2014 május 17.

 Kirándulás a Világosi, és Solyomosi várhoz, Máriaradnai Kegytemplomhoz.

 

 Rövid buszozás után érkezünk a romániai Világos településére. A központban a park előtti parkolóban szállunk le. Először megnézzük a felújított Bohus kúriát, ahol 1849 augusztus 12-én Görgey Artúr aláírta fegyverletételi egyezményt.

A parkban bővizű forrás található, ahol vizet is vehetünk magunkhoz, mert az út során erre nem lesz lehetőségünk. A parkon átvágva hamar magunk mögött hagyjuk a falut, és egyre meredekebb nyílt terepen kapaszkodunk fel a vár romjaihoz. 120 m tengerszintfeletti magasságról egy menetben jutunk fel 430 méterre. A kilátás fokozatosan bontakozik ki, a tetőről pedig lélegzetelállító. Közvetlenül az Alföld peremén, a fölé 300 méterrel magasodva, szép időben, csak a Föld görbülete szab határt tekintetünknek. Ha beteltünk a kilátással, akkor érdemes a várat is szemügyre venni, melynek tekintélyes romjai maradtak fenn. A várnak mozgalmas története volt; birtokolták: Brankovics György, Hunyadi János, Dózsa keresztesei, Szapolyai és sokan mások. A török időben sokszor gazdát cserélt. 1693-ban a töröktől visszafoglalják, de olyan mértékben sérül, hogy többé nem játszik katonai szerepet. A várból ugyanazon az úton térünk vissza a buszhoz.

 

 

A Zarándi-hegység peremén szőlőültetvények mellett utazunk tovább a Maros völgyébe. Ott, ahol a völgy összeszűkül, egy szirten emelkednek a Solymosi vár impozáns romjai. Meredek, de rövid kaptató után jutunk be a vár területére. Az erősséget övező árok még ma is meg van, mint ahogy, a várba vezető híd pillérei is. Belső falai magasak és jól látszanak a gótikus és reneszánsz faragványok is az egykori palota, kápolna, valamint lovagterem maradványain. Innen is szép kilátásban lesz részünk. Most a Maros völgymélyítő/szélesítő munkáját szemrevételezhetjük. Nyugat felé jól látszanak Lippa városának épületei is.

A vár megtekintése után, ha van időnk, akkor még a következőket nézhetjük meg: Máriaradnai kegytemplom, és/vagy Lippa felújított belvárosa, Mácsai kastély és dendrológiai park.

 A túrák hossza és az emelkedőszintek:

Világosi vár: 4,6 km; 330 m

Solymosi vár: 1,3 km; 60 m

nehézség: könnyű túra

Szükséges felszerelések: egynapi élelem, kisebb hátizsák, esőkabát

 

2014.05. 17-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 04.45 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.00 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.15 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.30 Gyula Penny Áruház Parkolója  

Túravezető: Gila Csaba 70/6100878


Részvételi költség

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.

Jelentkezés: IDE Kattintva.

jelentkezési határidő: 2014.05.12.

A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni: OTP 11733003-20120564 

A közlemény rovatba az "Egyesületi hozzájárulás 05.17/zarándi barangolás" kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről ITT OLVASHAT!