könnyebb természetjáró túrákban, melyek állttal érdemes igazán ezt a csodálatosan harmonikus vidéket bejárni, valós értékeit magunkévá tenni 

 

  1. nap.  (09.08. csütörtök)

Indulás Békéscsabáról, reggel 06:00-kor bérelt különjáratú autóbusszal, a pályaudvar melletti Penny áruház parkolójából. Útvonal: Sarkad, Nagyszalonta, Belényes, Aranyosfő, Torockó. Rövid „pihenő” a Pontoskőnél.  Felkapaszkodunk a kilátó-dombra, ahonnan tiszta idő esetén gyönyörű panoráma tárul elénk a Bihari és a Béli-hegységről valamint azok között elterülő Belényesi- medencéről.

  Ezután autóbuszunkkal tovább indulunk a Bihari-hágó irányába. Felkapaszkodva az országút legmagasabb pontjára  (Vârtop) újabb gyalogtúrát teszünk a  pazar látványt nyújtó Rozsda-szakadékhoz. („B” verzióként a híres Skerisoarai (Aranyosfői) jégbarlang meglátogatása)

Rozsda-szakadék
Rozsda-szakadék

Ezután az autóbusszal tovább folytatjuk utunkat a festői Aranyos folyó völgyén keresztül végig keleti irányba. Érkezés a kora esti órákban a világ örökség részét is képező Torockóra, ahol  három éjszakát töltünk, az igen hangulatos falusi vendéglátás keretein belül.  Vacsora után szabadprogram a faluban.


 


  

 2. nap (09.09. péntek)

A bőséges falusi reggeli után a közeli Tordára látogatunk, ahol rövid városnéző programmal kezdjük a napot. Ezután a minden képzeletet felülmúló monumentális Tordai Sóbányában teszünk látogatást. Akik nem kívánnak lejönni a bányába azok helyben, a nem régen átadott Só fürdőt próbálhatják ki.

A nap hátralevő részét, a szintén meghatározó élményt nyújtó, Tordai-hasadéknál töltjük.

A kb. 2 km hosszú szakadékon az Aranyosba ömlő Hesdát-patak folyik át és váj magának utat már évezredek óta. A hasadék két oldalán Peterdi-gerinc és a Köves-bérc  mészkőgerince húzódik. Ezen sziklafalak 250-300 méter magasak. A falakban 32 feltárt barlang található melynek nagy részét csak gyakorlott barlangászok látogathatják.

Mi végig „sétálunk” a hasadék mélyén a patak mentén, majd a szoros végén felkapaszkodunk egy lankásabb turistaúton a szemközti gerincre, hogy közelről is szemrevételezhessük azt a bizonyos Patkós Sziklát. A monda szerint erről a szikláról ugratta el lovát egykoron Szent László királyunk az őt üldöző Kunok elől menekülve. („S utána ketté nyílt a Hegy vala”…) A kb. 4-5 órás gyalogtúránk után este visszatérünk Torockóra, vacsora, szabadidő…

 

 

  1. nap (09.10 szombat)

Reggeli után látogatást teszünk a Torockói Néprajzi Múzeumban, ahol színvonalas tárlatvezetés formájában betekintést kaphatunk a helyi hagyományokba, népszokásokba, hétköznapokba, múltba, jelenbe egyaránt.

Ezután újra bakancsot vagy erősebb cipőt húzunk és a falu fölé magasodó monumentális Székelykőre (1129 m) kapaszkodunk fel

Felfelé a Székely-kőre
Felfelé a Székelykőre

 

Pihenő a gerincen...
Pihenő a gerincen...

 E- napra tervezett gyalogtúránk útvonala a csúcs elérése után végig vezet déli irányban a hatalmas gerincen majd leereszkedik az Torockószentgyörgynél!! Itt rövid pihenőt tartunk a Szentgyörgyi Kúriánál, majd tovább indulunk ugyan csak gyalogszerrel a báró Toroczkai család régi fellegvárához a Torockószentgyőrgyi várhoz. Késő délután visszagyalogolunk Torockóra. Este Búcsú vacsora.


 

Torockószentgyörgyi vár

Figyelem!

Akik nem szeretnének ezen a gyalogtúrán részt venni azok bérelhető lovas szekéren is ellátogathatnak Torockószentgyörgyre és a Várhoz is. (Ennek a programnak a többlet költségét a részvételi díj NEM tartalmazza.)

4.nap (09.11. vasárnap) 

Reggeli után búcsút intünk, a Torockói vidéknek és utunkat hazafelé vesszük. Útközben délelőtt rövid megállót tartunk Körösfőn, és a Király-hágóban, ahol a híres bazár soron 

Révi-szoros
Révi-szoros

mindenki találhat maga kedvére való vásárfiát, ajándéknak valót. Ezután buszunkkal letérünk a nemzetközi főútvonalról, hogy a régi Erdélyi átjáróban a híres Révi-szorosban tegyünk egy laza gyalogtúrát, végig a Sebes-Körös mentén.

A Sebes-Körös melett a Révi-szorosban.
Sebes-Körös mellett a Révi-szorosban.

 A könnyed túraprogram keretében a híres Zichy-cseppkőbarlangot is bejárjuk, majd újra visszaülünk az autóbuszunkra és rövid megállókkal megszakítva kb. este 20-21 óra körül  érünk vissza Békéscsabára.

 A kirándulás részvételi költsége:   34 000Ft

Egyesületi tagok számára:    32 000Ft

Amely tartalmazza

  • Az autóbuszos utazás költségeit,
  • a szállást és a félpanziós ellátás díját,
  • az idegenvezetés és a túravezetés költségeit,
  • a szervezés költségeit,
  • az egyesületi hozzájárulást

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről ITT OLVASHAT!

A regisztrált jelentkezőktől 10000Ft előleget kérünk átutalni az Egyesületünk számlaszámára mely egyben helyfoglalónak is tekintendő. A befizetéskor a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni a "Torockói kirándulás" kifejezést valamint a programra jelentkező nevét is a könnyebb azonosítás érdekében.

Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 

Túljelentkezés esetében csak az érvényes regisztráció és az előleg befizetésének időrendjét tudjuk alapul venni!

 

Jelentkezéshez kérjük  KATTINTSON IDE,   és töltse ki a regisztrációs felületet.

 

Sajnos erre a programunkra már NEM TUDUNK több jelentkezést elfogadni!!

 

 

A Zichy- cseppkőbarlangban
                                                                          A Zichy- cseppkőbarlangban