Kirándulás Észak-Erdélybe. Nagybánya, Koltó, Máramaros vidéke 2016. 06. 02--05.

 

1. nap:

Indulás, felszállási lehetőség 2016 06. 02-án reggel 05:00 órakor Békés Penny áruház parkolója, 05:20 Békéscsabai Vasútállomás melletti Penny áruház parkolója, illetve igény esetén Gyula Penny áruház parkolójából 05:45

Utazás kényelmes különjáratú autóbusszal.

Útvonal: Békéscsaba, Nagyvárad, Nagykároly, Nagybánya, Borsafüred útvonalon.  

 Első hosszabb pihenőnk Nagykárolyban lesz ahol a híres Károlyi család ősi fészkének számító csoda szép kastélyt és   annak parkját csodálhatjuk meg magyar nyelvű idegenvezető segítségével. A kastély utolsó nagyobb átalakítása gróf Károlyi István megbízásából 1894-ben  Ybl Miklós tervei alapján; neogótikus- neobarokk stílusban készült.

 Ezután folytatjuk utunkat Nagybányán keresztül.

A nap második felében a Gutin-hágón átkelve érünk a Máramaros 

vidékére, ahol a gyönyörű Barcánfalvi Kolostorban teszünk rövid látogatást.

 

Estére érkezünk a Radnai-havasok lábához, a Nagy Pietros-hegy (2303m) tövében épült Borsafüredre, ahol a szállásunk és ellátásunk lesz a további napokon keresztül, gyönyörű hegyvidéki környezetben, egy hangulatos családi panzióban.

2. nap:

A kora reggel elfogyasztott tartalmas reggeli után, egy csodaszép, festői környezetben robogó erdei moccanitakisvasutas kiránduláson veszünk részt.

Utunk során a Vasser-patak völgyén keresztül jutunk el a Máramarosi-havasok belsejébe, egészen az Ukrán-Román határ közelébe. (Száz éves kis gőzös, nyitott és zárt kocsikkal, keskeny nyomtávon) Az erdei vasutazás után visszatérünk Borsafüredre.

Rövid pihenő után délután még egy autóbuszos kirándulást teszünk a közeli Priszlop-hágó, (Borsai-hágóhoz), ahol 1944-ben a híres Árpád-vonal is húzódott. Ez a hely volt Erdélyben, (a Trianoni békeszerződésig) Máramaros és Beszterce-Naszód vármegyék határa. Az 1416 m magasan fekvő átjáró választja el a Radnai-havasokat a Máramarosi-havasoktól. Rajta vezet át az út Visó-völgyéből az Aranyos Beszterce völgyébe is.


 

libegő Borsafüred 3. nap:

Ezen a napon egy közepes erősségű gyalog túrát teszünk a Radnai-havasokban, a  környék látványos természeti értékeit bejárva.

Reggeli után a szállásunktól nem meszire induló kétszemélyes felvonóval (libegővel) jutunk fel a gyalogtúránk kiinduló pontjára kb. 1500m-re.

/Akik nem szeretnének a túrán részt venni , vagy nem akarják vállalni az erősebb  gyaloglást, azok is feljuthatnak a felvonó segítségével a csodálatos fennsíkra, ahonnan egy könnyű séta után ugyan csak a felvonóval vissza térhetnek Borsafüredre a Panzióhoz./

Innen folyamatosan gyalogolva (emelkedve) jelzett útvonalon az Asztal tetőre, majd a Gargaló nyerge felé vesszük az irányt. Utunkat folytatva a fantasztikus panorámát élvezve a Ló-havast, majd Románia egyik legnagyobb vízesését, a több mint 80 m magas, igen pazar látványt nyújtó  híres Ló-havasi vízesést csodálhatjuk meg. Ettől a pontól már folyamatosan lefelé ereszkedve végig a patak mentén (ugyan csak jelzett turista úton) érünk vissza szállásunkra ahol már meleg vacsorával várnak minket házigazdáink a Medve Panzióban. Erre a napra erős lábbelit, (bakancsot) kis hátizsákot, esőkabátot energia pótló szendvicseket és kellő folyadékot kell hozni. Ezen utóbbiak alapanyagait helyben is beszerezhetjük a Panzió melletti kisboltban a túra előtt.

 

4.nap:

Reggeli után búcsút veszünk vendéglátóinktól és nyugat felé vesszük az irányt. Hazafelé először Nagybányán tartunk rövid pihenőt az óvárosban. Ha időnk engedi és a helyi Képzőművészeti Múzeumot nyitva találjuk akkor bebocsátást kérünk oda ahol néhány, a Nagybányai Festő Iskolához tartozó képzőművész alkotásait is megcsodálhatjuk.

Utunkat folytatva a Közeli Koltóra érünk  ahol az egykori Teleki Kastélyban berendezett múzeumban teszünk látogatást. /E kastélyban töltötte mézes heteit Petőfi Sándor és  Szendrei Júlia valamint itt írta legszebb szerelmes verseit is mint pl: a Szeptember végén-t./

Tovább haladva először Erdély Szilágysági területeit, majd a Kalotaszegi részt érintve érkezünk a délutáni órákban a Király-hágóhoz ahol utolsó pihenőnket tartjuk. Ezután folyamatos utazással érkezünk vissza Magyarországra az esti órákban.    

 

A kirándulás részvételi költsége: 36000Ft

Egyesületi tagoknak: 33000Ft

 

Amely tartalmazza:

* A különjáratú autóbuszos utazás költségeit,
* A szállást, (2-3 ágyas fürdőszobás panziós szobákban)
* A félpanziós ellátást,
*A szervezés és a túravezetés díját,
*Az egyesületi hozzájárulást.
 

A regisztrált jelentkezőktől 10000Ft előleget kérünk átutalni az Egyesület számlaszámára mely egyben helyfoglalónak is tekintendő. A befizetéskor a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni a "Máramaros" kifejezést és a befizető nevét is, a könnyebb azonosítás érdekében.

Jelentkezéseket csak időrendben tudunk elfogadni!

Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 
 

Költőpénz  a kisvasútra, és a libegőre egyéb belépőkre Kb.4000-5000 Ft értékű Román Lei

További infó: info@szazlabu.hu, szazlabuprogram@gmail.com, vagy a 70/3340841 tel.számon


A Programra jelentkezni, regisztrálni:

 

IDE KATTINTVA LEHET!

 

 

2015-ös Máramarosi kirándulásunk fotó anyaga IDE KATTINTVA tekinthető meg a facebook oldalunkon.