"--Nyílt levél az 5. év margójára... --"

Tisztelt Érdeklődők, Tisztelt Egyesületi Tagság, Tisztelt Barátaink!

"Azt mondják, a jó dolgokhoz idő kell, de az igazán nagyszerű dolgok egy szempillantás alatt történnek.” 

Nos ez az elmúlt 5 esztendő mely Egyesületünk megalakulása óta eltelt, számunkra tényleg egy szempillantásnak tűnt.  Immár ötödik éve működő Egyesületünk közhasznú tevékenységei igen széleskörű hiánypótlást képviselnek a régióban, sőt a határon átívelve is. Fő tevékenységeinket a szervezett keretek között folytatott öko- és aktív-turisztikai programjaink, túráink, kirándulásaink, ifjúsági non-formális programjaink, tematikus gyermektáboraink alkotják. Egyesületünk szinte már heti rendszerességgel szervez nyílt (mindenki által igénybe vehető) természetjáró túra, és kiránduló programokat a társadalom legszélesebb rétegeit is bevonva. 

 

Szervezetünk 2012-től tagja a Magyar Természetjáró  Szövetségnek is. A Szövetség által szervezett túravezető képzéseken eddig 14 egyesületi tagunk szerzett túravezetői bizonyítványt! Közülük többen rutinnal és elhivatottsággal szervezik és vezetik azóta nyílt programjainkat. Az elmúlt 5 év alatt több mint 150 db szervezett túrát, kirándulást, természettel, mozgással, foglalkozó szakmai programot, Aktív Családi Napot gyermek tábort stb.. valósítottunk meg a Kárpát-medencén belül a legszélesebb társadalmi rétegeket is bevonva. Az ifjúsággal, gyerekekkel foglalkozó programjaink jórészt non-formális, az iskolai oktatást kiegészítő programok, valamint nyári tematikus gyermektáborok keretén belül zajlanak már évek óta. Az utóbbi időben végzett kiváló szakmai munkánknak köszönhetően egyre több felkérést kaptunk helyi és térségbeli iskoláktól, önkormányzati intézményektől, közös környezeti és természetismereti programok szervezésére, megvalósítására is. Ilyen pl: az „Evezős (vízi) Erdei Iskola a Körösökön” c. programunk, mely a közvetlen tapasztalati úton szerzett élményekre épül, vagy az Egyesületünk által szervezett Körös Kupa Sárkányhajó Fesztivál is mely az idén már IV. alkalommal kerül megrendezésre, bizonyítva annak életre valóságát. Ez a programunk is főképpen a természeti környezetben folytatott aktív mozgást és a közösség formálást próbálja népszerűsíteni, csak úgy, mint az idén már 5. alkalommal megrendezésre kerülő, országos hírűvé vált Körösök Völgye Határtalan Vándortúra rendezvényünk.

 De 5 éves múltra tekintenek vissza tematikus gyermektáboraink szervezései is, mely a vakáció ideje alatt 6 héten keresztül több száz gyerek részvételével zajlanak. Táborainkba nem csak hazánk minden részéről érkeznek gyerekek, de az utóbbi években már Európa több országából, sőt a tengerentúlról is fogadunk folyamatosan vakációzó fiatalokat. Tematikus táboraink szintén a természethez közeli témákban szerveződnek. Pl. vízparti élménytábor, horgásztábor, kenus vízi tábor.

 Egyesületünk aktív tagjainak száma 2014-re több mint 120 fő lett, de a nyílt közösségi programjainkon megjelentek száma az utóbbi években már „csak” ezres nagyságrendben mérhető.

Az Öt évvel ezelőtti megalakulásunkkor megfogalmazott céljaink létjogosultsága az eltelt évek alatt teljesen beigazolódtak. Kevesen gondoltuk akkor, hogy egy jó alapgondolat a társadalmi szükségszerűség elve alapján és személyes ambícióink, tenni akarásunk, mennyi-mennyi pozitív értéket és folyamatosan bővülő jó kapcsolatot hordozhatnak magukban. A kedvező visszajelzések, a programok és az azon résztvevők számának folyamatos növekedése, csak megerősítettek bennünket tevékenységeink szükségszerűségében.

Tény, hogy az emberrel született folytonos kíváncsiság, a megismerni vágyás, az utazás és felfedezés öröme, a folyamatos tudásvágy, a természet szeretete, a közvetlen tapasztalati úton nyert környezeti élmények, az aktív mozgás öröme, a nyitott gondolkodás, valamint a közösséghez való tartozás az, melyek leginkább jellemzik a programjainkon résztvevők egyre szélesebb táborát. Ezek  nagyon fontos, személyiséget formáló, széles látásmódot, jó erkölcsöt és jó egészséget fejlesztő dolgok, melyek kortól, nemtől, vallási vagy bármely etnikai és szociális társadalmi rétegződéstől teljesen  függetlenül egy erősebb, és nyitottabb, a hétköznapi nehézségeket, akadályokat jobban teljesítő “immunerős” társadalmat és aktív közösséget hivatottak szolgálni.

   Úgy gondoljuk, hogy a kulturális és természeti értékek közvetlen tapasztalati úton való megismerésének e formája, valamint a pozitív szellemű nyitott együtt gondolkodás és cselekvés, szinte leghatásosabb módja a környezetünkkel, társadalmunkkal, annak fenntartható védelmével, sőt saját magunkkal szemben támasztott felelősség vállalásnak is.