Túra a Vigyázó (Vlegyasza)- csúcsra

2016.06.25.

 

A Százlábú Egyesület "nyárközepi" egésznapos túrája az impozáns Vigyázó-hegységbe (Vlegyasza, vagy Kalota-havas) vezet.
 A túraprogram a Rekiceli-(Havasreketyei) vízeséstől indulva a "Fehér-kövek" sziklái mellett haladva a Vigyázó 1836 m-es csúcsára, majd onnan leereszkedve Havasrogoz faluban ér véget. Ez a túra nem városi séta! Hosszú, (20km) nehéz, fárasztó, hegyi-túrára készüljön aki velünk tart! Egy irányba haladunk, ezért nincs lehetőség visszafordulni!  Utazás: 18 fős kisbusszal (minimum létszám 15 fő)

  Indulás: 2016.06.25.  04:15 Békés városháza előtti buszmegálló, 04.30 Békéscsaba, Penny parkoló (Vasútállomás mellett)

  Érkezés: 2016.06.25. késő esti órákban Békéscsaba, Penny Parkoló, Békés

  Részletek: Békéscsaba- Nagyszalonta,- Nagyvárad,- Élesd,- Bánffyhunyad érintésével, folyamatos utazással érünk a Vigyázó-hegység egyik nagy jelentőségű  turistalátványosságához, a Havasrekettyei-vízeséshez (Rekiceli-vízesésnek is hívják). Az ide vezető utunk során megállunk még a Királyhágón, és Sebesváron is, ahol a Sebesi várat, a helyi vízimalmot és a hozzá tartozó ványolót is megtekintjük.

A Rekiczeli vízesés nagyon szép környezetben, sziklás, erdős hegyek között helyezkedik el.
A három lépcsős, részben fátyolszerűen, részben sugarasan leömlő zuhatagot 970m magasan találjuk. Teljes magassága 30 méter, a legnagyobb vízfüggöny pedig 20 méteres. A vízesés alján széles üstöt vájt ki a lezúduló víz. Ide, Havasrekettye faluból erdészeti úton kb 4 km-t teszünk meg buszunkkal ahol RÖVID "fotó"szünetet tartunk.

Ezután feltöltődve a látványtól új erőre kapva indulunk neki a Vigyázó tömbjének. Meredek és hosszú kaptató vár ránk. Előbb fenyvesben, később havasi legelőn jutunk egyre magasabbra ahol már meglátjuk a "Fehér-kövek" (~1500m) mészköves szikla falait. A mészkősziklák vakító fehérsége csodálatosan kontrasztos képe kiugrik a háttér sötétzöld erdőrengetegéből.

A csúcstámadás előtti havasi legelőn be kell vessük maradék erőnket is, mert az eddigieknél még meredekebb hegyoldal vár minket. Az erős kaptató után szó szerint fellélegezve érkezünk a csúcsra, ahol egy működő meteorológiai állomást is találunk. A csúcson kedvező időjárás esetén gyönyörű körpanoráma kényeztet minket. A Vigyázó-csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar csúcs (1848m) után az Erdélyi-szigethegység legmagasabb pontja. A Kalotaszegi tájegység fölé magasló, s mintegy őrt álló hegységet Kalota-havasnak is szokták nevezni. Sokszor (és sokan) nem külön masszívumnak, hanem a Bihar-hegység északi nyúlványaként is említik.  Rövid pihenő után tovább indulunk, immár lefelé a széles gerincúton. Következő pihenőnk már a Vigyázó-menedékház lesz. (1430 m) Innen tovább ereszkedve érünk ezután Havasrogoz falu elszórt házai közé. Buszunk a falu központjában fog várni ránk, ahonnan hazafelé indulunk.

Ahhoz, hogy túránkat napvilágon befejezzük, egy fegyelmezett közepes tempót kell tartanunk végig a túra közben. Sok megállásra és pihenőre nincs lehetőség!

Túra közben senkit nem hagyunk ott! Együtt indulunk és együtt érkezünk! Viszont erre a túraprogramunkra inkább a tapasztaltabb túrázóink jelentkezését várjuk elsősorban. A túra technikai előképzettséget nem igényel csak masszív erőnlétet.

A hegyek között Júniusban is minden időjárási lehetőségre fel kell készülni. Gyorsan változhat az időjárás, ezért az alábbiakban javasolt felszereléseket kérjük a túrára magatokkal hozni:

Érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél, (induláskor ellenőrizve!) Egész napra enni- és innivaló, energia pótlók (túra közben gabonaszeletek, szőlőcukor, csoki, szénsavmentes víz vagy gyümölcslé ajánlott) réteges öltözet, esőkabát, hátizsák, kendő, vagy kalap, túrabakancs, vagy túracipő. Kamásli, túrabot, napszemüveg, napkrém, ajakír ajánlott. Váltóruha, váltó zokni, váltócipő a kisbuszban maradhat. Túra közben nincs vásárlási lehetőség!

Ha eljössz erre a túraprogramra, akkor, részed lesz egy igen meghatározó csodás élményben. A patakok, vízesések, (tiszta időben) a csodás kilátás igen maradandó élményt fognak jelenteni számodra. (Másnapi izomláz is szinte garantált...)

 A túra besorolása: nehéz,  hosszú túra! 

Táv összesen: kb 20 km,

Emelkedő szintkülönbség: 1000m

 Fontos tudnivalók!

A részvételi díj NEM tartalmaz biztosítást!

Az utazáson és a túrán mindenki saját felelősségre vesz, (vehet) részt!

A TÚRA VEZETŐJE indokolt esetben a változtatás jogát (a helyszínen is) fenntartja!

 A túrát Komlósi Zoltán túravezető vezeti.

Tel.: +36 20 4660 850

e-mail: komlosi.zoli@gmail.com

 

Részvételi költség:

Egyesületünk tagjainak -5000Ft

Egyéb résztvevőknek -7000Ft.

 

A túrára IDE KATTINTVA lehet jelentkezni!

Figyelem! A túrán résztvevők maximalizált létszáma 18 fő. Ezért ennél több jelentkezést nem áll módunkban elfogadni!

(amíg a fenti linkre kattintva a regisztrációt megtudod ejteni addig biztos a helyed a résztvevők között) 

 

A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

Befizetéskor a közlemény rovatba az "Vigyázó túra" kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni azonosításként.