Túrák az Aggteleki-karszton 2022.10.8-9.

 2 X 1 napos gyalogtúra hazánk, és Szlovákia legismertebb közös karsztvidékén.

Utazás: Telekocsis rendszerben.

Indulás: 2022. 10. 07.-én, pénteken délután kb.16:00 órakor Békéscsabáról.

Találkozó a szálláshelyen este: Aggtelek; Baradla Kemping és Túristaszálló

Szálláslehetőség: turistaház, vagy faház

A programot Gila Csaba túravezető vezeti!

Turistaszálláson: 2,3,4 ágyas szobák állnak rendelkezésre.

Részletek:

https://www.szallas-aggtelek.hu/

A szállásokat egyszerre foglalnánk le egy helyen ha lehet. Jelentkezés esetén a túravezetőnek a szállásigényt és az utazás módját minél hamarabb jelezni kellene!

_________________________________________________

Túratervek:

2022.10.08. szombat

Szádellői- és Áj völgyi túra (16km 700m szint) Torna – Turócliget – Áj-völgy –Szádellő-völgy – Torna

A Gömör-Tornai-Karszt (Aggteleki és Szlovák-karszt együttes elnevezése) leglátványosabb szurdokvölgye a Szádellő községből nyílik. Mellette egy kevésbé ismert vízesésekben gazdag völgyecske az, Áj-völgy. Körtúránk e két völgyet keresi fel.

Aggtelekről a Bódva völgyén át érkezünk gépjárművel a Szlovákiában lévő Torna településre. A járműveket a falu központjában hagyjuk. A falu felé magasodó Torna várának romjaihoz kapaszkodunk fel először. A látványos romok 366 méter magasságban dacolnak az idővel. Jól kivehetőek, a rondellák, és a belső vár öregtornya. Utunkat a várat is hordozó hegygerincen folytatjuk, majd leereszkedünk az Áj völgyébe. Keresztülmegyünk Turócliget (szlovákul Háj) faluján, ahol megnézzük a templomkertben álló angyalszobrot, amely meglepő módon került ide. Túránkat az egyre szűkülő völgyaljban folytatjuk. A völgy kedves mésztufa lépcsős vízeséseiről nevezetes. Ezeket járjuk végig, addig, amíg balra egy meredek kaptatónak fordulunk. Több mint 300 méter emelkedőt leküzdve jutunk fel a két völgy közötti platóra. Azon keresztülvágva negyed órán belül átérünk a Szádellői-völgy pereméhez. A völgyet a bevágódó patak eróziója és egy egykori beomlott barlangnak vonalában alakította ki. Néhol szélessége nem több mint 10 méter. A völgynek különleges mikroklímája egyedi növényvilágot eredményez. A völgy leginkább felülről mutatja meg monumentalitását, így mi is a felső ösvényen megyünk végig. Utunk során számtalanszor lesz lehetőségünk betekintetni a szurdok mély sziklalabirintusába. Lassan eltávolodunk a szurdoktól és kiérünk a Szádellői-fennsík peremére, ahonnan megkapó kilátásunk lesz a szemben húzódó Alsóhegyre, illetve a Bódva völgyére. A plató permén keleti irányba fordulunk és a Torna várát hordozó sziklaélen érünk vissza a járművöz. 

2022.10.09 vasárnap

Jósvafő-Aggtelek körtúra (15km 600m emelkedő); Baradla Kemping - Aggteleki-tó – Ravasz-lyuk víznyelő – Vörös-tó –Jósvafő Tengerszem-szálló - Forrás-barlang – Baradla-tető – Baradla-sziklafal – Kemping

A túra a hegység legszebb keresztmetszetét tárja fel. A kempingtől indulunk, felkapaszkodunk a sziklafal mögötti hegyoldalba, melyen kelet felé oldalazva, tipikus karrmezőket érintve, érünk az időszakos Aggteleki-tó medre felé. A tó egy eltömődött, víznyelő, melyből a Baradla-barlang Törökmecset-ága indul. Az utunk továbbiakban a számunkra láthatatlan, de a víznyelők sora által jól jelzett karsztos és nem karsztos kőzethatáron fut tovább. Az erre folyó vizek a mészkőre érve a mélye buknak létrehozva a Baradla barlangrendszerét. Az utunk ezen a szakaszán (is) tanösvények táblái segítenek majd a karszt titkait feltárni. A Szent Ferenc-Kápolnát elhagyva dolinákat kerülgetve érünk a Vörös-tóhoz, mely egy eldugult dolinában jött létre.

Itt van a Baradla-barlang középtúrájának induló bejárata. Innen a barlangban folytatjuk utunkat tovább (belépő 2900 forint), melynek útvonala érinti a legszebb részeket (Csillagvizsgáló, Óriások-terme, stb..). A Tengerszem-szállónál érünk ki a felszínre, innen rövid sétával kitérőt teszünk a Jósva-forráshoz, amely a Baradla-barlang vízének kifolyója és egyben hazánk legbővizűbb, hidegvizű karsztforrása.

Innen már csak pár lépés a Tengerszem, mely valójában egy a patakon duzzasztott kristálytiszta, zöld vizű tavacska. A túránkat a zöld sáv jelzésen folytatjuk. Beereszkedünk a Kecső-patak völgyébe. A szurdokszerű völgyben sziklák, vízesések kísérnek minket. A völgyet a kék + jelzésen hagyjuk el, mellyel megkezdjük az emelkedésünket a Baradla-tetőre. A csúcsot, végül a kék háromszög jelzéssel érjük el. A lapos tető fái, bokrai jellegzetesen karsztnövényzetet képviselnek. A tetőről még nem, de ahogy lefelé haladunk, egyre szebb kilátásunk nyílik az aggteleki medencére. Az útvonalunk egyik csúcspontja, amikor Baradla-barlang aggteleki bejárata felé magasodó sziklafal tetejére kiérünk. A gyönyörködés után, leereszkedünk a szállásunkhoz és az autóinkhoz.

A túrák az időjárás, a csapatösszetétel, miatt némileg változhatnak!

Szükséges felszerelés: erős magas szárú, lehetőleg vízálló bakancs, esőkabát, sapka, zseblámpa, kis hátizsák a napi ellátmánynak, útlevél vagy személyi igazolvány, európai biztosítási kártya (egyéb biztosítás is jól jöhet)

A program alatt az étkezés önellátó!

A közelben étterem, és élelmiszer bolt is a rendelkezésre áll.

 

 Részvételi díj: 5 000Ft/fő

Egyesületi tagjaink számára 4000Ft/fő

(minimum 10fő jelentkezése esetén)

Amely, a szervezés a túravezetés, és az egyesületi hozzájárulást  költségeit tartalmazza.

 

 

Ha a jelentkezők száma meghaladja a 16 főt, akkor a részvételi díjak csökkennek 1000-1000Ft-tal.

 

Jelentkezni: Gila Csabánál írásban telefonszám feltüntetéssel.

74gilacsaba@gmail.com  e-mail címen

Csaba telefonszáma:+36-70/6100878

 

                                                                                              Az Aggteleki Karszton 2020

Előző programunk beszámolója, fotói az alábbi linkre kattintva:

 

https://www.facebook.com/szazlabu1/posts/3064221620356371