Aktív Családi Nap a Ligetben

A SZÁZLÁBÚ EGYESÜLET szervezésében

Előzmény:

2011  április 30. és május 1.  hétvégéjén, egy közösen koordinált három helyszínen zajló, ezért igen sok látogatót vonzó rendezvénysorozat került megrendezésre Csabai Majális néven Békéscsabán.

 • Póstelek,
 • Jókai Színház előtti rendezvénytér (Tánc Fesztivál)
 • Széchenyi Liget (Aktív Családi Nap, és Nosztalgia Majális)

 

Aktív Családi Nap a Ligetben:

 

A 2011. április 30-án 09:00-22:00 óráig tartó rendezvény a Százlábú Egyesület és a Ligeti Látogatóközpont közös szervezésében zajlott. Célunk az volt, hogy minél több gyereket és családot aktivizáljunk ezen a gyönyörű napon.

 Az aktívan részt vevő és a versenybe is benevező családok (41 csapat nevezett) összemérhették tudásukat, kipróbálhatták a különböző ügyességi, sport és elméleti versenyszámok, állomáshelyek, nyújtotta izgalmas és érdekes lehetőségeit. A tét nem volt kisebb, mint elnyerni a „Békéscsaba Legaktívabb Családja címet és az ezzel járó fődíjat.

Ugyanakkor a nevezésnél az is kiderült, hogy melyik helyi általános iskola tanulói vettek részt a családi versenyben a legtöbben, valamint a színpadon zajló kulturális és sport bemutatókban melyik iskola képviseltette magát a legnagyobb létszámban. Ezek alapján kihirdetésre került a nap végén a „Békéscsaba Legaktívabb Általános Iskolája” cím is, melyhez ugyan úgy, mint a másik versenyszámban, komoly jutalom is járt.   

Ezen a napon, a versenyen kívül is lehetőség nyílt minden érdeklődőnek ingyenesen kipróbálni az állomások adta nem mindennapi lehetőségeket. Mindamellett, hogy igazán színes és izgalmas programokon vehettek részt a Ligetbe látogatók, még egy hagyományteremtő Nagy Békéscsabai Számháborút is szerveztünk a versenyben résztvevő családok részére, hatalmas sikerrel.

  

 

A nagyközönség számára az érdekes versenyszámokon túl, számos ingyenes programot is kínáltunk. Az Élővíz-csatorna Ifi-ház előtti szakaszán a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége által szervezett versenyhorgász-bemutatót élvezhették az érdeklődők. A bemutató alatt különböző praktikák, szerelési ismeretek, a horgászattal közvetlenül kapcsolatos témák, ismeretterjesztő, készségfejlesztő, kézzel (és horgászbottal) fogható programok kerültek megrendezésre. A Liget területén a kisebbeket Jimmy bohóc fogadta, aki rádiós mikrofonjával állandó helyszíni közvetítést adott sajátos stílusban, egy-egy állomáson zajló eseményről. A színpadon békéscsabai sportegyesületek és szervezetek, valamint a versenyben is részt vevő általános iskolák bemutatkozójával, valamint kulturális műsorral, vártuk a családokat és az érdeklődőket. Nem hiányozhatott persze a napi programból a kézműves játszóház, az arcfestés, az aszfaltrajzolás, a lovaglás, a pónifogatozás, a kenuzási lehetőség valamint az egészségügyi szűrés sem. Az állomáshelyeknek olyan komoly szakmai lebonyolítói voltak, akik jelenlétükkel is emelték a rendezvény fényét, tartalmának nívóját. Napközben ezek a szervezetek a színpadon is bemutatkoztak. Pl: Magyar Honvédség, Körösvidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Békéscsabai Rendőrkapitányság Baleset és Bűnmegelőzési csoportja, Bajza u-i Fittnes Centrum, Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Békéscsabai Kórház, stb...

 

 

Ízelítő az állomás helyekből:

 • Íjászat
 • Kerékpáros ügyességi verseny
 • Kötélpályák
 • Célba dobás, kuszás
 • Tájékozódási verseny, kincskeresés
 • Váltó versenyek
 • Kenuzás
 • Tudás próba a könyvtárban
 • Kvíz, puzzle, rajzverseny stb..

A nap végét a színpadon kulturális programok, valamint az Élővíz-csatornán egy igen látványos és nagy tömeget vonzó vízi fáklyás, lampionos felvonulás zárta kenukkal, csónakokkal.