Kirándulás Kalotaszegen és környékén, könnyű túrákkal

2016. 05. 21-22.

 (Nyílt program)

Május végi kirándulásunk kis egyveleget próbál nyújtani a kalotaszegi vidéken fellelhető gyönyörű természeti, és épített értékekből, valamint módunk lesz  (ha csak dióhéjban is) az e környékre jellemző híres néprajzzal valamint a hagyományaira igen büszke, e vidéken élő ősi kalota nemzettség leszármazottainak kultúrájával is megismerkednünk. Kalotaszeg jellegzetességei: hagyományőrző falvak, ma is élő gyönyörű népviseletek, varrottas kézimunkák, faragott fakapuk, kopjafás temetők, református templomok festett, kazettás mennyezettel, stb.. Ezenkívül e vidék történelmi műemlékekben és irodalmi hagyományokban is kellően gazdag. Könnyű túráink célpontjai most elsősorban a Sebes-Körös és a Szamos-mellék ágainak mentén sorakoznak fel és fő témájuk természetesen a tavaszi vízbőség adta látványos patakok, folyók, vízesések és hatalmas völgyek közé szorított víztározók, tavak lesznek. E két nap alatt felkeressük az Erdélyi-szigethegység három legnagyobb és legmeghatározóbb tavát, vízgyűjtőjét. A Lesi-tavat, a Dragan-víztározót és a hatalmas Bélesi-tározót is.

 

1. nap.

Utazás együtt, bérelt különjáratú autóbusszal,

Indulás a szokásos kiinduló pontokról:

  1. 05.21. –én reggel 05:00-kor (Békés, városháza előtti buszmegálló.)
  2. 05.21.-én 05:20-kor (Békéscsaba Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolója)
  3. 05.21. –én 05:30—kor (Békéscsaba, Lencsési úti buszmegállók valamelyike.)
  4. 2016 05.21. –én Gyula, Penny parkoló

Útvonal: Békés, Békéscsaba, Gyula, Sarkad, Nagyszalonta, Nagyvárad, Élesd, Bucea (Király-hágó) Lesi-tó.Ezen a szombat reggelen, a hajnali indulást követően első hosszabb megállónk, pihenőnk a Királyhágóban lesz, ahonnan tiszta időben gyönyörű panoráma tárul elénk a  körülöttünk  elterülő csodálatos vidékről.

Lesi-tó, Bagoly-szikla kilátó

 

Ezután a nemzetközi főútról letérve a Jád-völgyében folytatjuk tovább utunkat, hogy meglátogassuk a gyönyörű természeti környezetben megbúvó Lesi-tavat és környékét. A tó maga egy gyűjtőtó, amelynek felülete 148 hektár, s a benne tárolt vízmennyiség eléri a 28,3 millió m³-t. A Jád patak felduzzasztásával 1973-ban létrehozott mesterséges-tó az utóbbi 25 évben igen népszerű kirándulóhely lett. Turisztikai szempontból főleg a tó vége látogatott, amely június és szeptember között igazi üdülőfaluvá alakul át. Az autóbuszról itt leszállva könnyű túrát (sétát) teszünk, a tó mentén, majd felkapaszkodunk az igen impozáns méretű vízfelület felett magasodó népszerű kilátó helyre az úgynevezett Bagoly sziklára.

Dragan Víztározó és gátja
Dragan Víztározó és gátja

  Tovább folytatva utunkat az autóbusszal a Dragan-völgye felé vesszük az irányt, hogy a másik hatalmas gyűjtőtavat, a Dragan-víztározót is meglátogassuk, melynek román  neve: Floroiu-tó. A monumentális völgyelzáró gát és az a látvány, amely körülvesz minket ezen a festői helyen, igazán nem nevezhető mindennapinak…

Egyesületünk 2014 kora tavaszán egy jó kis túra alkalmával a Dragan Víztározó gátján.
Egyesületünk 2014. kora tavaszán, egy túra alkalmával a Dragan-víztározó gátján.

Rövid pihenő és „fotózkodás” után újra busszal megyünk tovább a következő programunk színhelyére a Sebesi Vár romjaihoz.

A Sebesi Vár romjai
A Sebesi Vár romjai

  Csucsától keletre, a Sebes-patak és a Sebes-Körös találkozásánál található magaslaton áll Erdély és Kalotaszeg egyik legrégebbi végvárának számító Sebesvárnak romjai. Nevét valószínűleg az alatta folyó gyors vizű patakról kapta, de egykoron nevezték Kalotaszeg Várának is.

Sebesvár története a római korig nyúlik vissza. A környéken végzett ásatások szerint a várheggyel szemközti dombon előbb dák, majd a rómaiak idejében Resculum nevű határtelepülés állt, melyet a Kolozsvárra vezető úttal együtt – egy a mai vár helyén álló – castrum őrzött. A római erődítmény a népvándorlás idején megsemmisült. Helyén később földvárat emeltek, amely az 1241-es nagy tatárjáráskor pusztult el. A földvár helyén, valószínűleg a 13. század második felében építették fel a Geregyiek a mai kővárat. A múltbéli erődítményt a buszról leszállva némi emelkedővel tarkított rövid sétával érjük el.

 

Innen rövidke utazással érünk a még mindig működőképes sebesvári vízimalomhoz és ványolóhoz, mely igazi kuriózumnak is tekinthető.

Sebesi ványoló
Sebesi ványoló

 

Majd a nap utolsó programjaként betekintést kérünk a Kalotaszeg központjának is tartott Bánffyhunyad ősi református templomába (egykoron még katolikusnak épült…) ahol egy rövid ismertetőt kapunk a templomról, a városról, továbbá Kalotaszeg múltjáról, jelenéről is.

Estére érünk Kalotaszentkirályra, ahol szállásunk és közös vacsoránk is lesz a falusi vendéglátás keretein belül.

Kalotaszegi fiatalok népviseletben
Kalotaszegi fiatalok népviseletben

 

 Szállásunk magánházaknál („családi panziók”) 2-3 ágyas, tiszta szobákban fürdőszobával.

 Vacsora: helyi ízek és zamatok felhasználásával, eredeti falusi környezetben. (egy nagy csűrben…)

  Vacsora után „meglepetésként” valódi autentikus kalotaszegi népzene szólal meg a híres   .................. (egyeztetés alatt)  prímás és kíséretének előadásában. Sír a hegedű, kontrázik a brácsa,    

Kalotaszegi táncosok
Kalotaszegi táncosok

dörmög a bőgő… Helyi táncosok bemutatója és "szolid" táncház veszi kezdetét, ahol mi is táncra perdülhetünk! Az esti zenés program után gyors pihenő néhány óra alvással…

 

2. nap

Másnap, reggeli után (még a mise előtt) bebocsájtást kérünk a méltán híres helyi, református templomba is egy kicsit bámészkodni… Az eredetileg árpádkori katolikus 

Református templom Kalotaszentkirály
Református templom Kalotaszentkirály

erődtemplom  ma már kazettás mennyezetű református templomként funkcionál – építés ideje XIII század. Haranglábja alatt Mátyás király korabeli ( 1481 ) haranggal!

Kalotaszentkirályi tartózkodásunk utolsó elemeként elsétálunk Ady Endre hársfájához és emlékművéhez. E fa alatt írta meg a költő az egyik legszebb lírikus versét a Kalota partján-t.

„Pompás magyarok, templomból jövet
Mentek át a Kalota folyón
S a hidat fényben majdnem fölemelte
Az ölelő juniusi Nap.”

(részlet)

Ezután újra buszra szállunk, hogy egy rövid utazást követően egy könnyű gyalogos túrára induljunk a híres Havasrekettyei–vízeséshez, illetve ha időnkből és erőnkből kitelik, akkor a „Fehér Kövekhez” is.

A Havasrekettyei-vízesés nagyon szép környezetben, sziklás, erdős hegyek között helyezkedik el a Vlegyásza (Vigyázó) hegység lábánál, 1000 méteres tengerszint fölötti magasságban, mely kb. 30 méter magasságból zúdul alá és két lépcsőből áll. A két lépcső között kb. 10 méter átmérőjű vájatot figyelhetünk meg, mely a víz szétszóródását okozza. Ezért, bőséges vízhozam esetén úgy néz ki ez az érdekes természeti képződmény, akár egy menyasszony fátyla...

Havasrekettyei-vízesés
Havasrekettyei-vízesés

A kb. 10 km-es könnyű túránk (sétánk) után busszal érünk kalotaszegi kirándulásunk utolsó programhelyszínére a Bélesi-tóhoz.

Az 1050 méteres tengerszint feletti magasságban található Bélesi-tó (másnéven: Jósikafalvai-víztározó) egy, a Gyalui-havasokban elhelyezkedő mesterséges víztározók közül, mely a Pádisi-fennsíkról eredő Meleg Szamos vizét duzzasztja fel. Története 1978-ig nyúlik vissza, amikor is elkezdték a gát építését.
A 93 méter magas, 420 méter széles völgyzáró gátja kb. 230 millió m3 vizet képes maga mögé utasítani 835 hektár területen. A tó leghosszabb ága 22 km, de e mellet még egy 7, illetve egy 2 kilométer hosszú mellékággal is büszkélkedhet. Mélysége néhol eléri a 130-140 métert is.

 

 

A Bélesi-tó
A Bélesi-tó

  Ezután búcsút intünk e csodálatos vidéknek és utunkat hazafelé vesszük. Érkezés Magyarországra az esti órákban.

 

Erre az igen színes és összetett kirándulásra az alábbi kiegészítőket ajánljuk hozni:

Esőköpeny, sapka, kényelmes  erősebb, gyaloglásra, túrázásra alkalmas cipő (ha lehet, akkor bakancs vagy sportcipő legyen, kemény talppal) napsugárzástól védő krém, kis hátizsák, vegyes ruházat, (melegebb pulcsi is) némi tartalék szendvics, energiapótlók, kellő folyadék.

Figyelem!

A kirándulás alkalmával szombat este, vacsorát és vasárnap reggel, reggelit kapunk a szálláson (félpanziós ellátás) a többi étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Útközben lesz alkalmunk boltba is menni a megfogyatkozott készleteket pótolni. Romániában a hivatalos pénznem a Ron (Lei) Kérnénk ezt figyelembe venni!

 

A program részvételi költsége 17000Ft/fő

a Százlábú Egyesület tagjai részére 15000Ft/fő

 

Amely tartalmazza:

  • Az utazás költségeit, bérelt különjáratú kényelmes autóbusszal,
  • A szállást és a félpanziós ellátást,
  • A szombat esti zenés összejövetel zenészeinek és táncosainak fellépti díját
  • A szervezés és a túravezetés költségeit,
  • Az egyesületi hozzájárulást

(A fenti részvételi díjak minimum 36 fő jelentkezésének függvényében érvényesek)

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A belépésről IDE KATTINTVA tájékozódhat.

A programot Zanócz Róbert és Lovas József túravezetők vezetik.

További infó a 70/3340841 tel. számon vagy szazlabuprogram@gmail.com -on kérhető.

 

Erre a kirándulásra, IDE KATTINTVA jelentkezhet!

A busz megtelt és sajnos nem áll módunkban több jelentkezést elfogadni.

 

Figyelem!

Jelentkezés feltétele az érvényes regisztrációt követően, 5000Ft/fő előleg (helyfoglaló) befizetése a Százlábú Egyesület  OTP 11733003-20120564-es számlaszámára.

Az átutaláskor a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni a kiránduló nevét és a "Kalotaszegi kirándulás" azonosítót is.

A fennmaradó összeget csak a helyszínen szedjük össze.