Vízi (kör) túra az Élővíz-csatornán

és a Gerlai Holt-körösön

2020.05.16. (Nyílt program)

 

Ez a  vízitúránk, a három Közép- Békési várost (Gyulát, Békést, és Békéscsabát) összekötő Élővíz-csatornán, illetve az egykori (a folyószabályozásokat megelőző) Fehér-Körös egyik fő-ágaként jegyzett un. Gerlai (Ó-Körösön) zajlik majd. A túraprogram során egy igen vadregényes és izgalmas, ám méltatlanul ritkán járt (evezett) szakaszon fogunk lapátolni, (a vírus terjedést megelőző szabályokat betartva) mely sok-sok érdekességet és természeti szépséget rejteget számunkra.

 

Figyelem!

A Korona Vírus terjedésének megelőzését korlátozó intézkedésekről, szabályozásokról, azok esetleges kivételeiről, a tudni valókat a Duna Régió Vízitúra Szövetség hivatalos közleményéből használtuk fel.

Operitív törzs műveleti központ állásfoglalása

Dr Fülöp Tibor Rendőr Alezredes / Vízi Közlekedési Osztályvezető/ állásfoglalása

 

 

Vízitúra útvonal 05.16-án szombaton:

Békéscsaba Csabagyöngye Kulturális Központ stégje (rajt-hely),  – Alsó Körgáti Zsilip, Bandika-fa - Sikkony - Kőgyes - Ógerla - Gerla – Ölyvedi kertek, Póstelek, - Veszei -
Lencsési híd – Felső Körgáti zsilip, (kikötő-kocsma) Csabagyöngye Kulturális Központ stégje. (cél hely)

Teljes táv: 27km (!!!)

 

 

 

Indítás: 2020.05.16. (szombat) 09:00 órától

 

A vízi túraprogramon mindenki saját akaratából és saját felelősségére vesz részt! Ezt a túra előtt aláírásával is igazolnia kell minden résztvevőnek!  16 év alattiak csak szülői, vagy felnőtt felügyelettel vehetnek részt a túrán! A 14 év alattiaknak és úszás tudással nem rendelkezőknek a mentőmellény használata KÖTELEZŐ!

________________________________________________________________________

 A Korona Vírus terjedésének megelőzését korlátozó óvintézkedéseket a program alatt is be kell tartania MINDENKINEK!

 Az egy csónakban, egyéb vízi sporteszközben (kajak-kenuban) evezők számára a száj-maszk használata ezen a programon kötelező!  Kivéve azokat, akik egy családként egy háztartásból érkeznek, és egy közös hajóegységben foglalnak helyet a program alatt.

A vízitúra ideje alatt a vízen kerülni kell a vízijárművek szoros "együtt haladását".  A hajóegységek minimum 5 méteres távolságtartást kötelesek tartani egymás között.  Kiszállásoknál, (a parti pihenőhelyeken) kerülni kell az egymáshoz közeli tartózkodást és a „testi” érintkezést.

_________________________________________________________

Ezen a folyó szakaszon zajló vízitúraprogramunk sajátossága, hogy a zsilipeknél átemelés szükséges! …ez sokszor kényelmetlen ki-és beszállást, valamint kb. 20-30m-es "kenu cipelést" jelent alkalmanként! (Összesen 4 helyen fordul majd elő.) Ezek a pontok egyben "pihenő" helyek is!  

  1. Békéscsaba Alsó Körgáti Zsilip,
  2. Sikonyi Zsilip,
  3. Gerlai Zsilip és a
  4. Békéscsabai Felső Körgáti Zsilip.

A vízitúráknál (is) íratlan szabály, a túratársaknak való önzetlen segítségnyújtás! Főleg az átemeléseknél! Itt a kellő távolságtartást és az óvatosságot is figyelembe kell most venni.

 

 Amit érdemes hozni: Váltóruha, esőköpeny, (NEM ESERNYŐ!!) nyári sapka, törlő és (vagy) ülő szivacs, kispárna az ülésekre. Kellő mennyiségű folyadék! Erősebb madzag vagy vékonyabb kötél. Hajónként 5m!  Bicska, kellő mennyiségű folyadék, különböző energiapótlók, szendvicsek, csoki szőlőcukor stb..

FIGYELEM!

Ez a (viszonylag hosszabb) evezős táv amelett, hogy csodaszép természeti környezetben halad, komoly kihívást is jelent azok számára akik ritkán, vagy még sosem ültek túra kenuban.

Ezért kérjük, ezt a jelentkezésnél figyelembe venni.

Nem csak a több órás folyamatos fizikai igénybe vétel, hanem a "normálistól" eltérő ülés pozició is problémát okozhat.

Ezért nagyon is érdemes ülő szivacsot, vagy a hosszabb lábúaknak min.10cm-es hungarocel üllésmagasítót is hozni.

 

(10 év alattiaknak a program ingyenes, de számukra is kötelező a regisztráció! + a mentőmellény!)

A szervezők 1500Ft/fő nevezési díj ellenében biztosítanak;

  •  az indulási helyre szállított 3 és 4 személyes túra kenukban beülő helyeket, + 1db mentő mellényt és evezőlapátot mindenki számára.
  •  korlátozott számban műanyag vízhatlan hordókat a csomagoknak, érdemes erős anyagú szemetes zsákot is hozni a váltó ruháknak és az egyéb csomagoknak, főleg ha nem jut minden hajóhoz vízhatlan hordó!!

Egyesületi tagjaink, vagy pártoló tagjaink számára a nevezési díj: 1000Ft

 Aki(k) saját vízi túra eszközzel kívánják teljesíteni a távot, azok azt, a regisztrációkor kérjük feltétlenül jelezzék!

Ő számukra a nevezési díj 500Ft/fő

 

 

 FIGYELEM!

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet

IDE KATTINTVA

lehet megtenni!

A programot szakképzett túravezetők irányítják és kísérik.

Azok akik már tudják, hogy kivel, (kikkel) fognak majd evezni kérjük, hogy csapatonként (hajónként) egy fő írjon nekünk egy e-mailt az info@szazlabu.hu  -ra a csapattagok nevével, létszámával, hogy tudjunk számukra üres kenut biztosítani. Egyébként az ilyen irányú kéréseket a helyszínen már nem feltétlenül tudjuk majd teljesíteni

A hivatalos, (saját kezű aláírással ellátott) regisztrációt, valamint a nevezési díjak átvételét 2020.05.16. (reggel!!) 08:00 órától kezdjük az indítás helyszínen. /Békéscsaba Csabagyöngye Kulturális Központ stégje/

 

FONTOS!

Ez a túra:  Nem verseny!!

Legfontosabb a biztonság, az óvatosság, a pozitív élmények, és a jókedv! (mint mindig)

Ezért az első beérkezőknek most sem jár díj!!! (max. nagy taps!!)