A Százlábú Egyesület ez évben is szeretettel vár minden érdeklődőt

 a VII. Körösök-Völgye Határtalan Vándortúrájára!

 Teljesíthető kerékpáros vagy vízi túra formájában.

Időpont: 2017. 06. 01-05

 Túraprogramunk immáron 7. éve hivatott, a határon átívelő gyönyörű Körösök Völgyének egyedülállón gazdag és sokszínű, természeti és kulturális egységére felhívni a figyelmet. A vándortúra a látnivalókban igen gazdag romániai Bihari-hegységből indulva, a Borzi-szoroson és a Béli-hegyeken keresztül, végig a Fekete-Köröst követve a magyarországi Békés városáig tart. Ennek a tájnak a szokásosnál is gazdagabb környezeti és természeti értékein kívül az itt élők történelmi, néprajzi, vallási és kulturális sokszínűsége, valamint a Körösök mentén élő partiumi szórvány magyarság vendégszeretete meghatározó hangulatot biztosít ennek az öt napos programunknak.


 

0. nap: 2017.05.31. Találkozó Békés-Dánfokon az Üdülőközpont előtt.

Kerékpárosoknak 16:00 (a bringák trélerre való felpakolása miatt) Vízitúrásoknak  16:45-re kell legkésőbb érkezniük. Ha valaki itt akarja hagyni az autóját a túra végeztéig (hiszen  pontosan itt ér véget a túraprogram majd Hétfőn délután) az megteheti azt az Üdülőközpont védett  parkolójában. Be(fel)pakolás után (kb.17:00 órakor) indulás bérelt autóbusszal Köröstárkányba (Ro) a túra másnapi indításának színhelyére!

Este jó hangulatú túranyitó rendezvény vacsorával, a szokásos Köröstárkányi táborhelyen a Fekete-Körös partján.   

  Aki(k) nem tudnak a 0.napon délután a Romániába kiutazó csoporthoz csatlakozni azok számára másnap reggel (06.01. csütörtök) 06:00 indítással transzfer kisbuszt biztosítunk külön költség fejében. A transzfer busz ugyan csak a Békés-Dánfok  Üdülőközponttól indul ahol olcsó szállás is igényelhető előző estére. (is) Ez irányú igényeket e-mailban jelezhetitek felénk, legkésőbb 2017.május 26. estig. 

 

Túra Indítás: 2017. 06.01.csütörtök délelőtt "magyar idő szerint" 10:00-kor!!  Köröstárkány sport pálya (esti táborhelyünk) melletti kavicsos folyószakasz.

 

 Általános tudnivalók mind két túranem részvevői számára:

 A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt! 

 A túrák szervezett formában, túravezetők segítségével és vezetésével zajlanak. A napi túratávok és programok után a túrázók előre kialakított (és már sokszor kipróbált) közös táborhelyen töltik az éjszakát saját sátrakban.  A határátlépésekhez érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

 A tábor helyszínek sorrendben a következők:

  • Köröstárkány, (Románia)
  • Belényesújlak, (Románia)
  • Gyanta, (Románia)
  • Tenke, (Románia)
  • Nagyzerind-Feketegyarmat. (Románia)
Belényesújlak
Belényesújlak

 Az igénybe vett táborhelyszíneken sörpadok, asztalok, WC-k és tisztálkodási alap feltételek állnak rendelkezésre. A tábori felszereléseket, személyes csomagokat, sátrakat, szivacsokat, hálózsákokat stb.., zárt teherautó(k) szállítják egyik táborhelyről a másikra. Ezért a kenukban és a bringákon a túra alatt nem kell felesleges cuccokat cipelni, csak azt ami a napi túrához feltétlenül szükséges. A szervezők (a 0. napi vacsorát is beleértve) minden közös táborhelyen töltött este folyamán, bőséges meleg vacsorát biztosítanak a résztvevők számára. Ezért kérjük, hogy mindenki hozzon magával evőeszközt, + mélytányért, bögrét. (ne törékenyt és ne gyenge műanyagot!) A napi egyéb étkezésekről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A táborhelyek közelében mindenütt találhatók élelmiszerboltok, ahonnan a készleteket fel lehet tölteni. Romániában a Lei (RON) a hivatalos fizetőeszköz, kérjük költőpénznek azt beszerezni! A táborhelyek környékén korlátozott számban egyéb szálláslehetőségek is igénybe vehetők. Ezek általában a falusi vendéglátás keretein belül, magánházaknál működő egyszerű szállásszolgáltatások. Az ilyen típusú szállások külön költségeit a túra részvételi díja nem tartalmazza! E szálláslehetőségek igénylését e-mailban kérjük jelezni. 

Nagyítható térképért kattintson a kis képre:

Amit a Fekete-Körös völgyről tudni érdemes:

"Fekete-Körös völgyi kis trakta"

/Táj, ember, kultúra/

Részlet: Vagner Szabó János munkájából.

 

Időpont Vízi túra  Kerékpártúra

2017.06.01.

csütörtök

 

Köröstárkány, Belényes, Belényesújlak (20km)

 

Köröstárkány, Belényes,  Magyarremete, Mézgedi-cseppkőbarlang, Lazuri  vagy a  Cutilor –szoros, Pontoskő.  Belényesújlak. (72km)

 

2017.06.02.

péntek

 

Belényesújlak, Borzi-szoros, Sólyom, Belényesszentmiklós, Gyanta, (22km)

 

Belényesújlak, Várasfenes (tájház), Bélavár, Borzi-szoros, Belényesszentmiklósi Pálos torony, Feketekápolna, Gyanta.(53km)

 

2017.06.03.

szombat

 

Gyanta—Ripai magaspart, -Tenke  (18km)

 

Gyanta, Rapa, „őslénylelőhely”- "magaspart"  fürdőzéssel. Tenke(20km)

 

2017.06.04.

vasárnap

 

Tenke, Feketetót, Feketebátor, Talpas, Tamáshida, Nagyzerénd-Feketegyarmat, (53km)

 

Tenke, Bélfenyér (az 1703. ütközet emlékhelye)  Feketetót (beszakadt gát)  Tamáshidai csonka- torony, Nagyzerénd-Feketegyarmat (58km)

 

2017.06.05.

Pünkösd Hétfő

Nagyzerénd-Feketegyarmat, Ant, Országhatár, Gyula- városerdő, Szanazug, Békés-Dánfok Kishajó Kikötő (37km) befutó: kb.17 órakor

 

Nagyzerénd -Feketegyarmat, Országhatár, Mályvád, Gyula-városerdő, Szanazug, Doboz, Békés-Dánfok Kishajó Kikötő (44km)

befutó: kb.16 órakor

 

 

Vízi túrázóknak:

A jelentkezők számára a szervezők 3 személyes törhetetlen polietilén kenukban biztosítanak beülő helyet melyek a túra kiindulási helyszínén lesznek átvehetők. Amennyiben már kialakult 3 fős legénység szeretne, külön kenut kapni a szervezőktől, azt kérnénk e-mailben előre jelezni az info@szazlabu.hu címen.

A Vízi túrára csak úszni tudó, 18. életévüket betöltöttek jelentkezését fogadjuk el!

A vízi túrán való részvételnél az evezésben való járatlanság nem kizáró ok, de a rutin e -téren komoly előnyt jelenthet...

A szervezők a mentőmellényeken kívül kenunként min.1 db 30 liter űrtartalmú vízhatlan hordót is biztosítanak a személyes dolgok víztől való védelme érdekében. (akinek van sajátja, az hozhatja pluszban) Vízi cipő, vagy gumi szandál ajánlott a kövek miatt.

A vízi túra részvételi költsége:

32 000Ft.

Egyesületünk tagjai részére:

28 000Ft

A vízitúrára maximum 60 jelentkezését tudjuk csak elfogadni, mert a speciális törhetetlen kenukban, csupán ennyi beülő hely áll rendelkezésre! 

Ezért a jelentkezéseket csak is az érvényes regisztráció, valamint a részvételi díj 50%-nak (mint foglaló) befizetésének a sorrendjében tudjuk elfogadni.

Bringásoknak:

A napi túratávok nem hosszúak, éppen azért, hogy minél több látványosságot, természeti és kulturális érdekességet tudjunk fel keresni a környéken.

Mivel inkább patak és folyó völgyekben,valamint gátkoronán folyik a tekerés, ezért nagyobb emelkedő szintkülönbségek nem jelentenek különösebb kihívást a túrázók számára…  A kerékpártúra útvonala jórészt alárendelt, vagy „forgalomszegény” mellékutakon,  illetve a folyó menti gátkoronán halad.

Amit a  kerékpáros túrázóknak feltétlenül hozni kell:

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db belső és 1 db külső gumi (köpeny) tartalékba.

A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 14. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét!

  • A túra előre látható átlagsebessége sík területen:

12 - 20 km/h.

A kerékpártúra részvételi költsége

28 000Ft

 

A Százlábú Egyesület tagjainak:

25 000Ft

 

 

 

 

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek?

A részletekről, feltételekről

IDE KATTINTVA tájékozódhat!

 

 

 

 

 

 Jelentkezés (regisztráció) a 2017. évi VII. Körösök Völgye Határtalan Vándortúrára

 

IDE KATTINTVA!

 

A részvételi díj 50% -nak átutalását (helyfoglalásként) a Százlábú Egyesület számlaszámára kérjük utalni. OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a befizető(k) nevét és a határtalan2017. azonosítást is.

 További információt a szazlabuprogram@gmail.com, valamint a +36/70-3340841-es telefonszámon kérhet. 

 

 

 

A III. Körösök Völgye Határtalan Vándortúráról (2013-ban) készült film megtekintéséhez

kattintson az alábbi képre