Székelyföldi Kirándulás!

2015. 09.16--20

 

 

 

Indulás reggel 05:00-kor Békésről, (Városháza előtti buszmegállóból.)

05:20 Békéscsaba Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolójából.

05:45 Gyuláról ugyancsak a Penny áruház parkolójából.

Utazás Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely útvonalon. Útközben rövid pihenőt tartunk Erdély Kapujában, a  Királyhágónál, majd Kalotaszeg központjában Bánffyhunyadon ismerkedünk a helyi műemlék jellegű Református templommal.  Ezután, a nemrégen felújított monumentális méreteiről (is) híres Tordai Sóbányába látogatunk pihenésképpen. Folytatva utunkat egy rövid megállóval Korondon, a méltán híres bazársoron nézelődhetünk és vásárolhatunk, majd rövid időre Farkaslakán Tamási Áron síremlékénél tesszük tiszteletünket. Érkezés az esti órákban a gyönyörű fenyvesek közt megbúvó, Hargitafürdőre, (1350 m-re) ahol a szálláshely elfoglalása után egy igazi „székely vacsorával" várnak minket a Csiki Panzióban. (Eme családias panzióban gondoskodnak szállásunkról, kiváló ellátásunkról, mind az öt napon keresztül.)  

 

 2.nap: 

A reggeli után rövid sétát teszünk szálláshelyünkön Hargitafürdőn, néhány helyi érdekességet megtekintve.(Szt.István Kápolna,  Mofetta stb..) Ezután Hargita megye központjában, Csíkszeredában időzünk egy kicsit, (városnézés, vásárlási lehetőség) majd tovább indulunk a méltán híres Tusnádfürdőre.  A program: „bórvíz” kóstolás, séta a fürdő soron és a Csukás-tónál.

 

 

Ezután Közép Európa egyik legszebb vulkanikus tavához érkezünk a meseszerű Szent Anna-tóhoz. A krátertó megtekintése, körbe járása után, (ami szerencsét hoz) a Csíki medencén keresztül érkezünk vissza a szállásunkra, ahol ismét finom vacsorával várnak minket a házigazdáink.

3.nap

A reggeli után indulás a Gyimesekbe, Csángóföldre.

Útközben megtekintjük a híres Csíksomlyói Mária Kegytemplomot, a hozzá tartozó kolostort és a híres Csíksomlyói zarándokhelyet.  Ezután utunkat keletnek véve a Gyímesi-szorosban ellátogatunk az ezer éves határhoz, az utolsó vasúti Őrházhoz, majd felkapaszkodunk a Tatros folyó felett magasodó egykori Rákóczi vár romjaihoz is. Kora este egy hamisítatlan csángó estre vagyunk hivatalosak, ahol  helyi csángó vacsorával és élő autentikus gyimesi csángó zenével és tánccal várnak minket a Deáky fogadóban. Este visszatérés Hargitafürdőre. 

A CSÁNGÓ  NÉPI  PROGRAM  GYIMESBÜKKÖN:  (részlet a hivatalos programból)

                                  „ Ez egy négy-öt órás 18 euróba kerülő program. Az autóbusszal érkező vendégeket a mikrofon mellől üdvözlöm, elmondva nekik röviden mindazt, amit a Gyimesekről, az itt élő csángó magyarokról tudni kell. Csángó népviseletbe öltözött híres gyimesvölgyi zenészek és táncospárok székely köményes pálinkával kínálják a buszról leszálló vendégeket. Sír a hegedű, búg a gardony, ősi csángó népdalok hangzanak el. A szépen megterített asztalokon már ott van az előétel: orda, juhsajt, házi füstölt malacszalonna, paradicsom, zöldhagyma. Következő fogás: rakott túróspuliszka. Két étkezés és kávézás után egyórás séta következik az ezeréves határhoz egy rendhagyó történelemórával. Mire visszasétálnak a vendégek, már sül a disznó tarjából készített flekken egy hatalmas tárcsán mindenki szemeláttára. Közben sor kerül a táncbemutatóra. A vendégek tanulgatják a lépéseket és együtt táncolnak a helybeliekkel. Egész idő alatt híres román borokat, vöröset, fehéret, sört szolgálnak fel. Szabad ivászat van. Mindenki azt iszik, amit akar és annyit, amennyi jól esik. Kérésre itt énekel Nyisztor Ilona is, a moldvai csángó énekesnő. Tiszteletdíja 10.000 Ft.. Flekkenezés után mulató nóták is elhangzanak.

Záró rész: székely himnusz, magyar himnusz, ősi székely himnusz.”

                                                                                                                    Deáky András, tulajdonos

    4.nap:

 

A bőséges reggeli után egy újabb programokkal teli nap következik, célba véve a Gyergyó vidéket. Délelőtt a Maros forrásvidékén,  Marosfőn áthaladva jutunk el Gyergyószentmiklósra. Ezután tovább indulva a Keleti Kárpátokra felkapaszkodva jutunk el a gyönyörű Gyilkos-tóhoz, ahol csónakázási lehetőségünk is nyílik. Továbbhaladva következik Európa egyik legszebb szurdokvölgye a Békási-szoros, mely a Békási-patakról kapta nevét. Hihetetlen méreteivel és festői szépségével minden ide látogatót lenyűgöz. Este visszatérünk a szállásra, búcsúvacsora. 

 

  5.nap: 

Reggeli után indulás hazafelé a Déli-Kárpátok vidékeinek érintésével.

Útvonal: Segesvár, (tisztelet a Petőfi emlékműnél, séta a középkori várban,), majd, a Szászok fővárosa a gyönyörű; Nagyszeben (az óváros megtekintése) következik. Ezután a Déli-Kárpátok tövében haladva jutunk el az irodalomból jól ismert Dévára („várostrom” felvonóval), majd Aradot érintve, az esti órákban érünk haza.

 

A Kirándulás részvételi költsége:  -40000Ft/fő-

A Százlábú Egyesület tagjai számára -38000Ft/fő-

 

Amely tartalmazza:

 

  • a különbuszos utazás költségeit,
  • a szállás és félpanziós ellátást egy jó minőségű Panzióban
  • a szervezés, lebonyolítás, és idegenvezetés költségeit
  • valamint az Egyesületi hozzájárulást

Az ár, minimum 35fő jelentkezésével van kalkulálva. Ennél kisebb létszámnál, a részvételi költségek emelkednek.

  Egyéb költség: 18 € a Csángó Estre. (mindenki magának fizeti a helyszínen.)

 

Jelentkezéshez kérjük IDE KATTINTANI!

Figyelem!

Az érvényes jelentkezést (regisztrációt) csak a Százlábú Egyesület számlaszámára befizetett 10000Ft előleg (helyfoglaló) befizetésével tudjuk elfogadni. Ezért visszajelentést a jelentkezésről, csak a befizetés után küldünk a regisztrációkor megadott e-mail címre.

  Százlábú Egyesület: OTP 11733003-20120564

A befizetésnél kérjük a közlemény rovatban feltüntetni a befizető nevén kívül a : "Székelyföldi kirándulás/útiköltség" kifejezést is. A kirándulás részvételi díjának fennmaradó részét csak a buszon szedjük össze.

 

További Információk: Zanócz Róbert 70/3340841