Kirándulás a Dél-erdélyi vidékeken!

2022. 09.20-25

(Herkulesfürdő, Kazán-szoros, Vaskapu, Zsil-völgye, Fogaras, Brassó, Sinaja stb..)

 (6 nap 5 éjszaka)

 

Ezzel a kora őszi kirándulásunkkal "nagy fába vágjuk újra fejszénket", hiszen amire vállalkozunk az egy igazán egyedülálló kirándulás, (sok-sok kilométerrel) amely a káprázatosan szép Déli Kárpátokat átszelve (oda-vissza) nagyon-nagyon sok látnivalóval és élménnyel kecsegtet.  E vidék, kiemelten gazdag természeti csodái, történelmi és kulturális hagyatéka, igazán egyedülálló értéket képvisel a Kárpát- medencében. Kirándulásunk célja ezeket a valós értékeket személyesen is megtapasztalni, megélni, és életre szóló élményekkel gazdagodni.

Kirándulásunk nyílt, arra minden érdeklődőt szeretettel várunk, tagsági viszonytól függetlenül.

Utazásunk közösen, kényelmes különjáratú autóbusszal!

 1.nap:

Indulás 2022.09. 20-án reggel 05:00-kor a Békés Penny Áruház parkolójából, majd 05:20-kor Békéscsabáról a Vasútállomás melletti Penny áruház parkolójából, és végül 05:45-kor Gyuláról, (ugyan csak) a Penny áruház parkolójából.

 Útvonal: Arad, Temesvár. Rövid városnézö séta a Keleti (Temesi) Bánság fővárosában. Ezután utunkat folytatva Lugost és Karánsebest elhagyva a Szörényi-hegységen keresztül a Temes- folyó völgyében haladunk, végig dél felé. Érkezésünk Herkulesfürdőre az esti órákban. Szállásunk és kitűnő félpanziós ellátásunk két egymáshoz közeli Panzióban lesz a történelmi város szélén. Este vacsora után lehetőség van szabadprogramként egy rövid sétára Herkulesfürdőn.

A környék, már a római korban, (főképpen az itt állomásozó római légiósoknak köszönhetően) ismert és használt fürdőhely, amely a Cserna patak völgyében feltörő (melegvizű) „Hét Forrásból” kapja áldásos gyógyvizét. Latin nevét is ekkor kapta: (Aqua Herculis). Az ezt követő történelmi időszakok viharos évszázadai után, második aranykorát már Mária Terézia uralkodásának idejétől számítjuk, egészen a Monarchia összeomlásáig. 1896-ban hármas királytalálkozó(!!!) helyszíne is volt a fürdőváros, de erről többet majd a helyszínen…. Barokk palotái, patinás épületei is főképpen ebből az időszakból valók, melyek sajnos a Szocializmus évtizedei alatt igencsak megviselt állapotba kerültek…

 

 

 

2.nap

Reggeli után buszos kirándulásra indulunk a közeli Dunához. Első úticélunk, a monumentális Vaskapu Erőmű és annak „Múzeuma” bemutató helye. Ezután Orsovára látogatunk, ahol az útviszonyoktól függően "felkapaszkodunk" a csodálatos panorámát nyújtó (város fölött magasodó) Szent Anna kolostorhoz.

 

 

Délután, az Orsovai Kikötőben hajóra szállunk, hogy egy igen látványos (kb.3 órás) hajóúton vegyünk részt, amely a lélegzetelállítóan gyönyörű Kazán-szorosba visz majd minket.

Estére visszatérés Herkulesfűrdőre, vacsora, séta a történelmi belvárosban, szabadprogram.

 

 

3. nap

A korai reggeli után újra buszra szállunk és a festői Cserna folyó völgyén keresztül elhagyjuk Herkulesfürdőt. Útközben, az úgynevezett „7-források” közül is megismerkedhetünk néhánnyal, melyek már a római időkben is híres melegvizes fürdőhelyeknek számítottak. Ezen a napon, a Déli-Kárpátokat egy igen látványos útvonalon, a híres Zsíl völgyén keresztül szeljük át Észak-Dél irányban.

 

 

Petrozsenyt és Hátszeget magunk mögött hagyva érkezünk kora délután Vajdahunyadra, ahol látogatást teszünk a Hunyadiak egykori impozáns várkastélyában. A várkastély látogatását követően, ismét vissza ülünk az autóbuszra és folytatjuk tovább utunkat keleti irányban a történelmi "Százföldön" keresztül, egészen Brassóig.

 

 

 

Utunkat végig a Déli-Kárpátok impozáns látványa kiséri.

Szálláshelyünkre előreláthatólag estére érkezünk meg, ahol már várnak minket finom vacsorával. Szállásunk és ellátásunk ezalatt a pár nap alatt (amíg Brassót és környékét bejárjuk) a hétfalusi (barcasági) csángók által lakott „Négyfaluban”, azaz, románul (Sacele-ben) lesz, Brassótól 7km-re. Ezen a helyen is 2db egymáshoz közeli családias Panzióban fogunk megszállni, ahol 2 és 3 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre, melyekhez természetesen saját fürdőszoba is tartozik.

 

 

  4.nap

A bőséges barcasági reggeli után a helyi Csángó múzeumot látogatjuk meg először, majd városnéző sétára indulunk Brassó belvárosában. (Fekete Templom, Cérna utca, Zsinagóga, Főtér stb...) Sétánk során alkalmunk lesz felvonóval felkapaszkodni a város felett magasodó Cenk-hegyre is, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk az Erdélyi Szászok Fővárosáról.

 

 

 

 Kora délután 1-2 órás szabadprogram az óvárosban, majd újra buszra szállunk és utunkat az Erdélyi Szászok kultúrájához szervesen hozzá tartozó, látványos Szászhermányi és Prázsmári Erődtemplomok felé vesszük. Rövid utazást követve érünk az UNESCO által a világörökség részeként számontartott ódon falak közé. A Prázsmári Erődtemplom termeiben berendezett kiállítás tárgyi emlékei hűen idézik fel az itt egykoron letelepedett német ajkú lakosság sok évszázados küzdelmét a fennmaradásért, a túlélésért. Este visszatérés a szállásunkra, vacsora, pihenő.

 

 

 

  5.nap

Ezen a napon utunkat dél felé vesszük és Brassót átmenetileg magunk mögött hagyva a híres történelmi átjárón, a Tömösi-hágon keresztül, jutunk Erdélyből, Havasalföldre.  Kora délelőtt érünk Sinajára, az igazán festői környezetben található gyönyörű „Peles”- Kastélyhoz amely a XIX. század második felétől a mindenkori Román Király(ok) első számú vidéki rezidenciája volt. Látogatás a kastélyban helyi idegenvezető segítségével.

 

 A kastély látogatást követően egy rendkívűl pazar panorámát igérő programon is résztveszünk. Egy közeli felvonó rendszer segítségével a Bucsecs hegyormára "kapaszkodunk" fel, ahonnan gyönyürű kilátásban lehet részünk.

 

A minket körülvevő Déli-Kárpátok vonulatai, valamint az alattunk húzódó Tömösi-hágó látványa lélegzet elállítóan gyönyörű.

 

 

Ezután újra vissza ülünk az autóbuszra, hogy rövid utazást követően (az időjárás függvényében) egy könnyű gyalogtúrát tegyünk a nap hátralévő részében a közeli Nagykő-havasban. Könnyű gyalogúránk során összesen, kb. 9-10 km-t teszünk meg gyalogosan. Utunk, egy viszonylag jól járható, és gyönyörű természeti környezetben (végig patak mentén) haladó turistaúton vezet majd. (Össz. szintemelkedés max. 200 m)

 

 

 Túránk legfőbb célja e turistaút végén található híres „Hétlétrás” -vízesés és kanyonjának felkeresése. Ez a meghökkentően csodás természeti jelenség egy keskeny és meredek mészkőszurdok. A szurdok hosszanti lejtőjén hét nagyobb vízlépcső alakult ki, amelyeken a Sipoly-patak vize impozáns vízesésként zuhan alá.  A Hétlétra-„szakadéka” 180 méter hosszú, szintkülönbsége 58 méter. A vízlépcsők magassága 2,5 és 15 méter között váltakozik. A "Hétlétra" nevet onnan kapta, hogy a közlekedést a szűk és meredek szurdokban 7 db meredek vaslétra és a falba erősített állványzatok teszik lehetővé.  A leghosszabb létra 12, a legrövidebb alig 2 méter hosszú. Igen kedvelt turisztikai látványosság ez, a Déli- és a Keleti-Kárpátok találkozásánál!! Aki nem szeretne a kanyonba bemenni az megvárhatja a többieket a szoros bejáratánál mert a körtúra oda ér vissza. Este visszatérés a szállásra, majd búcsúvacsora.

 

 

 

6.nap

A korai reggeli után búcsút veszünk Barcasági Csángó vendéglátóinktól, és persze Brassótól is. Buszra szállunk és délnyugatnak vesszük átmenetileg az irányt. kb. 1- órás utazás után érünk a Déli-Kárpátok leg épebben fennmaradt középkori várkastélyához a híres Törcsvárba, (Románul Bran) melyet a román közvélemény Vlad Tepes várkastélyának is tart... A középkori időutazásunkat és a szervesen hozzátartozó (kellően felpörgetett...) "Drakula kultuszt” élvezhetjük egy kicsit Mi is, ezen a helyen.

 

 

Utunkat tovább folytatva nyugat felé, az Erdélyi Szászok második legnagyobb városába, Nagyszebenbe is tiszteletünket tesszük, ha csak egy kis időre is...

  Ez a csodálatos város, (Románul = Sibiu, Németül= Hermannstadt) 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Nem véletlenül! A gyönyörűen felújított óvárosi része, a kis és a nagy piactereivel, ódon utcáival, egyedi hangulatával, sokszínű szellemiségével és kultúrájával, valóban egy igazi Európai szintű történelmi város képét tárja elénk. Egy kis időt muszáj eltöltenünk falai között, hogy teljes legyen-e pár nap, amit itt a Dél- Erdélyi vidékeken a Szászok földjén töltöttünk.

 

 

A rövid városnézés után a délutáni órákban visszaülünk az autóbuszunkra és indulunk tovább Magyarország felé. Rövid megállókkal megszakítva, de folyamatos utazással érünk haza, előre láthatólag a késő esti órákban.  

 

A kirándulás kalkulált részvételi költsége: 180€ + 28 000Ft

Egyesületünk tagjai számára: 180€ +25 000Ft

 Amely tartalmazza a

  • Különjáratú autóbuszos utazás minden költségét
  • A panziós szállást és a félpanziós ellátást,
  • Az idegenvezetés díját,
  • A szervezés lebonyolítás költségeit,
  • Egyesületi hozzájárulást

 Egyéb költségek, belépőkre, felvonóra, hajókirándulásra, stb.. kb. 15-20 000Ft értékű Lei,

____________________________________________________

Figyelem!

 

van még néhány helyünk!

 

 

 KATTINTSON IDE  

 

és töltse ki a regisztrációs felületet.

 

 

 

A nagysikerrel lezajlott 2019-es programunk zenés fotó anyaga az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

 

https://indavideo.hu/profile/szazlabu

 

 

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről ITT OLVASHAT!

 

 További információ:szazlabuprogram@gmail.com, vagy a +36-70/3340841 telefonon lehet kérni.