2 napos Bringatúránk a X. Körösök Völgye Határtalan Vándortúra

zárónapjához kíván csatlakozni!

 

2020.05.30-31 (szombat-vasárnap) 60km + 64km

Útvonal A,: Békés-Békéscsaba, Gyula, Gyulavári, Dénesmajor, Nagyzerind- Feketegyarmat (Ro)  esti vacsora és buli... 

Másnap vissza, a Határtalan Vándortábor résztvevőivel együtt a Körösök mentén.

Útvonal B,: Feketegyarmat,- Országhatár, Mályvád, Gyulavároserdő, Szanazug, Gyula, Póstelek, Gerla, Doboz,  Békés útvonalon. 

Célba érkezés  2020.05. 31 ( vasárnap)  előreláthatólag 17 óra körül.

 

Részletek:

1.nap: 2020. 05.30.(szombat)

Gyülekező délelőtt 09:30 órától Békésen a Békés-Dánfoki Üdülőközpontban. Innen indul a túra, és ide is érkezik be másnap késő délután a teljes mezőny. Akik gépkocsival érkeznek az indulás helyszínére, azok az autóikat az Üdülőközpont parkolójában hagyhatják. 

Részvétel saját (kifogástalan állapotú) kerékpárokkal!

      A távolabbról érkező túratársak, Békés-Dánfok Üdülőközpontban szálláslehetőséget is igénybe tudnak venni. Kapcsolat: udulokozpont@gmail.com+36 20/592-5636

 09:30-tól10:00-ig a csomagok és az egyéb felszerelések (sátrak, hálózsákok, váltóruha, stb.. szállítóeszközre (furgonba) pakolása, valamint a részletes program és útvonal tájékoztató(k) ismertetése után indulás: 10:00-kor.

Figyelem!

Ez a bringatúra szervezett formában, túravezető segítségével és vezetésével zajlik!

Az Üdülőközponttól indulva, az útburkolati jelekkel is jól ellátott kerékpársávot követve, hagyjuk el Békés városát. Ezután, jó minőségű kerékpárúton haladva érünk Békéscsabára. Rövid pihenőt tartunk a békési megyeszékhelyen, a gyönyörű természeti környezetben található Széchenyi Ligetben (Körösök Völgye Látogató Központnál), ahol további túratársak csatlakoz(hat)nak majd csoportunkhoz (békéscsabai csatlakozó pont). Itt is lesz lehetőségük az újonnan csatlakozó túratársaknak a csomagszállító kisteherautóba bepakolni a nagyobb csomagjaikat.  Tovább indulás 11:30-kor.

Békéscsabát az úgynevezett Zöld-folyosón (aszfaltozott gyalogos és kerékpáros túraút) keresztül hagyjuk el, amely a város központjától kb. 8 km hosszan, az Élővíz-csatorna mentén halad, gyönyörű természeti környezetben. Terveink szerint a kora délutáni órákban érünk a Körös-vidék legpatinásabb fürdővárosába, a történelmi látnivalókban és egyéb értékekben is bővelkedő Gyula városába.  A történelmi belvárosban több érdekes látnivalót és egy rövid pihenőt is beiktatunk a Várnál, ahol csatlakozni is lehet a programhoz. (Gyulai csatlakozási pont) Ezután (13:30-kor) Gyulavárin keresztül a Magyar-Román határ felé vesszük az irányt.

 

Figyelem!

A határátlépések miatt ÉRVÉNYES útlevelet, vagy személyi igazolványt feltétlenül hozni kell!

Az utolsó magyar területen lévő települést (Dénesmajort) elhagyva egy viszonylag jó minőségű, forgalom nélküli aszfalt útra hajtunk rá. Ezen az úton tekerve jutunk el (egy ideiglenesen megnyitott határőrizeti ponton keresztül) a román oldalon található,

Nagyzerind- Feketegyarmatra.

 Ez a több mint 100 éve a Trianoni határral ketté választott egykori „uradalmi út” és a mellette futó kisvasút nyomvonala egykoron Gyulát, Békéscsabát és Békést is közvetlenül kötötte össze, az akkor még egy országhoz tartozó, közeli településekkel pl. Nagyzerindel, Feketegyarmattal, Kisjenővel, Nagyszalontával stb..

Érkezés a délutáni órákban Nagyzerind-Feketegyarmatra, (Ro) ahol a nagy többségében magyar ajkú település polgármestere fogad majd minket. Időközben (a délutáni óráktól) már folyamatosan érkeznek be a településre az Erdélyi-Szigethegység felől a Határtalan Vándortúra egyéb résztvevői is, akik akkorra már több túranapot, és elég sok km-t tudhatnak a hátuk mögött... (vízitúrások, bringatúrások) Este zenés közös vacsora a túra résztvevői és a helyi magyar közösség részvételével. (Birkapörkölt)

Esti szállásunk a helyi Kultúrház és a plébánia udvarán kialakítandó sátortáborban. (WC, tusolási lehetőség rendelkezésre áll.) Rossz idő esetén, (vagy ha valaki(k) nem kívánnak sátrat állítani) a kultúrház nagytermében és egyéb helységeiben is lehet aludni, a saját polifoamon, szivacson, hálózsákban, stb..

Másnap reggel Román idő szerint 09.30-kor útlevél (vagy) személyi igazolvány bemutatása után (a Román határőrizeti szerveknek) visszaindulunk a Fekete-Körös gátkoronáján Magyarország irányába.

Hazafelé a túra útvonala Fekete-Körös töltésén halad majd végig. A "Schengeni" határátlépést az ideiglenesen megnyitott (előre egyeztetett és kérelmezett) ellenőrző ponton a gátkoronára tervezzük...

A határátlépést követő szakasz igen festői tájon vezet majd, hiszen utunkat jobbról a kanyargós Fekete-Körös, balról pedig a Mályvádi- tölgyes erdősége szegélyezi. Útközben tekerve útba ejtjük, a pihenő (fürdőző) helyként ismert Gyula-városerdőt, majd a Fekete, és a Fehér-Körösök összefolyásánál található Szanazugi Üdülő területet. Ezután újra Gyula városa majd Póstelek, (kastély, és a kastélyparkon keresztül Gerla), valamint Doboz következik. Itt a híres Wenckheim grófi család által építtetett mauzóleumot, kriptát és egyéb díszes gazdasági és lakóépületet tekintjük meg.

Ezután visszatérünk a Körös-menti gátkoronára, amelyen haladva a tervek szerint 17 óra körül érünk vissza Békésre, (és ha minden jól megy akkor) egyidőben (együtt) az ugyan csak ide érkező vízitúrásokkal. A célban (Békés-Dánfokon) a záró rendezvény keretein belül közös meleg vacsora, valamint kulturális program, (esti koncert) várja a megfáradt Határtalan Túrázókat. Szállások igényelhetők a fenti Dánfoki eléréseken.

Amit hozni érdemes:

Esőköpeny, váltóruha, (melegebb öltözék is) hálózsák, polifoam, vagy szivacs, törölköző tisztálkodó felszerelés, erős napfény elleni krém, napszemüveg, zseblámpa, energia pótlók (szendvicsek, csoki, szőlőcukor ásványvíz stb..)

Figyelem! A "kinti" helyszínen (Nagyzerind-Feketegyarmaton) kocsma és vegyesbolt is üzemel, ahol a „felélt” készleteket pótolni lehet. (Románia pénz eszköze a Lei! Ezért azt érdemes előre beszerezni.) 

 

Figyelem!

Ebben az évben is csináltatunk jó minőségű emblémázott pólókat, amelyeknek az ára (fejenként 1db) bennefoglaltatik a részvételi költségben. Ha valaki többet kér belőlle az jelezze időben az info@szazlabu.hu-n.(ennek + költsége 2300Ft/db)

 

 

Ahhoz, hogy mindenki az ideális méretet kapja, nyilatkoznia kell annak fazonjáról és méretéről a regisztráció alkalmával. Ezek a kérdések benne lesznek a regisztrációs táblázatban. Kérjük azt is kitölteni.

...regisztráció lejebb...

 

A 2 napos program részvételi díja: 12 000Ft/fő

Egyesületünk tagjainak, pártolói tagjainak 10 000Ft/fő

 

Amely tartalmazza a

  • a közúti szállítási költségeket
  • a túravezetést a gépjármű kíséretet, asszisztenciát,
  • az ideiglenes határátlépési pontok engedélyeinek illetékét
  • 2db esti melegvacsora és kulturális program költségeihez való hozzájárulást,
  • emlék pólót,
  • egyéb szervezési költségeket
  • egyesületi hozzájárulást

 

Jelentkezni, Regisztrálni!

 

IDE KATTINTVA lehet.

 

... mozgó filmes anyagok, érdekességek régebbi programjainkról

Hazajárók 2013.  https://www.youtube.com/watch?v=q6oYvVmgho8

Duna Tv: https://www.youtube.com/watch?v=50yMB9BKmcY

III. Körösök Völgye Határtalan Vándortúra 2013