Szegyesdi-völgy és barlangjai; 2016. 09. 10.

 Különjáratú bérelt autóbusszal érkezünk a Bihar lábánál fekvő Kisszegyesd településre. A falu központjában hagyjuk járművünket és indulunk a szurdok bejárata felé. A települést elhagyva diófákkal díszített rétre érünk, ahol forrás is található. Ezután belépünk a szurdokba, mely egyre szűkül, és elkezdjük a patakon való átkeléseket (lesz vagy húsz). A szurdok oldalában, a sziklafalakban és számtalan barlang nyílása sötétlik.

A völgy maga tipikus mészkőszurdok, amely a tengelyében lévő (fő) barlang beszakadásával jött létre, az oldalában nyíló barlangok az egykori főág mellékjáratai voltak. E barlangok közül többet fel is keresünk túránk során. Első célunk a több mint 100 méterrel a völgytalp felett nyíló Kereki Nagy Sándor-barlang lesz, amely ékessége egy barlangi tó. 

 A tóban lévő cölöpök egy olyan híd maradványai, amelyet még Czárán Gyula építettet. A völgy  további része egyre vadregényesebbé és egyre nehezebben járhatóvá válik. Több, barlangból fakadó karsztforrást, óriási lapuleveleket, kisebb vízeséseket csodálhatunk meg utunk következő szakaszán. Mindenképpen felkapaszkodunk, a völgy déli oldalában nyíló, impozáns méretű szádával rendelkező Sárkány-barlanghoz is. A rövid, de meredek kapaszkodó megéri a fáradtságot, mert így nemcsak a barlang méretei nyűgözhetnek le minket, hanem kiváló rálátást kapunk a Szegyesdi-völgyre is.

A túra egyik fénypontja a Schmidl kőköz, sokszor csak méternyi széles szurdoka lesz, mely a Szegyesdi-völgy járható végét jelenti. Innen felkapaszkodunk a Semsey valamint a  József főherceg –barlangokhoz. Ha szerencsénk lesz, és még meg van, a lezárt József főherceg barlang „művészbejárata” akkor meg is nézhetjük.

Utunkat a völgy északi oldalában oldalazva felfelé folytatjuk, míg fel nem érünk kb. 700 méter magasan futó sárga jelzéshez. Ezen folytatjuk utunkat várhatóan pazar kilátással a völgyre. A gerincről a piros körjelzést követve fordulunk le észak felé, hogy Kiskohra érjünk, ahol a Medve-barlang parkolójában vár ránk majd a buszunk.

A túrára gumicsizmát is „elnyelő” hátizsákot, kényelmes túra bakancsot, vagy túracipőt, táplálékot, gyümölcsöt, energia pótlót, innivalót, eső elleni öltözetet  javaslunk hozni.

Figyelem feltétlenül szükség van gumicsizmára, (vagy szandálra, amelyből kifolyik a víz..) mert cipőben a völgyet száraz lábbal nem lehet bejárni!

A barlangok megtekintéséhez (működő képes) fej vagy zseblámpa elengedhetetlen!

A túra hossza: 11 km

Emelkedő szint: 400 m

Nehézség: közepes

2016. 09. 10-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05:00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny áruház parkolója
  • 06:00 Gyula Vasútállomás

                                                                

Részvételi költség  

Egyesületünk tagjainak 4000 Ft

Egyéb résztvevőknek 6000 Ft.

Gyerekeknek 14 év alatt 50% kedvezmény = 3000Ft/ fő

 

Jelentkezés:

IDE KATTINTVA


 A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni: OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Szegyesdi völgy barlangjai" azonosító kifejezést és a résztvevő(k) nevét kérnénk feltüntetni.

Tagja kíván lenni Egyesületünknek?    

A részletekről ITT OLVASHAT!

További infók: Zanócz Róbert 70/3340841

 

 A túrát vezeti: Gila Csaba 70/6100878